„Ihr Hirten, hört Wunder,
was ich euch verkünd´:
zu Bethlehem unten,
da liegt ein schön´s Kind…“

(O, voi Păstori, auziți minuni,/ Ceea ce vă vestesc/
În Betleemul de jos,/ acolo este un copil frumos…)

Marți, 13 decembrie, de la ora 17.00, a avut loc la Forumul Democrat al Germanilor din Banat, în Casa Adam Müller Guttenbrunn din Timișoara, prezentarea unui CD cu muzică de Crăciun din Banat și Bačka, intitulat „Ihr Hirten, hört Wunder“ (O, ce veste minunată!). Prelegerea pe tema muzicală de Crăciun și a compozițiilor reproduse pe CD a fost susținută de Dr. Franz Metz. Tot Dr. Metz, împreună cu baritonul Wilfried Michl, din München, au asigurat și cadrul muzical al evenimentului în fața unui public numeros și interesat. Partener media al evenimentului: Biroul de Presă al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara. Imagini, dar și un material audio interesant de la lansarea CD-ului pot fi găsite și pe pagina emisiunii de la radio Timișoara Radio Temeswar – Ihre Sendung in deutscher Sprache.
Niciun alt moment al anului bisericesc nu cunoaște un număr atât de mare de compoziții și cântece care să ne ajute să înțelegem ceva din ceea ce sărbătorim în fiecare an de Crăciun: nașterea lui Isus Cristos. Arta și muzica ne ajută să ne apropiem un pic mai mult de acest mister al Întrupării: cele mai importante opere ale celor mai mari pictori și compozitori ai noștri sunt în orice caz dedicate acestui eveniment istoric.
Și în Banat și în Batschka, Crăciunul a fost și este încă o sărbătoare a cântecului religios, a cântatului și a muzicii. Mai ales în vremurile mai vechi, aceasta era o adevărată și mare sărbătoare și pentru muzică, pentru că înainte de aceasta, în timpul Adventului, oamenii trebuiau să se mulțumească cu o muzică mai puțin festivă. La începutul anului 2022, editura Edition Musik Südost a produs noul CD de Crăciun „Ihr Hirten hört Wunder. Muzică de Crăciun din Banat și Bacica”. În ultimii ani, în acest areal cultural din sud-estul Europei au fost descoperite mai multe compoziții pierdute anterior, scrise de compozitori șvabi dunăreni. În urmă cu câțiva ani, de exemplu, a fost descoperit manuscrisul autograf al Misei de Crăciun „Ihr Hirten hört Wunder” (Voi, păstorii, auziți minuni) de Brunner, un profesor și cantor care a emigrat din Gosheim în Banat în 1816, pe care Hans Weisz a aranjat-o pentru cor și acompaniament de orgă. De asemenea, în multe cărți vechi ale cantorilor, scrise de mână, din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, găsim lucrări de orgă mai mici, pastorele și preludii pentru Crăciun.
Acest CD de Crăciun conține lucrări de orgă, de Crăciun, de Robert Führer, Johann Anton Kobrich, Gregor Schreyer, Theodor Grünberger, Franz Xaver Anton Murschhauser și improvizații, înregistrate pe orgi istorice din Orțișoara (Orzydorf), Cărpiniș (Gertianosch), Zăbrani (Guttenbrunn), Lovrin, Dudeștii Vechi (Altbeschenowa), Biled (Billed). Înregistrările de orgă au fost făcute cu mai mulți ani în urmă. Astăzi, unele dintre aceste valoroase orgi istorice din Banat nu mai pot fi folosite. Lucrările vocale au fost interpretate de cântăreți ai corului bisericii și corului germanilor din Banat, din parohia St. Pius, München, precum și ai corului bisericii din Darova, ai cărui membri trăiesc azi la Spaichingen. Dintre piese, amintim lucrări de Vincens Maschek, Caspar Halbleib, Hans Weisz și Hermann Klee. Soliști: Nina Laubenthal (soprană), Wilfried Michl (bariton), Leonore Laabs (soprană II), precum și Eva Maria Wagner și Maurice Poschenrieder (viori) sub conducerea lui Franz Metz (orgă).
Prezenta producție pe CD a fost sponsorizată de Kulturwerk Banater Schwaben e.V. Bayern și poate fi comandată prin e-mail (gerhardsforum@aol.com) sau prin poștă (Gerhardsforum Banater Schwaben e.V., Piusstr. 11, 81671 München).
La Timișoara, lansarea CD-ului va avea loc în data de marți, 13 decembrie, la ora 17.00, la Casa Adam-Müller-Guttenbrunn, în prezența d-lui Dr. Franz Metz, a soliștilor din Germania și a unor muzicieni din Timișoara. Partener media al evenimentului: Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara.

Publicat în: Banater Post – Volumul 66, Numărul 22, München, 20 noiembrie 2022, Pagina 5
Completare redacțională și traducere: Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara