Videoclipul cu intenția de rugăciune pentru luna august este dedicat Zilei Mondiale a Tinerilor. Într-un dialog cu tineri din diferite țări, Papa își mărturisește așteptările: Biserica nu este un „club pentru bătrâni”, avem nevoie de tineri pentru a nu îmbătrâni. De la ZMT aș vrea să văd o sămânță a viitorului în care să ne simțim surori și frați.

Cetatea Vaticanului – Paolo Ondarza

Vatican News – 30 iulie 2023. „Suntem o lume în război, însă avem nevoie de o lume care să nu se teamă să mărturisească Evanghelia. O lume în care să existe bucurie, deoarece dacă noi, creștinii, nu avem bucurie, nu suntem credibili și nimeni nu ne crede.” Acestea sunt cuvintele papei Francisc din videoclipul difuzat de Rețeaua Mondială de Rugăciune, ale cărui intenții sunt dedicate Zilei Mondiale a Tinerilor: este un dialog dintre papa Francisc și tinerii din întreaga lume.

Biserica are nevoie de tineri pentru a nu îmbătrâni

Intenția de rugăciune pentru luna august 2023 este, așadar, dedicată apropiatei Zile Mondiale a Tinerilor de la Lisabona. „Biserica nu este un club pentru bătrâni”, răspunde episcopul Romei, „așa cum nu este un club pentru tineri. Dacă devine un club pentru bătrâni, este destinată să moară”. O tânără din Brazilia îl întreabă, în portugheză, de ce în biserica din cartierul ei sunt doar persoane în vârstă. Suveranul Pontif îl citează pe sfântul Ioan Paul al II-lea: „Dacă trăiești cu tinerii, devii și tu tânăr”, și explică: „Biserica are nevoie de tineri pentru a nu îmbătrâni”.

Pe cale, pentru a-i ajuta pe alții

O altă tânără, din Filipine, care participă pentru întâia oară la o Zi Mondială a Tinerilor  întreabă de ce motto-ul ales pentru întâlnire este: „Maria s-a ridicat și a plecat în grabă”. „Pentru că Maria”, răspunde papa Francisc, „de îndată ce știe că va fi mama lui Dumnezeu, nu rămâne acolo să își facă un selfie sau să se fălească. Primul lucru pe care îl face este să pornească, în grabă, să slujească, să ajute”. De aceea, îndemnul Sfântului Părinte adresat tinerilor din întreaga lume este: „Și voi trebuie să învățați de la Preacurata, să începeți să-i ajutați pe alții”.

O sămânță pentru o lume a iubirii

La Ziua Mondială a Tinerilor de la Lisabona – explică din nou Suveranul Pontif, de data aceasta unei fete din Coasta de Fildeș – „aș vrea să văd o sămânță a lumii viitorului. O lume în care iubirea se află în centru, în care să ne simțim ca surori și frați”. Videoclipul se încheie cu vocea unor tineri, din toată lumea, care se roagă ca participarea la întâlnirea mondială de la Lisabona să-i ajute să pornească la drum, mărturisind Evanghelia cu propria viață.

Sursa: www.vaticannews.va/ro