Între 4 și 7 septembrie a.c. un grup mare de tineri din Dieceza de Timișoara, împreună cu Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, cu mai mulți preoți și persoane consacrate, a participat la Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici – INTC – Cheile Grădiștei. Iată câteva crâmpeie din relatările participanților:

“Experiențele trăite în cadrul acestor zile au fost cu adevărat deosebite, oferindu-ne ocazia să ne îmbunătățim relatia cu Dumnezeu prin intermediul relațiilor cu tinerii prezenți la această editie a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic.

Implicându-ne constant în activitățile de dezvoltare ale unui tânăr și chiar ale unui adult creștin, în cadrul Centrului Diecezan de Tineret din Timișoara, avem mereu oportunitatea să aprofundăm acest subiect în profunzimea culturii noastre. Participarea noastră la INTC 2024, având acest background, a transformat experiența sufletească a fiecăruia într-un moment unic.

Un alt aspect de apreciat este faptul ca pe parcursul organizării, iar mai apoi a desfășurării activităților de la Cheile Grădiștei s-a ținut mereu cont de ambele priorități ale acestei întâlniri: tineret și creștin. Au existat mereu activități adecvate tinerilor, însă care ele primit și acest twist, acest dar caracteristic creștin. Am fost invitați în deschiderea INTC la Adorația Prea Sfântului Sacrament, oferindu-ni-se șansa să evadăm sufletește din rutina zilnică și să ne stabilim obiectivele-țintă pentru aceste zile. Să fim sinceri cu Dumnezeu, să ne exprimăm durerea și fericirea, să le prezentăm în fața Sa ca dar personal…  Astfel, după acest prim moment al INTC am putut să ne îndreptăm spre locurile de cazare pur și simplu fericiți, căci ne-am întâlnit cu El, Isus cel Euharistic și pentru faptul ca am oferit ca jertfă dorințele și momentele noastre dificile. Urmând zile pline de surprize, trăind momente solemne la Sf. Liturghii și începând ziua cu cel mai mare dar oferit lumii de către Dumnezeu, Fiul său, ne-am amintit cât de mult ne poate schimba viața iubirea profundă și că prin practicarea „pescuitului de oameni” putem oferi o parte din experiențele nostre lui Cristos în folosul celor dragi. După cum însuși Papa Francisc ne-a îndemnat în scrisoarea sa, trimisă tinerilor prezenți la Cheile Gradistei, dorim să mergem și să împărtășim aceste experiențe și celor ce nu au putut fi alături de noi. Abordarea din cadrul catehezelor, asupra a ceea ce reprezintă partea de social media pentru noi astăzi și modul în care ne putem folosi de aceste mijloace pentru a populariza și face cunoscut cuvântul Domnului, mi s-a părut o cale foarte actuală și potrivită intereselor celor prezenți. Iar în ceea ce privește atelierele, diversitatea acestora a permis tinerilor să își aleagă ceea ce au simțit ei că le este necesar în această perioadă, relaxarea, aprofundarea cunoștințelor teologice, toate realizate în maniere alternative pentru a atrage interesul generațiilor actuale. Desigur, concertele de la finalul programului au reprezentat o alternativă modernă și adaptată intereselor din timpul liber al tinerilor, care s-au bucurat din plin de fiecare moment.” relatează Namaah Tămășanu, prezentă fiind cu grupul Jubilate la acest eveniment deosebit.