Arătând delegaților sinodali textele Sfântului Vasile cel Mare despre Sfântul Duh, Papa a subliniat importanța ascultării în locul vorbirii.

El a spus că Biserica este „în pauză”, așa cum erau apostolii când erau împreună în camera de sus înainte de Rusalii, doar că ei se ascundeau de frică, iar „noi nu”.

„Este o pauză de ascultare a Bisericii. Și acesta este cel mai important mesaj”, a spus Papa Francisc în 4 octombrie în Aula Paul al VI-lea din Vatican.

Sesiunea de deschidere a Sinodului privind Sinodalitatea a avut loc miercuri după-amiază. Spre deosebire de sinoadele anterioare, care se desfășurau într-o sală de tip auditoriu numită „noua sală sinodală”, la sinodul din 2023, participanții stau la mese rotunde în sala mare în care Papa Francisc ține adesea audiențe.

Adunarea sinodală din 4-29 octombrie folosește, de asemenea, noile tehnologii, inclusiv tablete pentru participanți. Camerele video și microfoanele de la fiecare masă permit ca contribuțiile vorbitorilor să fie împărtășite pe ecranele de la mesele celorlalți membri. De asemenea, sunt disponibile traduceri simultane în principalele limbi. Cei 364 de delegați, printre care se află și episcopul Diecezei de Timișoara, Iosif Csaba Pál, sunt sunt așezați la mese de aproximativ 12 persoane, împărțite în funcție de limbă: engleză, italiană, spaniolă, portugheză sau franceză.

La prima adunare generală, a tuturor participanților, Papa Francisc a afirmat că un sinod pe tema sinodalității „nu este ușor, dar este frumos”. El a spus că, după sinodul Amazonian din 2019, a fost trimis un sondaj episcopilor din lume pentru a afla opiniile lor cu privire la subiecte importante de discutat ca Biserică. Sinodalitatea, a spus Papa Francisc, a fost primul răspuns cel mai popular, urmat de preoți și de o problemă socială nespecificată. „Majoritatea episcopilor din lume au văzut necesitatea de a reflecta asupra sinodalității”, a subliniat el.

Francisc le-a mai spus participanților că ar trebui să existe „un anumit post de la cuvântul public” în timpul sinodului.

Adresându-se presei, el a amintit „presiunea” la Sinodul din 2019 pentru ordinarea bărbaților căsătoriți la preoție, așa numiții „viri probati”, și „opinia publică” la cele două sinoade privind familia cu privire la permiterea catolicilor divorțați și recăsătoriți să primească Sfânta Împărtășanie.

În ziua deschideri sesiunii Patriarhul copt-catolic Ibrahim Isaac Sedrak, unul dintre cei zece președinți delegați, a ținut primul discurs al zilei. Remarcile Papei Francisc au fost urmate de discursurile secretarului general al sinodului, cardinalul Mario Grech, și ale raportorului general al sinodului, cardinalul Jean-Claude Hollerich.

În data de 5 octombrie, sinodul a continuat cu discuții în grupuri mici, numite „conversație în Spirit”. Redând un citat din Sfântul Vasile, inclus într-o colecție de texte patristice, pe care a ales să le împărtășească participanților la sinod, papa a amintit importanța armoniei. Marea lucrare a Duhului Sfânt este armonia, a spus el, adăugând că „dacă nu există armonie, nu există Duhul Sfânt”.

Sursa: Catholic News, Synod of Bishops, Pope Francis, Synod on