1. lectio

Lc 19,28-40
„ În vremea aceea Isus a pornit înainte, urcând spre Ierusalím. În timp ce se apropia de Betfaghé şi Betánia, lângă Muntele numit al Măslinilor, a trimis doi discipoli, spunându-le: «Mergeţi în satul dinaintea voastră şi, când veţi intra, veţi găsi un măgăruş legat, pe care nimeni nu s-a așezat niciodată: dezlegaţi-l şi aduceţi-l! Dacă vă va întreba cineva: «De ce îl dezlegaţi?», îi veţi spune astfel: «Domnul are nevoie de el»». Când au plecat cei trimişi, au găsit după cum le-a spus. În timp ce ei dezlegau măgăruşul, stăpânii lui i-au întrebat: «De ce dezlegaţi măgăruşul?». Atunci ei au răspuns: «Domnul are nevoie de el» Apoi l-au adus la Isus şi aruncându-şi hainele peste măgăruş, l-au urcat pe Isus deasupra. Pe când el înainta, îşi aruncau hainele pe drum.
Apropiindu-se de coborârea Muntelui Măslinilor, toată mulţimea discipolilor, bucurându-se, a început să-l laude pe Dumnezeu cu glas puternic pentru toate minunile pe care le-au văzut, spunând:
«Binecuvântat cel ce vine, regele, în numele Domnului!
Pace în cer şi glorie în înaltul [cerurilor]!»
Atunci unii farisei din mulţime i-au spus: «Învăţătorule, mustră-ţi discipolii!» Dar el le-a răspuns: «Vă spun: dacă aceştia vor tăcea, vor striga pietrele»“

Explicații:
La nașterea lui Isus îngerii au proclamat pacea pe pământ. Acum Isus vine în Ierusalim, unde va muri pe cruce. Discipolii lui Isus îl laudă pe Dumnezeu cu exclamația: «Pace în cer». În cer este pace și glorie, pentru că Isus este pe drum, pe cale să împlinească misiunea lui de mântuire. Discipolii sunt convinși de acest lucru cu toate că ei încă nu înțeleg ce înseamnă una ca asta. Alții sunt sceptici, contrariați. De aceea numai poate să fie vorba de pace pe pământ. Cine acceptă oferta păcii din partea lui Dumnezeu, va trăi în pace. Cine luptă împotriva voinței lui Dumnezeu, va lupta degeaba și nu va avea pace.

2. meditatio

  • Discipolilor, pe Muntele Măslinilor, nu le-a putut nimeni să le interzică să îl laude pe Dumnezeu. Ei oricum găseau o posibilitate. Pot să spun și eu un astfel de lucru: că cedez repede dacă cineva mă critică?
  • Un animal pentru călărie, pe care încă nu a călărit nimeni, simbolizează un început nou, o nouă eră. În ce sens trăiesc în era regelui Isus Cristos?
  • Sunt dispus să îl urmez pe Isus Cristos, chiar dacă drumul lui pe acest pământ nu mă duce la glorie, ci la suferințe?

3. oratio
Doamne Dumnezeul nostru, sunt momente în viață când avem impresia că totul este clar. Știm că am ales bine, suntem plini de încredere, ni se pare că toate vor evolua într-o direcție bună. Un astfel de moment au trăit ucenicii lui Isus când l-au declarat pe Isus Regele care vine în numele Tău. Dar sunt și momente în care toate certitudinile se dizolvă. Nimic din ceea ce am crezut că este stabil nu rămâne în picioare. Pare-se că ne-am risipit viața noastră degeaba. În nici un fel de experiență nu trebuie să ne bazăm în mod absolut. Momentele de entuziasm ni le-ai dat ca o provizie de speranță pentru zile grele, iar pentru momentele de disperare ne-ai amintit că în realitatea Ta, pe care o numim „cer“, lucrurile se prezintă altfel decât cea ce vedem noi, cu ochii noștri pământești. Dă-ne pacea Ta ca să nu ne pierdem în sentimente schimbătoare. Amin.

4. contemplatio
Meditează, aprofundează gândul că, fiind discipoli ai lui Isus Cristos, suntem orientați cu toată ființa noastră spre cer, și că din perspectiva cerului multe întâmplări au o altă semnificație decât cea pe care o vedem cu ochii noștri, de carne.

5. actio
Pune-ți în camera ta un semn că vrei și tu să îl accepți pe cel ce vine în numele Domnului ca regele tău, ca stăpânul tău. Acest semn poate să fie buchețelul sau creanga pe care ai adus-o de la Liturghia de Florii sau un alt aranjament de flori și crenguțe verzi.

Lectio Divina din Mănăstirea Salvatoriană din Timișoara-Elisabetin