Secretariatul general al Sinodului Episcopilor a prezentat vineri, 7 iulie 2023, lista participanților la prima sesiune a celei de-a XVI-a Adunări generale a Sinodului Episcopilor (4-29 octombrie 2023), care – pentru prima oară – include și persoane din diferite domenii, care nu sunt episcopi. O parte din aceste persoane (care reprezintă o minoritate, ei alcătuind aproximativ 21 % din numărul participanților) au fost recomandate de conferințele episcopale locale, altele au fost numite direct de către Sf. Părinte Papa Francisc. Este și cazul Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, care va participa la sesiune printre „MEMBRI DI NOMINA PONTIFICIA”, adică membri numiți direct de către Sf. Părinte Papa.
Biserica Catolică din România este reprezentat la prima sesiune a adunării sinodale de către Excelența Sa Dr. Gergely Kovács, arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia și administrator apostolic ”ad nutum Sanctae Sedis” al Ordinariatului pentru catolicii de rit Armean din România, de Excelența sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, de Excelența Sa Cristian Dumitru Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia a Românilor, desemnat din partea Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică și de profesoara Klára Antonia Csiszár, care predă la Universitatea Catolică din Linz, Austria.
Conferința Episcopală Internațională Sfintii Chiril si Metodiu (CEICEM – Conferentia episcoporum internationalis Ss. Cyrilli et Metodii) va fi reprezentată prin președintele acesteia, Excelența Sa László Német SVD, Arhiepiscop și Mitropolit de Belgrad.
Atât prima, cât și a doua sesiune a adunării generale – care se va desfășura în octombrie 2024 sub președinția Sf. Părinte Papa Francisc – au o singură temă generală: ”Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune”.
La conferința de presă de la Vatican din 7 iulie, cardinalul Mario Grech, secretar general al Sinodului Episcopilor, a subliniat că delegații au fost selectați în așa fel încât să reprezinte diferitele părți ale Bisericii. Totodată au fost aleși în mod egal participanți de pe cele cinci continente, iar cei care nu sunt episcopi sunt în mod egal bărbați și femei. Cardinalul Grech a mai subliniat că vor fi prezenți și reprezentanți ai diferitelor Biserici Catolice Orientale sui juris, respectiv s-a încercat să fie implicați și catolicii cu dizabilități.
Raportorul general al lucrărilor celor două sesiuni este cardinalul Jean-Claude Hollerich, S.I., arhiepiscop de Luxembourg, iar secretarii speciali sunt preotul iezuit italian Giacomo Costa, S.I., președinte al Fundației Culturale ”San Fedele” din Milano și însoțitor spiritual național ACLI (Asociațiile Creștine ale Lucrătorilor Italieni), alături de preotul italian Riccardo Battocchio, rector la Almo Collegio Capranica și președinte al Asociației Teologice Italiene. Comisia pentru informare este condusă, în calitate de președinte, de Paolo Ruffini, prefectul Departamentului pentru Comunicare, iar în calitate de secretară, de Seheila Leocádia Pires, oficial de comunicare al Conferinței Episcopilor Catolici din Sudul Africii (SACBC), din Mozambic.
Lista completă a participanților este accesibilă pe link-ul: XVI Assemblea Generale Ordinaria del Sinodo dei Vescovi – Elenco dei Partecipanti (vatican.va)

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara

Sursă text și foto: www.vaticannews.va/hu, www.vaticannews.va/ro