Asociația Banca Regională Pentru Alimente Timișoara – căreia i se alătură în proiectul de față și Federația Caritas a Diecezei Romano-Catolice de Timișoara – transmite următorul comunicat de presă, respectiv îndemnul de suflet la ajutorul Dumneavoastră, al tuturor!
În prag de Sărbători Pascale timișorenii, timișenii și arădenii au ocazia să doneze alimente pentru persoanele în nevoie!

  • Banca Regională pentru Alimente Timișoara în parteneriat cu Lidl colectează de Paștele greco-catolic și ortodox alimente neperisabile pentru 10.000 de persoane aflate în nevoie din județele Timiș și Arad.
  • Alimentele pot fi donate de persoane fizice în magazinele Lidl din Timișoara, Dumbravița, Ghiroda, Giroc, Moșnița, Jimbolia și Arad în perioada04-16.05 2021
  • În primele 6 luni de activitate, Banca Regională pentru Alimente Timișoara a distribuit peste 61 tone de alimente, echivalentul a 120.000 de porții de mâncare către 10.000 de persoane aflate în situații vulnerabile sau afectate de criza COVID-19.

În parteneriat cu Lidl România, Bancile pentru pentru Alimente din România, organizează Colecta de Paștele greco-catolic și ortodox în 120 de magazine din țară.
Pentru a veni în sprijinul cât mai multor beneficiari, campania va dura aproape o lună, între 19 aprilie – 16 mai 2021. În această perioadă, clienții Lidl pot dona produse neperisabile în cadrul zonelor special amenajate la ieșirile din magazine. Produsele vor fi distribuite către persoane din categorii vulnerabile, prin intermediul Băncilor pentru Alimente din orașele București, Cluj-Napoca, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța și, cea mai recent inaugurată, din Craiova.
Colecta în magazine e singura ocazie pentru persoanele fizice să doneze alimente prin băncile alimentare către persoanele aflate în nevoie .
Risipa alimentară continuă să fie o problemă majoră ce produce consecințe importante atât asupra economiei, cât și asupra mediului. În România, se aruncă anual aproximativ 250 kg de alimente/locuitor, conform www.foodwaste.ro. Pentru a contribui activ la reducerea risipei alimentare și la combaterea sărăciei din țară, Lidl este partener al rețelei de Bănci pentru Alimente din România, încă de la fondarea primei astfel de organizații, în București, în 2016.
De atunci și până la 1 aprilie 2021, rețeaua națională a Băncilor pentru Alimente a colectat de la companiile partenere 5.076 de tone de alimente, care au fost distribuite către 113.000 de persoane din categorii vulnerabile, susținute în mod recurent, prin intermediul celor aproximativ 400 de ONG-uri partenere ale rețelei. Cantitatea colectată doar în primul trimestru din 2021 de către cele 7 bănci active (București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța) a fost de 760 de tone de alimente.
Campania de colectare de alimente adresată clienților, organizată de Lidl în această primăvară, se va desfășura în 120 de magazine Lidl din 40 de localități.
Între 19 aprilie – 16 mai 2021, clienții pot dona produse alimentare în cutiile special amenajate la ieșirea din magazine, după casele de marcat. Produsele care pot fi donate sunt semnalizate la raft în magazinele Lidl participante și fac parte din categorii neperisabile, care nu necesită o temperatura specială de păstrare, precum: alimente de bază (ulei, făina, zahăr, orez, ingrediente de copt), conserve de legume, conserve de carne, conserve de fructe, paste făinoase, sosuri, lapte UHT (care se păstrează la temperatura camerei), produse de patisserie ambalate, biscuiți, cafea, ceai, dulceață și gemuri.
Produsele colectate în cadrul campaniei vor fi preluate de către Băncile pentru Alimente și distribuite mai departe beneficiarilor finali, printre care se numără cămine de batrani și centre de plasament pentru minori, cantine sociale sau centre pentru persoane fără adăpost.
În cadrul ultimelor două ediții ale campaniei de colectare, organizate în magazinele Lidl în preajma sărbătorilor de iarnă în 2019 și 2020, clienții Lidl s-au implicat și au susținut comunitățile vulnerabile, donând în total peste 27 de tone de alimente.
În județul Timiș se colectează alimente din 13 magazine: Dumbrăvița, str. Petőfi Sándor nr. 150, Ghiroda, Calea Lugojului nr. 95, Giroc, str. Timișoarei nr. 11, Jimbolia, str. Timișoarei nr. 30-36, Moșnița Nouă, str. Stefana nr. 1,
În Timișoara: Bld. I. Bulbuca nr. 37, str. Miresei nr.1, str. I. Budai-Deleanu, nr. 47, Calea Martirilor nr. 98, str. Ion Ionescu de la Brad nr. 15A, str. Simion Bărnuțiu nr. 28, Bd-ul. Eroilor de la Tisa nr. 38 și Calea Circumvalațiunii nr. 4
În Arad in magazinele din: Calea A. Vlaicu nr. 41-43, Calea Aurel Vlaicu nr. 139- 151, Calea Radnei, nr. 220- 240, Calea Zimandului, nr. 3A si Str. Timișorii nr. 1-3.

Despre Banca Regională pentru Alimente Timișoara
Banca Regională pentru Alimente Timișoara și- a început activitatea în 25.09.2020. Este a șasea locație din rețeaua de bănci pentru Alimente dezvoltată pe teritoriul României pentru a colecta și distribui constant în mod gratuit produse alimentare, după modelul Federației Europene a Băncilor Alimentare (FEBA).
Din motive de trasabilitate, alimentele nu pot fi donate direct persoanelor fizice, ci doar prin intermediul ONG-urilor cu programe sociale destinate persoanelor în nevoie și grupurilor vulnerabile.
Banca Regională pentru Alimente Timișoara are menirea să reducă sărăcia, foametea și risipa alimentară, sprijinind actualmente 37 de asociații cu programe sociale și caritabile din județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara.
Activitatea Bancii pentru Alimente este complexă: are un spațiu de depozitare avizat veterinar cu temperatură controlată unde produsele sunt sortate și depozitate, o camionetă frig pentru transportarea în siguranță a produselor alimentare, două persoane angajate care zilnic se dedică activității și câțiva zeci de voluntari implicați; Companiile care produc și comercializează produse alimentare ne contactează cănd au surplus, iar astfel mâncarea rămâne hrană și nu ajunge să fie distrusă, BpATM o preia în termen și o distribuie în cel mai scurt timp pentru a fi consumată in termen.
Putem acționa la nivel de regiune, deoarece avem parte de ajutorul unor parteneri care ne susțin în mod concret cu produse alimentare. Totuși zi de zi suntem în contact cu potențiali parteneri care pot să doneze produse alimentare și/sau să ne susțină prin donații în bani pentru a susține activitatea pe care o desfășurăm.
Numai așa putem să luptăm împreună împotriva sărăciei și împotriva risipei alimentare.

Contact presă:
Hana Császár
Președinte Banca Regională pentru Alimente Timișoara
bancaptalimentetm@gmail.com
+40 731 021 291