În mesajul video care însoțește intenția sa de rugăciune din luna ianuarie a anului curent, Sfântul Părinte aduce în atenție darul diversității în Biserică. Papa îndeamnă să nu ne temem, ci dimpotrivă, să ne bucurăm pentru diversitatea dintre noi, după cum o dovedesc diferențele rituale din Bisericile orientale. Prin acest mesaj, pontiful pregătește, practic, Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor (18 – 25 ianuarie).

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
2 ianuarie 2024 – Vatican News.
 ”Darul diversității în Biserică” este în centrul intenției de rugăciune a papei pe luna ianuarie a anului curent, intenție însoțită, ca de obicei, de un mesaj video al Sfântului Părinte pe care îl puteți găsi pe canalul YouTube în limba română pe portalul Vatican News. Mesajul papei și intenția sa de rugăciune din prima lună a anului face referință în mod explicit la întâlnirea spirituală cu credincioșii celorlalte confesiuni creștine, o întâlnire care marchează, prin tradiție, nelipsita Octavă de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din zilele 18-25 ianuarie.

”Nu trebuie să ne temem de diversitatea carismelor în Biserică”, afirmă papa Francisc în mesajul video, ”ci dimpotrivă, să ne bucurăm că trăim în această diversitate. Chiar în primele comunități creștine diversitatea și unitatea erau foarte prezente și în tensiune, care urmau să fie rezolvate pe un plan superior.

Dar mai este ceva. Pentru a înainta pe drumul credinței avem nevoie și de dialogul ecumenic cu frații și surorile noastre din alte confesiuni și comunități creștine. Nu ca ceva care confundă sau produce disconfort, ci ca un cadou pe care Dumnezeu îl oferă comunității creștine pentru ca aceasta să crească ca un singur trup, trupul lui Hristos.

Să ne gândim, de exemplu, la Bisericile Orientale. Acestea au anumite tradiții proprii, rituri liturgice specifice, dar ele păstrează unitatea credinței. Ele o întăresc, nu o dezbină. Dacă ne lăsăm călăuziți de Duhul Sfânt, bogăția, varietatea și diversitatea nu devin niciodată un motiv de conflict. Duhul ne amintește că, în primul rând, suntem copiii iubiți ai lui Dumnezeu. Cu toții egali în iubirea lui Dumnezeu și cu toții diferiți.

Să ne rugăm pentru ca Duhul Sfânt – îndeamnă papa la finalul mesajului – ca să ne ajute să recunoaștem darul diferitelor carisme în comunitățile creștine și să descoperim bogăția diferitelor tradiții rituale din Biserica Catolică”.

Sursa: www.vaticannews.va/ro