Papa Francisc face publică intenția sa de rugăciune pentru luna aprilie 2024 și îi invită pe toți să se roage pentru rolul femeii în societate.

De Deborah Castellano Lubov

În videoclipul din această lună Sf. Părinte a invitat Biserica să se roage pentru această intenție. Sfântul Părinte insistă asupra pașilor pe care trebuie să îi facă societatea de astăzi și le cere creștinilor să i se alăture în rugăciune „pentru ca demnitatea și valoarea femeilor să fie recunoscute în fiecare cultură și pentru a se pune capăt discriminării cu care se confruntă în diferite părți ale lumii“.

În videoclipul său, Papa ilustrează decalajul uriaș care există între principiile declarate și practica reală.

„În teorie, suntem cu toții de acord că bărbații și femeile au aceeași demnitate ca persoane. Dar acest lucru nu se întâmplă în practică“, a remarcat Sf. Părinte.

Papa Francisc oferă exemple concrete, citând „legile discriminatorii“ în vigoare în prezent: coduri vestimentare obligatorii, obstacole în calea educației continue, refuzul de asistență pentru oportunități de angajare. Și amintește că „în multe țări încă se practică mutilarea genitală“.

Astfel, a spus Sf. Părinte, „guvernele trebuie să se angajeze să elimine“ această discriminare și „să lucreze pentru a garanta drepturile umane ale femeilor“.

Papa Francisc ne cere tuturor să respectăm femeile, care, din păcate, continuă să fie tratate „ca ceva de care trebuie să ne debarasăm“ și care sunt adesea victime ale violenței și abuzurilor în multe părți ale lumii, chiar și în țările care pretind că sunt mai avansate. „Și dacă nu [respectăm femeile]“, adaugă Papa, „societatea noastră nu va progresa“.

 

Contradicțiile există încă

Potrivit comunicatului de presă al Rețelei Mondiale de Rugăciune a Papei, contradicțiile nu lipsesc în lumea de astăzi.

În timp ce în unele țări, femeile au acces la educație și la locuri de muncă și ocupă roluri de conducere în întreprinderi și organizații, multe dintre ele încă nu se bucură de aceleași oportunități ca și bărbații.

Pe piața muncii femeile câștigă cu 23% mai puțin decât bărbații. Același lucru este valabil și pentru educație, dacă ne gândim că femeile care sunt alfabetizate sunt minoritare în unele țări.

Mai puține oportunități se exprimă în dificultăți economice enorme. Potrivit ONU, se estimează că, până în 2030, 8 % dintre femei și fete vor trăi în sărăcie extremă, iar 25 % dintre femei nu vor avea ce mânca.

 

Eroine din toate timpurile

Părintele Frédéric Fornos S.J., directorul internațional al Rețelei Mondiale de Rugăciune a Papei, a reflectat asupra intenției din această lună, amintind că „de la început, Isus a primit femeile ca discipoli ai Săi. Aceasta a fost o noutate în societatea de atunci“.

„După cum mărturisesc Evangheliile“, a subliniat el, „Maria, mama lui Isus, a ocupat un loc de frunte printre apostoli și în comunitatea primară“. De asemenea, el a remarcat că Isus a încredințat misiunea de a anunța Învierea Sa unei femei, Maria Magdalena.

De-a lungul istoriei, a reamintit părintele Fornos, femeile au contribuit la dinamismul spiritual în Biserică, citându-le în mod special pe Sfânta Tereza de Ávila, Sfânta Ecaterina de Siena și Sfânta Tereza de Lisieux, toate doctori ai Bisericii, alături de nenumărate alte femei sfinte.

Sursa: www.vaticannews.va