De Sărbătoarea Reșiței, de ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, de 29 iunie, Monumentul „Crucea de pe Dealul Crucii” își sărbătorește jubileul: 150 de ani de la sfințire.
Monumentul-Cruce, cunoscut și sub numele de Crucea lui Herglotz, a fost ridicat la 29 iunie 1874 de către muncitorii reșițeni în memoria evenimentelor și a victimelor din oraș din timpul Revoluției de la 1848 (Georg Herglotz fusese conducătorul „Bürgergarde”, garda civică a Reșiței, iar această cruce metalică a fost amplasată la inițiativa familiei sale în cel mai înalt punct al localității). Pe locul în care se găsește acum crucea fusese instalat în 1848 un puternic tun fabricat la Reșița, care reușise mult timp să îi țină la distanță pe partizanii împăratului austriac. De altfel, prima cruce amplasată pe deal a fost turnată chiar din materialul acestui tun.
Monumentul-cruce a fost restaurat în perioada 2000 – 2001, cu sprijinul comunității locale și la inițiativa unui grup format din mai multe asociații din țară și de peste hotare, partide politice, UCMR (prin ing. Iulian Georgevici) și Primăria Reșița, primar fiind în aceea perioadă ing. Mircea Ioan Popa. Inaugurarea festivă după restaurare s-a oficiat în 28 iunie 2001, crucea fiind resfințită de reprezentanții bisericilor romano-catolice, ortodoxe române și evanghelice-luterane.
Un alt moment legat de istoria recentă a monumentului-cruce s-a petrecut în data de 28 iunie 2014, când aici au avut loc manifestări spirituale și culturale dedicate împlinirii a 140 de ani de la ridicarea acestuia. Cinci ani mai târziu, la împlinirea a 145 de ani de la ridicarea lui, s-a organizat, în data de 27 iunie 2019, o manifestare complexă la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița, deoarece vremea nefavorabilă a împiedicat organizarea unui eveniment la monumentul-cruce.
Trebuie de asemenea amintite evenimentele comemorative organizate de-a lungul anilor de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, Filiala Caraș-Severin, la monumentul-cruce, rememorându-se astfel evenimentele revoluționare din 1848, desfășurate la Reșița.
Din păcate, monumentul-cruce s-a degradat în ultimii ani și o nouă restaurare a devenit necesară. Astfel, Primăria Municipiului Reșița, primarul Ioan Popa, cărora li s-au alăturat Dorinel Hotnogu și cadre tehnice din Primărie, au răspuns afirmativ în anul 2021, iar monumentul-cruce a devenit din nou cum trebuia să arate: un loc aparte al Reșiței. Lucrarea de restaurare a fost executată de SC Dirksen Special Beton SRL din Lugoj, proiectanții lucrării fiind arh. Ioana Mihăiescu și arh. Marius Mozoru. S-a avut în vedere și realizarea unui sistem de iluminat arhitectural, cu 3 reflectoare, iar pentru monitorizarea monumentului-cruce s-a prevăzut un catarg independent, cu 2 camere de luat vederi, legate direct la Primărie. Arh. Ioana Mihăiescu, sufletul acestei restaurări, mi-a mărturisit acum 3 ani, printre altele: „Sunt deosebit de recunoscătoare că am putut să mă ocup de acest obiectiv și cred că el va declanșa o reevaluare urbanistică a Dealului Crucii, care ar putea deveni o zonă cu un potențial special. Este îmbucurător că se redă reșițenilor un simbol emblematic al orașului.”

Monumentul-cruce a fost resfințit după restaurare, în ziua de 29 iunie 2022, de părintele ortodox Cristian Rădulescu și de către părintele romano-catolic Veniamin Pălie.
Mai trebuie remarcat faptul că, în prezent, anual, în perioada Postului Mare, credincioșii romano-catolici din Reșița organizează Drumul Crucii până la acest monument, o tradiție care datează încă din anul 1924.
Anul acesta, ne vom aminti de istoria acestui monument, la 150 de ani de la prima sfințire, în data de 27 iunie, ora 16.00, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița.

Erwin Josef Ţigla