A resicabányai Kulturális és Felnőttképző Egyesület és a Hegyvidéki Német Demokrata Fórum (HNDF) közös törekvése, hogy ne merüljenek feledésbe a kis létszánú német közösségek egyházi ünnepei. Ennek megfelelően az elmúlt szombaton, november 13-án egy resicabányai küldöttség Bársonyfalvára utazott, ahol részt vett a Tours-i Szent Márton tiszteletére felszentelt templom búcsúünnepén. A szentmise főcelebránsa Augustin Bărbuț (O. Carm.) oravicabányai plébános volt.
A liturgia végén a HNDF elnöke köszönetet mondott az idei templombúcsú megszervezéséért, és emlékérmet nyújtott át a plébánosnak, valamint a kis helyi közösség vezetőjének. Ezt követően az egybegyűltek a templomkertben a háborúban elesett, valamint a Szovjetunióba deportált német áldozatok emlékművénél imádkoztak az elhunytak lelki üdvéért. A szentmisén és a megemlékezésen is kötelező volt betartani a hatályos járványügyi előírásokat.
Bársonyfalva (német nyelven Bresondorf) település 1872-ben jött létre Krassó-Szörény megyében, adminisztrációs szempontból Forotic községhez tartozik. A falu nevét Georg Bressonról, az Osztrák-Magyar Állami Vasúttársaság (StEG) igazgatójáról kapta.

Erwin Josef Țigla
Megjelent: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, 29. évf./7220 sz. Bukarest, 2021. november 16., szerda 5. oldal.
Fotó: www.facebook.com/Demokratisches.Forum.der.Banater.Berglanddeutschen