Conducerea Federației Caritas a Diecezei Timișoara, împreună cu Salvatorienii din Timișoara, în calitate de reprezentanți ai Fundației Pater Berno au adresat tuturor celor interesați invitația de a participa, în Biserica Romano-Catolică din Bacova, la o sf. Liturghie festivă, pentru a sărbători o decadă de activitate a fundației social-caritative, înființată în 2011, chiar de Rusalii. Celebrantul principal a fost vicarul general al Diecezei de Timișoara și președintele Caritas-ului diecezan, Msgr. Johann Dirschl. Au concelebrat părintele salvatorian p. Martin Gál SDS și pr. Eugen Szilárd Vodila, paroh de Buziaş.
„Rareori devine biserica din Bacova atât de neîncăpătoare, asemenea acestei ocazii speciale“, a spus părintele Vodila. Pe lângă prietenii și angajații Caritas, au fost prezenți mulți beneficiari ai facilităților sociale locale, de exemplu cei de la centrul de zi „Casa Pater Berno“ sau de la ferma pentru tineret „Pater Paulus“ din Bacova, unde persoanele fără adăpost obțin, pe termen lung, un loc de muncă și o nouă viață socială, pe lângă cazare, pentru a aduce o contribuție valoroasă comunității și în special celorlalți beneficiari ai Caritas Timișoara, ei producând şi hrană pentru ei. În localitate există şi două cămine de bătrâni „Sf. Ioan“ (din 2012) și „Sf. Francisc“ (din 2017).
Partea muzicală e evenimentului a fost asigurată de membrii corului bisericii parohiale romano-catolice din Buziaş.
În predica festivă, vicarul general și-a amintit de colaborarea cu Pater Berno Rupp SDS, la a cărui inițiativă și în memoria căreia funcționează și Fundația. Msgr. Dirschl a lăudat angajamentul energetic al regretatului P. Berno, vitalitatea și entuziasmul pe care părintele salvatorian îl avea pentru semenii săi şi pe care le-a dat mai departe, dar mai presus de toate, el a trăit caritatea prin asistență activă. La inițiativa sa, au fost înființate mai multe instituții sociale, părți ale Caritas-ului diecezan, începând cu anul 2000, precum Azilul de noapte „Pater-Jordan“ cu aproximativ 80 de paturi pentru persoanele fără adăpost, cărora li se oferă și două mese calde, duș și facilități de igienă, precum și îngrijiri medicale și consiliere socială, sau Casa Maria a Apostolilor, care funcţionează din 2003 la Timişoara şi oferă protecție și securitate femeilor și copiilor lor, care au suferit datorită violenței domestice, precum și sprijin psiho-social și chiar un program de formare profesională. Fundația Pater Berno din România continuă activitatea părintelui Berno Rupp în beneficiul copiilor, tinerilor, femeilor, precum și adulților săraci, cei dependenți și cu deficiențe mintale. Sprijină, încurajează și însoțește pe cei care se află în situaţii limită.
„Cu toate aceste lucrări, părintele Berno a adus o contribuție neprețuită, unică, extrem de semnificativă pentru societate, pentru că tot ceea ce aceste lucruri permit oamenilor, care sunt în nevoie, nu este în niciun caz considerat azi, de la sine înțeles.“
„În plus, prin lucrările sale din România, părintele Berno a adus o contribuție considerabilă la relațiile germano-române“, a declarat directorul Caritas, Herbert Grün la finalul Liturghiei, arătând o imagine impresionantă și extinsă a realizărilor și proiectelor Părintelui salvatorian. Între anii 2012-2021, au fost obținuți în jur de 1,5 milioane de euro în donații, care au putut fi utilizați în cele cinci organizații de ajutor pentru costuri de funcționare, dar și pentru măsuri speciale.
Astrid Weisz

Apărut în: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, 29. Jahrgang/Nr. 7100 Bucureşti, Joi, 27. Mai 2021, pg. 5.