18.01.2023 - 25.01.2023
00:00


În perioada 18-25 ianuarie 2023 se va desfășura Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor având ca motto: „Învăţaţi să faceţi binele, căutaţi judecata” (Is 1,17)

Materialul octavei ecumenice de rugăciune din acest an a fost redactat de către un grup local din Statele Unite ale Americii (SUA), convocat de Consiliul Bisericilor din Minnesota, în consens cu Consiliul Ecumenic al Bisericilor. „Dumnezeu așteaptă de la noi să îi ascultăm pe ceilalți, să ne străduim să avem relații bune, pe scurt, să ne iubim unii pe alții. Dumnezeu se așteaptă, pe bună dreptate, ca noi să ne raportăm unii la alții în lumea creată, în spiritul faptului că suntem cu toții creaturi ale sale, și astfel ne cheamă să construim pacea și unitatea. Broșura de rugăciune ecumenică se concentrează pe problema rasismului. Dar rasismul nu este o problemă doar în Statele Unite ale Americii, unde se află Consiliul Bisericilor din Minnesota care a elaborat broșura, ci și în întreaga lume. Redactorii broșurii fac apel la unitate între creștini pentru a înfrunta mai eficient diviziunile și opresiunea cauzate de rasism. Trăim într-o lume în care credința noastră fundamentală are o rezonanță specială. Această săptămână de rugăciune poate fi o ocazie excelentă de introspecție asupra rasismului și războiului. Ambele sunt manifestări ale răutății, adesea ale urii, folosite de cercurile conducătoare în propriul lor beneficiu. Noi însă trebuie să reprezentăm valoarea unității creștine în gândurile și atitudinile noastre. Astfel, cerem cu speranță ajutorul Sfântului Duh pentru a aduce poporul lui Dumnezeu împreună în rugăciune binecuvântată și pașnică în timpul săptămânii ecumenice de rugăciune“ – poate fi citită în broșura de rugăciune editată de Consiliul Ecumenic al Bisericilor din Ungaria

(http://meot.hu/dokumentumok/2022keresztyen/ImahetiFuzet2023.pdf).

Cu acest prilej în Dieceza de Timișoara vor avea loc următoarele celebrări ecumenice:

– Duminică 22 iauarie 2023 începând cu ora 17.00 în biserica greco-catolică Timişoara I – Naşterea Maicii Domnului va avea loc o rugăciune ecumenică la care vor participa episcopi și preoți, numeroşi reprezentanţi şi credincioşi ai tuturor confesiunilor creştine din oraş. La această celebrarea Episcopia Romano-Catolică de Timişoara va fi reprezentată de Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara. Răspunzând invitaţiei organizatorilor, la această manifestare ecumenică va participa şi Corul „Exultate” al Catedralei Romano-Catolice (Domul) sub conducerea dirijorului Róbert Bajkai-Fábián.

– Luni, 23 ianuarie 2023 începând cu ora 17.00 în biserica romano-catolică „Înălțarea Sf. Cruci“ din Oravița va avea loc o rugăciune ecumenică la care vor participa PS Lucian Mic, episcop ortodox al Caransebeșului, PS Călin Ioan Bot, Episcop Auxiliar al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj și Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan. Predica va fi rostită de către PS Ioan Călin Bot, Episcop Auxiliar al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj. Celebrarea se va transmite pe pagina Facebook a Episcopiei de Timișoara. Cu acest prilej va avea loc și lansarea cărții-album care cuprinde 20 de ani de rugăciune ecumenică în Reșița și în Arhidiaconatul Banatul Montan, editată de către dl. Erwin Josef Țigla.

– Marți, 24 ianuarie 2023 la rugăciunea ecumenică ce va avea loc începând cu ora 17.00 în biserica greco-catolică „Înălțarea Sf. Cruci“ din Caransebeș, predica va fi rostită de către PS Lucian Mic, episcop ortodox al Caransebeșului. La eveniment vor participa PS Ioan Călin Bot, Episcop Auxiliar al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj și Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan de Timișoara. Celebrarea se va transmite pe pagina Facebook a Episcopiei de Timișoara.

– Miercuri, 25 ianuarie 2023 începând cu ora 19.00 în biserica evanghelică-lutherană din Timișoara va avea loc rugăciunea ecumenică a tinerilor. Celebrarea se va transmite pe pagina Facebook a Centrului Diecezan de Tineret și a Episcopiei de Timișoara.

– Joi, 26 ianuarie 2023 la rugăciunea ecumenică ce va avea loc începând cu ora 17.00 în biserica ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh“ a Parohiei „Ferdinand“ din Oțelu Roșu, predica va fi rostită de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara. La eveniment vor participa PS Ioan Călin Bot, Episcop Auxiliar al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj și PS Lucian Mic, episcop ortodox al Caransebeșului. Celebrarea se va transmite pe pagina Facebook a Episcopiei de Timișoara.