Fideli eforturilor Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa – „Deutsche Vortragsreihe Reschitza“ și ale Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan, de a nu uita nici mica filială, respectiv comunitatea romano-catolică din Brezon, delegația, deși mică, a forumului din Reșița, a fost totuși din nou prezentă la hramul bisericii romano-catolice din Brezon. Sf. Liturghie de hram a fost celebrată în 13 noiembrie, două zile după patrociuniul propriu-zis, adică după ziua comemorării liturgice a sf. Martin (316 – 397), episcop de Tours (Franța, 11 noiembrie, în calendarul catolic). La celebrarea Euharistică au fost prezenți și câțiva localnici.
Prezența reșițenilor la acest hram are deja o tradiție de 18 ani. Satul Brezon a fost întemeiat în 1872 prin colonizare interioară, mai precis cu locuitori germani, romano-catolici din câmpia și din podișul bănățean, localitatea aflându-se în județul Caraș-Severin, comuna Forotic. Numele satului provine de la Georg Bresson, directorul de atunci al Societății Căilor Ferate privilegiate Austro-Ungare (StEG).
Sf. Liturghie a fost celebrată de P. Augustin Bărbuț (O. Carm.), paroh de Oravița și responsabil și pentru această filială, în biserica din Brezon. La final, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan i-a mulțumit părintelui paroh pentru sprijinul acordat în marcarea acestei zile spirituale a comunității și în acest an. Dl. Erwin Josef Țigla i-a înmânat părintelui, în acest context, medalia comemorativă emisă de Forumul German cu ocazia a 250 de ani de existență a orașului Reșița. În continuare a fost oficiată o scurtă devoțiune pentru răposați la monumentul celor căzuți, din satul Brezon în cele două războaie, respectiv al celor pieriți în cele două deportări în URSS (1945) și Bărăgan (1951), comunitatea fiind năpăstuită de ambele drame ale epocii comuniste.
Din păcate, nici anul acesta, din cauza pandemiei, ca dealtfel nici anul trecut, nu au putut fi prezentate momente culturale, cu parada portului popular german și dansuri populare ale grupurilor „Magnificat“ din Oravița și „Enzian” din Reșița (Conducere: Nelu și Marianne Florea). Tuturor participanților le-a rămas însă speranța că anul viitor lucrurile se vor îndrepta și vor reveni la normal…
Tradus în limba română și prelucrat de Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara, după informații comunicate de dl. Erwin Josef Țigla
Apărut în: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Anul 29. / Nr. 7220 București, miercuri, 16 noiembrie 2021, pagina 5.
Foto: www.facebook.com/Demokratisches.Forum.der.Banater.Berglanddeutschen