În luna iulie, Sf. Părinte Papa Francisc face apel la credincioși ca să se roage pentru îngrijirea pastorală a bolnavilor.

Mario Galgano – Cetatea Vaticanului

Ungerea bolnavilor nu este doar un sacrament pentru persoanele care sunt pe moarte, explică Papa Francisc într-un mesaj video referitor la intenția sa de rugăciune.
„Este important ca să fim conștienți de acest lucru”, subliniază Sf. Părinte. Atunci când un preot vine să administreze Sf. Sacrament al bolnavilor, acest lucru nu trebuie neapărat înțeles ca un „rămas bun de la viață”. Un astfel de mod de gândire ar abandona orice speranță, a continuat Papa:
„Atunci se presupune că după preot vine angajatul de la pompe funebre. Să ne amintim că ungerea bolnavilor este unul dintre „sacramentele vindecării”, o «terapie» care vindecă spiritul.”
Dacă cineva este grav bolnav, este indicat să i se administreze Sf. Sacrament al bolnavilor. De asemenea, are sens să se administreze acest sacrament persoanelor în vârstă, a spus Papa Francisc: „Ne rugăm ca sacramentul ungerii bolnavilor să dea puterea Domnului celor care îl primesc și celor dragi lor, și să devină din ce în ce mai mult un semn vizibil de milostivire și speranță pentru toți”.

Rolul important al preoților activi în pastorația bolnavilor
În timpul pandemiei de COVID, Papa Francisc a subliniat în mod repetat rolul important al preoților activi în pastorația bolnavilor și îngrijirea pastorală a bolnavilor în spitale. El a subliniat că, în ciuda distanței fizice și a măsurilor stricte de protecție, acești preoți joacă un rol central în asigurarea sprijinului spiritual. Mulți preoți s-au confruntat cu provocarea de a găsi modalități inovatoare de a sprijini pacienții și familiile acestora, deoarece contactul personal a fost sever restricționat.
Papa Francisc a adus un omagiu slujirii preoșilor care au continuat să își îndeplinească sarcinile în condiții dificile și a subliniat importanța sprijinului lor spiritual. El i-a numit „eroi” care continuă să slujeascő pentru a-i ajuta pe alții, în ciuda riscului pentru propria lor sănătate. Acești preoți au contribuit la asigurarea faptului că bolnavii nu au fost singuri în ultimele lor clipe și au oferit alinare și rugăciune membrilor familiei prin mijloace virtuale.
În plus, Papa Francisc a subliniat necesitatea de a ne ruga în continuare pentru bunăstarea spirituală a preoților activi în pastorația bolnavilor și de a-i sprijini în misiunea lor, deoarece aceștia joacă un rol esențial în asistența medicală și în îngrijirea bolnavilor.

Sursa: www.vaticannews.va/de