În anul 1030, Sfântul Ștefan, regele de atunci al Ungariei, a întemeiat o nouă episcopie în sud-estul țării sale, în proximitatea râului Mureș, dându-i denumirea de Ecclesia ad Marusium, iar apoi cunoscută în primele ei secole și ca Episcopatus a praeterlabente fluvio Moresenensis. Denumirea de [Dieceza] de Cenad a devenit cunoscută abia mai târziu. Ca urmare a evoluțiilor istorice, jubileul de 1000 de ani de la întemeierea vechii episcopii este sărbătorit împreună de către diecezele de Timișoara, Szeged-Csanád și Becicherecul Mare / Zrenjanin, înființate ulterior pe teritoriul acesteia. Ca parte a pregătirilor, seria de expoziții intitulată MILLENNIUM CSANADIENSE 1030-2030 va prezenta, în fiecare an, până în 2030 – anul jubileului – câte o etapă din istorie, ilustrând trecutul și prezentul vechii Episcopii de Cenad, precum și ale celor trei dieceze succesoare.
Legat de detaliile organizatorice, dar și pentru a afla câteva informații din culise, i-am solicitat un interviu E.S. dr. h.c. Martin Roos, episcop emerit de Timișoara, coordonator al echipei de pregătire a expoziției jubiliare.
– Părinte Episcop, cum a început organizarea expoziției jubiliare, care au fost primii pași?
– Am sărbătorit în anul 2020 cu relativă modestie, fără prea multă pompă, 990 de ani de la fondarea vechii Dieceze de Cenad. În acel moment însă, începusem deja să strângem, să selectăm și să grupăm materiale informativ-istorice adecvate pentru un proiect viitor. Nu a fost ușor să facem o selecție bine structurată, mai ales că se acumulaseră o mulțime de exponate potrivite țelului nostru, iar spațiul în care am gândit expoziția și posibilitățile tehnice ne-au restricționat destul de mult. După multe deliberări, ne-am oprit la un număr de 26 de teme. Prin urmare, expoziția nu oferă o prezentare coerent-lineară a trecutului diecezei noastre, ci doar o sumă de accente definitorii, importante din evoluția ei.
– Care este semnificația și mesajul seriei de expoziții?
– Un mileniu nu este un eveniment efemer, peste care se trece repejor, după care ne putem cu toții cufunda înapoi în vechea rutină a vieții de zi cu zi. Un mileniu este o obligație și ar trebui să reprezinte un nou început pe calea noastră de credință, o nouă cale comună de credință care să aducă cele trei dieceze surori, care s-au născut din vechea dieceză-mamă Csanád/Cenad, mai aproape una de alta decât în trecut și să le permită să meargă înainte cu încredere pe o nouă cale, spre viitor. Prin urmare, motto-ul pentru anii următori este însăși rugăciunea lui Cristos, Domnul nostru, care, în ultimele momente ale vieții sale pământești, l-a implorat pe Tatăl Ceresc pentru unitatea semenilor săi: Ut unum sint/Ut omnes unum sint, conform Evangheliei după Ioan (17, 11, 21).
Acest cuvânt-cheie primit de la Cristos îi îndeamnă în conștiință pe episcopi și pe preoți mai presus de toate și de toți ceilalți. Să ne asigurăm că noi, ca păstori și ca presbiteriu al diecezelor noastre, intrăm în contact mai strâns unii cu alții și creștem din nou împreună într-o comunitate armonioasă care reprezintă presbiteriul comun al Diecezei noastre vechi, azi împărțită în trei, în viața și activitatea noastră preoțească, în faptul că stăm împreună și ne îngrijim unii de alții. Divizarea vechii noastre dieceze i-a lovit puternic în primul rând pe antecesorii noștri, confrații de atunci, preoții, și a provocat răni adânci, atât după 1923, cât și în vremurile ulterioare, mai ales episcopului de atunci, Dr. Julius Glattfelder.
Noi, preoții de astăzi, suntem aici, prezenți pentru credincioșii noștri, pe care trebuie să îi păstorim, să îi ghidăm și să îi însoțim în călătoria lor de credință. Prin urmare, în următorii cinci ani, care sunt destul de scurți, să ne asigurăm că parohiile noastre se pot regăsi dincolo de granițele naționale și să ne continuăm în mod conștient călătoria de credință împreună, de acum înainte. La momentul potrivit, Dumnezeu ne va arăta căi care ne vor conduce mai aproape unii de alții. Trebuie doar să rămânem atenți și treji, astfel încât să nu ratăm ocaziile și oportunitățile ce se ivesc individual.
Un astfel de mileniu obligă și nu dezleagă pe nimeni de responsabilitate, nici pe episcop, nici pe preot, capelan, paroh ori diacon. Fiecare dintre noi este provocat și totodată încurajat de harul lui Dumnezeu. Prin urmare, să acceptăm de bunăvoie și plini de Duhul Sfânt responsabilitatea care ne revine și să începem să marcăm și să împlinim acest MILLENNIUM CSANADIENSE atât în cadrul propriei noastre dieceze, cât și într-un efort comun spre binecuvântarea și creșterea celor trei dieceze surori. Pentru prima dată, credincioșii din cele trei dieceze surori se vor întâlni în ziua sărbătorii Sfântului Gerhard din Cenad pentru o sf. Liturghie pontificală celebrată de cardinalul László Német SVD, arhiepiscop și mitropolit de Belgrad. Cardinalul Német va ține și predica în limbile maghiară și germană. Pentru prima dată, i-am invitat și pe cei trei nunții apostolici din Ungaria, România și Serbia, precum și pe cei trei mitropoliți de București, Blaj și Kalocsa, din arealul nostru geografic și istoric. Invitația pentru toți este una fermă și cordială.
– Care este programul expoziției?
– Ca un prim pas în această direcție – marcarea marelui jubileu – am pregătit o expoziție itinerantă, pe care o vom deschide pentru prima dată în Domul Sfântul Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara miercuri, 14 mai 2025, ora 11.00. Dorim să adresăm o caldă invitație celor trei episcopi, celor trei nunții din Ungaria, România și Serbia, mitropoliților și tuturor confraților din cele trei dieceze ale noastre. Această expoziție va putea fi vizitată începând de la jumătatea lunii iulie 2025 aici, în Domul nostru, iar de la 1 octombrie 2025 și ulterior în Segedin și Becicherecu Mare / Zrenjanin. Este de la sine înțeles faptul că la vernisaj vor fi invitați și ierarhii ori reprezentanții celorlalte confesiuni.
– Ce instituții au pus la dispoziție materialul expoziției?
– Dorim să aducem sincerele noastre mulțumiri tuturor persoanelor și instituțiilor din tezaurele cărora ni s-a permis să prezentăm exponate în această expoziție: Archivum Secretum Vaticanum, Bibliotheca Apostolica Vaticana, Budapesta – Magyar Nemzeti Múzeum, Országos Levéltár, Országos Széchényi Könyvtár, München – Bayerische Staatsbibliothek, Oradea – Biblioteca Episcopiei Romano-Catolice, Palatul Episcopal, Szeged – Magyar Nemzeti Múzeum, Timișoara – Biblioteca Episcopiei Romano-Catolice, Muzeul Național al Banatului, Veneția – Biblioteca Marciana, Viena – Heeresgeschichtliches Muzeum, Zagreb – Biblioteka Prvostolne Crkve, Nacionalni Muzej.
– Ce mai implică pregătirea evenimentului?
– Cine dorește să participe la un eveniment festiv, ar trebui să îmbrace o haină festivă, deoarece nu putem sărbători cu demnitate în hainele noastre de zi cu zi. Participarea la un eveniment festiv fără îmbrăcăminte frumoasă nu este potrivită și este dovada unei educații precare. Din acest motiv, cele trei catedrale ale diecezelor surori din Szeged-Csanád, Becicherecu Mare / Zrenjanin și Timișoara, precum și ordinariatele episcopale, îmbracă ținute festive adecvate. Acestea sunt urmate de bisericile parohiale, casele parohiale, instituțiile catolice precum școlile, grădinițele, centrele Caritas și toate instituțiile bisericești, precum și alte clădiri bisericești de orice fel din cele trei dieceze.
Aceste veșminte festive constau pentru început dintr-un banner roșu, lung, atârnat, purtând textul – în fapt leitmotivul MILLENNIUM CSANADIENSE 1030-2030. O stemă comună, nou creată în acest scop, apare pentru prima dată, în public, pe banner-ul nostru. Acesta va fi disponibil în diferite lungimi și va putea fi comandat la secretariatele ordinariatelor episcopale din cele trei dieceze.
Am propus și conceput și o stemă comună a celor trei dieceze, care pentru început, subliniez: este o propunere. O primă interpretare a ei, pe scurt, o redau aici, în cele ce urmează: Cercul intact al stemei sugerează integritatea vechii Dieceze de Cenad, văzută ca întreg, în timp ce suprafața împărțită în trei indică cele trei dieceze independente care au fost create ca urmare a fragmentării dureroase a vechii episcopii.
Câmpul din dreapta (dexter), văzut din perspectiva privitorului ca fiind câmpul din stânga, locul cel mai proeminent al scutului, prezintă crucea de argint, așa cum este ea realizată pe sarcofagul sfântului din biserica parohială din Cenad, pe un fundal roșu. Culoarea roșie se referă la martiriul lui Gerhard, crucea de argint la Cristos și la persoana sfântului care și-a urmat Domnul însăși în moarte.
Câmpul din stânga (sinister), văzut din perspectiva privitorului, este câmpul din dreapta: pe un fundal albastru, culoarea Maicii Domnului, se află cârja episcopală ca semn al demnității și responsabilității păstorului. Episcopul Gerhard și-a desfășurat slujirea pastorală sub protecția conștientă a Maicii Domnului, iar slujirea episcopilor noștri de astăzi stă, de asemenea, sub protecția Maicii Domnului.
Apele Mureșului șerpuiesc prin verdele câmpului inferior al stemei, un simbol al Câmpiei Panonice și al Câmpiei Banatului nostru, reprezentată de panglica albastră ondulată. „A Maros vize folyik csöndesen“, spune un realist cântec popular maghiar: apele Mureșului curg pe îndelete – chiar alene în zonele de câmpie.
– Jubileul va fi, de asemenea, făcut cunoscut și printr-un afiș special conceput, nu-i așa? Și se pregătește totodată și un suvenir demn și durabil, este adevărat?
– În plus față de bannerul ce va atârnat pe edificiile noastre, vom oferi și un afiș, în două dimensiuni, care va răspândi vestea și mesajul jubileului în parohiile noastre și printre oamenii noștri, precum și la confrații printre care trăim în calitate de creștini și catolici. Afișul este prevăzut cu stema comună a celor trei dieceze, despre care am vorbit, precum și cu textul: MILLENNIUM CSANADIENSE 1030-2030. Imaginea dominată a afișului o constituie cârja pastorală a episcopului Falkenstein, realizată la Viena în 1732, cea mai veche din tezaurul catedralei noastre și probabil și cea mai frumoasă în ceea ce privește proporțiile, măiestria și nobila punere în operă, probabil cea mai nobilă pe care o avem. Cârja aceasta este din argint aurit, încrustată cu frunze de acant și ametiste, perle și pietre semiprețioase.
Afișul este conceput de părintele Zsolt Vakon, cancelarul Ordinariatului Episcopal al Diecezei de Oradea, și emană o eleganță deosebită datorită culorii sale roșii, a aranjamentului și designului nobil. Prin bunăvoința episcopului său P.S. László, părintele Zsolt ne-a pus la dispoziție, într-un gest inimos, experiența sa deosebită în design. Prin urmare, el merită cu prisosință mulțumirile și recunoașterea noastră specială. Fără el, multe lucruri nu ar fi fost realizate în felul în care arată acum.
În plus față de cele amintite, a fost concepută și o medalie comemorativă, realizată special pentru jubileul nostru milenar de domnul Szabó Tamás din Szeged, care este atât designer de monede, medalii, cât și maestru al baterii acestora. Iată și o mică descriere a medaliei: pe față (recto) se poate vedea stema comună a celor trei dieceze, așa cum am descris-o. Inscripția din partea superioară este MILLENNIUM CSANADIENSE 1030-2030; în partea de jos: UT UNUM SINT (Ca toți să fie una). Pe revers (verso), sub o coroană verde, se află cele două date ale jubileului cu inscripția din partea de sus: JUBILAEUM COMMUNE CSANADIENSE, dedesubt: TRIUM ECCLESIARUM AD MARUSIUM (Jubileul comun al Cenadului, al celor trei Biserici de pe Mureș). Moneda este bătută în două versiuni, în argint și în bronz, ea are diametrul 42,5 mm și greutatea 33,6 g. Moneda din argint poate fi comandată într-o cutie roșie cu Certificatul corespunzător. Ca și în cazurile de mai sus, comenzile vor fi acceptate imediat de cancelariile episcopale.
Cu aceste embleme, elemente vizuale sau chiar suveniruri demne dorim să dăm celebrărilor jubiliare ale celor trei dieceze ale noastre un chip recognoscibil public, o demnitate adecvată și o expresie care să corespundă convingerilor noastre personale și comune, care ne-au susținut și ne-au întărit în eforturile noastre de până acum. Ele ar trebui să fie o expresie care să dea mărturie despre ceea ce luminează viu în inimile noastre, fără pompă exterioară, vanitate ori constrângere, ci cu demnitate și sinceritate, cu vigoare și credibilitate.
În concluzie, ce altceva putem face noi, ca preoți, decât să ne dorim ca acești ani de pregătire și jubileul în sine să contribuie la reîntâlnirea clerului și a poporului lui Dumnezeu din aceste trei dieceze și să crească împreună într-o singură turmă și un singur Păstor, Cristos Domnul, așa cum au făcut dealtfel și cei doi sfinți, Sfântul Ștefan și Sfântul Gerhard, care stau la fundația acestor dieceze, ce sunt azi împărțite în trei dieceze surori și trăiesc în trei țări diferite. Fie ca anii următori și angajamentul nostru personal să contribuie la asigurarea faptului că diecezele noastre sunt reînnoite spiritual în cap și în membre, „tam in Capite, quam in membris“, consolidate și să poată înainta în următoarea mie de ani cu un nou curaj creștin. Așa să ne ajute atotputernicul Dumnezeu cel in trei persoane, prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, Maica Domnului, precum și a celor doi sfinți din zorii episcopiei noastre mame, de Cenad și a tuturor sfinților noștri protectori.
– Excelența Voastră, vă mulțumim pentru interviu! Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă dăruiască multă putere pentru viitor! Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze acest proiect amplu al celor trei dieceze surori ale noastre!
Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara