Időpont
2023/01/18/ - 2023/01/25/
00:00

Kategóriák Nincs Kategóriák


A január 18-25. között kerül sor a keresztények egységéért megtartandó ökumenikus imanyolcadra, amelynek mottója: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra.” (Iz 1,17).

Az idei ökumenius imanyolcad anyagát az egyesült államokban működő Minnesotai Egyházak Tanácsa által kijelölt keresztények csoportja állította össze. „Isten elvárja tőlünk, hogy figyeljünk oda a másik emberre, törekedjünk jó kapcsolatokra, egyszóval szeressük a másikat. Isten joggal várja el tőlünk, hogy a teremtett világban azzal a lelkülettel viszonyuljunk egymáshoz, hogy mindannyian az ő teremtményei vagyunk. így szólít fel minket a béke és az egység építésére. Az imaheti füzet kiemelten foglalkozik a rasszizmus kérdéskörével. A rasszizmus azonban nem csak az Amerikai Egyesült Államokban – ahol a füzetet összeállító Minnesotai egyházak Tanácsa is található – okoz problémákat, hanem szerte a világban. A szerkesztők egységre szólítják a keresztényeket, hogy eredményesebben szálljanak szembe a rasszizmus okozta megosztottsággal és elnyomással is. Olyan világban élünk, amelyben alapigénk különös hangsúllyal bír. A mostani imahét kiváló alkalom lehet arra, hogy önvizsgálatot tartsunk a rasszizmus és a háború kapcsán. Mindkettő a rosszindulat, sokszor a gyűlölet megnyilvánulása, amelyet az uralkodó körök a maguk javára használnak. Nekünk azonban gondolatainkkal és magatartásunkkal a krisztusi egység értékét kell képviselnünk. Ezért imádkozva reménységgel kérjük Isten Szentlelkének segítségét, hogy áldott és békés istentiszteleteken lehessen együtt Isten népe az ökumenikus imahéten” – olvasható a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa által megjelentetett imafüzetben

(http://meot.hu/dokumentumok/2022keresztyen/ImahetiFuzet2023.pdf)

 

A temesvári egyházmegyében a következő ökumenikus találkozókra kerül sor:

– Január 22-én, vasárnap 17 órakor a temesvári Kisboldogasszony (gyárvárosi) görögkatolikus templomban ökumenikus imát tartanak, amelyen részt vesznek a különböző vallásfelekezetek elöljárói, az énekkarok és a hívek. A Temesvári Római Katolikus Püspökséget Pál József Csaba megyés püspök, valamint a Bajkai-Fábián Róbert orgonista vezette Exultate énekkar képviseli.

– Január 23-án, hétfőn 17 órakor az oravicabányai Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templomban kerül sor ökumenikus imára, amelyen részt vesz Pál József Csaba megyés püspök, Lucian Mic karánsebesi ortodox püspök és Călin Ioan Bot lugosi görögkatolikus segédpüspök. Az imaóra szónoka Călin Ioan Bot lugosi görögkatolikus segédpüspök. A liturgiát az egyházmegye közösségi oldalán közvetítik.  Ez alkalommal kerül sor a Resicabányán és a Hegyvidéki Bánság főesperességben az elmúlt 20 évben megtartott ökumenikus imákról szóló könyv-album bemutatására is. A kötetet Erwin Josef Țigla szerkesztette.

– Január 24-én, kedden 17 órakor a karánsebesi Szent Kereszt Felmagasztalása görögkatolikus templomban gyűlnek össze ökumenikus imára a lelkipásztorok és a hívek. Az imán részt vesz Pál József Csaba megyés püspök, Lucian Mic karánsebesi ortodox püspök és Călin Ioan Bot lugosi görögkatolikus segédpüspök. Az imaóra szónoka Lucian Mic karánsebesi ortodox püspök. A liturgiát az egyházmegye közösségi oldalán közvetítik.

– Január 25-én, szerdán 19 órakor a temesvári evangélikus-lutheránus templomban ifjúsági ökumenikus imát tartanak. A liturgiát az Egyházmegyei Ifjúsági Központ és a Püspökség közösségi oldalán közvetítik.

– Január 26-án, csütörtökön a nándorhegyi Szentlélek Kiáradása román ortodox templomban 17 órakor kezdődik az ökumenikus imaóra, amelyen részt vesz Pál József Csaba megyés püspök, Lucian Mic karánsebesi ortodox püspök és Călin Ioan Bot lugosi görögkatolikus segédpüspök. Az imaóra szónoka Pál József Csaba megyés püspök. A liturgiát az egyházmegye közösségi oldalán közvetítik.