Deasupra intrării în biserica romano-catolică din Cenei cifra 1896 indică anul sfințirii acestui lăcaș de cult, pus sub ocrotirea Sf. Augustin de Hippo. Deoarece, din cauza situației pandemice comunitatea nu a putut sărbători anul trecut jubileul de 125 de ani de la sfințire, au făcut-o în acest an, duminică, 28 august 2022, chiar în ziua sărbătorii patronului bisericii. Sf. Liturghie de hram a fost celebrată de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, care a concelebrat cu Pr. Daniel Pozsonyi, paroh de Jimbolia. Filiala Cenei, împreună cu parohia Cărpiniș sunt păstorite de parohul și parohia din Jimbolia. La festivitatea jubiliară organizată de către Parohia Romano-Catolică Jimbolia, Heimatortsgemeinschaft (HOG) Tschene (Asociația Germanilor din Cenei, emigrați în Germania) și comunitatea locală au participat credincioși de mai multe etnii: români, germani, maghiari, sârbi, croați, rromi, dintre care mulți au venit îmbrăcați în porturile lor populare cusute si brodate cu multă grijă, colorate și valoroase. Partea muzicală a Sf. Liturghii a fost asigurată de corul bisericii, iar la orgă a cântat d-na Liebgard Kappes.
Din partea comunității locale Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan a fost întîmpinat de Pr. Daniel Pozsonyi, paroh al locului, de dl. Tanasin Sîrgean, primarul comunei Cenei, de dl. Stefan Ruttner din partea Heimatortsgemeinschaft (HOG) Tschene și de reprezentanții unităților școlare din localitate. Un frumos, deosebit gest, a fost cel al d-lui Ruttner, care l-a salutat pe părintele episcop și pe toți oaspeții în patru limbi: maghiară, germană, română și sârbo-croată.
În omilia rostită în limbile germană, maghiară și română Episcopul Diecezan le-a explicat credincioșilor ca cel mai important lucru este ca să își trăiască viața în fața lui Dumnezeu. – „Inima noastră să fie un izvor din care să se reverse bunătate față de toți oamenii. La acest lucru trebuie să ne străduim. Dacă îl invităm pe Isus să trăiască în noi, El va fi în noi acel izvor de bunătate și de iubire față de toți. Ori de câte ori venim aici, în biserică, să cerem ca El să intre în viața noastră, să locuiască în noi, ca noi să reușim să mergem spre ceilalți cu bunătate, cu respect și cu iubire. Așa vom construi o adevărată fraternitate, vom construi poporul lui Dumnezeu și vom fi spre binele tuturor.“ – a spus Păstorul Diecezei de Timișoara.
La sfârșitul Sf. Liturghii Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan a binecuvântat pomul de Kirchweih și pe credincioși, după care, în fața bisericii a început programul cultural cu dansuri, toți participanții fiind acompaniați de fanfara „Banater Musikanten“ din Timișoara. Toți organizatorii – părintele episcop Iosif Csaba Pál, dl. Ștefan Ruttner și părintele Daniel Pozsonyi – le-au mulțumit tuturor celor implicați în înfrumusețarea acestui jubilee, tineri în port popular și dansatori, familii, copii, oficialități și locuitori ai comunității din Cenei pentru implicare, pentru efortul depus în folosul comunității și al sărbătorii bisericii locale.
Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara