„Puwa, was hemmar hoint?” – „Kirwai!” („Băieți, ce sărbătorim azi?” – „Hramul bisericii!”) – În sfârșit, a venit din nou momentul în Șiria când comunitatea romano-catolică din jurul bisericii Sfântul Ioan Nepomuk și-a putut celebra din nou hramul bisericii sale pe 14 mai, după o pauză de doi ani. Micuța și activa comunitate, care în ultimii ani a reușit să își renoveze complet biserica catolică din fonduri strânse din propriile eforturi, cu sprijinul comunității germanilor emigrați în Germania din localitate, al Primăriei și Consiliului local Șiria și al Consiliului Județean Arad, a luat astfel parte și a organizat cu multă înflăcărare sărbătorarea hramului.
Însă ei nu au rămas nici pe departe singuri: nouă perechi îmbrăcate în straie populare germane (șvăbești) din Șiria / Hellburg, 14 din Aradu Nou / Neuarad și opt din Sântana / Sanktanna, acompaniate de fanfara „Nădlăceanca”, au defilat prin sat până la biserica romano-catolică, unde au fost întâmpinați de preotul-paroh Daniel Lunic (Șiria și Ghioroc) și de invitații săi Pr. Andreas Reinholz (Radna), Pr. Ioan Ciuraru (Pâncota, Sântana și Galșa) și Pr. Pavel Orb (paroh greco-catolic la Șiria). Preoții au întâmpinat cu bucurie participanții și perechile îmbrăcate în poprt popular, celebrând Liturghia festivă în biserică cu bănci pline.
Pe parcursul după-amiezii, invitații au trecut la dans și masă. În calitate de organizatori, doamnele Ana Benghia, Rosa Molnar și Rosa Mahler au fost în spatele tuturor eforturilor, ca întotdeauna, ca membri dedicați ai comunității.
„Mă bucur foarte mult că Kirchweih-ul din Șiria a redevenit o instituție permanentă și că este susținut atât de activ de toate părțile”, a declarat Ana Benghia în cadrul unei conversații, mulțumind primăriei pentru sprijinul financiar substanțial și pentru angajamentul grupurilor de dans prietene – în special organizației de tineret „Banat JA” (Arad), care de ani de zile consiliază și sprijină grupul de dans din Șiria în toate aspectele.
Atmosfera a fost cu adevărat festivă, iar ecoul pozitiv a fost larg răspândit și în rețelele de socializare și în mass-media online.

Martin Schwägerl

Apărut în: Banater Zeitung, Wochenblatt für Temesch, Arad und das Banater Bergland, Timișoara, Anul 30./Nr. 1469, miercuri, 25 mai 2022, p. II.
Foto: Banat JA, Arad