Cu prilejul sărbătorii Sf. Ioachim și Ana, 26 iulie a.c., a avut loc cea de-a doua ediție a Zilei mondiale a bunicilor și a persoanelor vârstnice. Această zi a fost instituită anul trecut de către Sf. Părinte Papa Francisc, iar în acest an Departamentul pentru Laici, Familie și Viață a sugerat ca această zi să fie marcată prin celebrarea unei Sfinte Liturghii sau vizitarea bătrânilor singuri.
În Dieceza de Timișoara pregătirile pentru a sărbători această zi au pornit încă de la începutul lunii iulie, când Biroul pentru pastorația familiilor și adulților a trimis tuturor parohiilor programul în care a fost specificat că bunicii și membrii vârstnici ai comunităților catolice sunt așteptați la locul de pelerinaj Maria Radna, unde vor participa la Sf. Liturghie, devoțiunea Calea Sf. Cruci, la o prelegere și discuții în grupuri mici. În ziua de 26 iulie a avut loc și tradiționalul pelerinaj al credincioșilor din parohiile timișorene, un pelerinaj vechi de mai multe secole, astfel că sanctuarul marian de la Radna a reunit nu numai bunici, ci familii întregi cu tineri și copii. Mulți pelerini au sosit și din comunitățile croate și bulgare ale Diecezei noastre.
Sf. Liturghie de deschidere a Zilei bunicilor și vârstnicilor a fost celebrată la ora 11.00 de către Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal pentru pastorație și paroh de Timișoara IV. Iosefin. Au concelebrat P. Róbert Blénesi OFMConv, paroh de Arad-Centru, Pr. Gheorghe Augustinov, paroh al Parohiei Bulgare din Timișoara, Pr. Matieș Marin, paroh de Caransebeș, Pr. Adalbert Jäger, paroh de Timișoara VI. Fratelia, Pr. Árpád Király, paroh de Arad-Șega și Pr. Mihai Vereș, preot greco-catolic emerit.
În omilia sa rostită în limbile română, maghiară și germană Pr. Zsolt Szilvágyi a citat din mesajul Sf. Părinte Papa Francisc adresat bunicilor și vârstnicilor, subliniind: „În acest mesaj și Papa recunoaște că și el este deja un om în vârstă, dar spune că și această vârstă are un sens și poate fi o etapă rodnică pentru fiecare. Papa Francisc a ales motto-ul acestei zile din Psalmul 92, unde se spune că omul drept și omul care trăiește în prezent aduce roade și la bătrânețe. Papa Francisc mai spune, că în această etapă a vieții mulți trec printro criză și își pun întrebarea, la ce mai suntem noi de folos? Unde putem noi să mai ajutăm? Un drum ar fi bunul duioșiei, drumul bunătății.“
După Sf. Liturghie o parte dintre cei prezenți s-au rugat împreună la stațiunile Căii Crucii pe dealul din spatele bazilicii Maria Radna, iar credincioșii de etnie bulgară au participat la Sf. Liturghie în limba bulgară, în biserică celebrată de Pr. paroh Gheorghe Augustinov. După-amiază au urmat două prelegeri. Pr. Marin Matieș a prezentat în limba română câteva dintre personajele în vârstă cunoscute din Sf. Scriptură – Noe, Moise, Simeon și Ana, Iov, Ruth și Noemi etc. –, arătând felul cum au trăit acești oameni anii bătrâneții. În limba maghiară de P. Róbert Blénesi OFMConv. a subliniat: trecerea anilor înseamnă multe daruri dar și multe provocări, suferințe, riscuri, însă este important ca omul să își reînnoiască în fiecare zi credința, relația proprie cu Dumnezeu, și să își găsească sensul vieții.
Iată, aşadar, că Ziua Mondială a Bunicilor şi a Bătrânilor este o ocazie pentru a spune încă o dată, cu bucurie, că Biserica vrea să facă sărbătoare împreună cu aceia pe care Domnul – cum spune Biblia – i-a „săturat de zile“ – se poate citi în mesajul Sf. Părinte Papa Francisc. La Maria Radna această sărbătoare s-a realizat și prin simplul fapt, că cei pe care Domnul i-a „săturat de zile“ au umplut din nou băncile acestei biserici, s-au întâlnit, au povestit, s-au bucurat unii de alții și s-au rugat împreună.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara