Papa Francisc continuă tratamentul, fizioterapia și concelebrarea Sf. Liturghii la reședința sa de la Casa Santa Marta, a precizat marți, 25 martie a.c. Biroul de presă al Sfântului Scaun, care a oferit jurnaliștilor informații actualizate privind recuperarea Sfântului Părinte. Biroul de Presă a mai relatat că Papa Francisc continuă unele activități de lucru, dar nu primește în prezent vizitatori și că nu au fost luate decizii cu privire la programul său pentru următoarele săptămâni.
De Salvatore Cernuzio
Recuperarea Papei Francisc continuă la reședința sa de la Casa Santa Marta, cu menținerea tratamentului, a fizioterapiei legate de mobilitate și respirație, în special pentru recuperarea vocii, rugăciunea personală și concelebrarea Sf. Liturghii în capela reședinței.
Acestea au fost unele dintre actualizările pe care Biroul de presă al Sfântului Scaun le-a furnizat jurnaliștilor acreditați cu privire la starea de sănătate a Papei Francisc după ce Sf. Părinte a fost externat duminică, 23 martie, după 38 de zile de spitalizare în Spitalul Gemelli din Roma din cauza unei pneumonii bilaterale.
După ce a salutat 3 000 de persoane de la un balcon al spitalului și s-a oprit pentru scurt timp la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, Papa Francisc s-a întors la reședința sa de la Vatican, Casa Santa Marta, unde și-a început perioada de recuperare și odihnă.
Această perioadă va fi de aproximativ „două luni”, au susținut doctorul Sergio Alfieri, medicul care a supravegheat spitalizarea Papei Francisc și doctorul Luigi Carbone, medicul său personal, la conferința de presă de sâmbătă seară de la spitalul Gemelli.
Tratament, terapie fizică și administrare de oxigen
„Papa”, a precizat marți Biroul de presă al Sfântului Scaun, «urmează planul de recuperare descris de medici sâmbătă». La acel moment, doctorii Alfieri și Carbone au declarat că Sfântul Părinte trebuie să continue tratamentul farmacologic „pentru o perioadă îndelungată, administrat pe cale orală”, urmând în același timp fizioterapie legată de mobilitate și respirație, continuând așa cum a făcut-o zilnic la Gemelli.
Medicii l-au sfătuit, de asemenea, să evite întâlnirile, fie individuale, fie de grup, și să beneficieze de asistență medicală 24 de ore pe zi pentru a-i satisface nevoile, inclusiv terapia cu oxigen, și pentru a gestiona orice posibile urgențe. Această îngrijire este asigurată de Direcția de Sănătate și Igienă din Vatican, iar o echipă medicală este mereu prezentă alături de Sfântul Părinte. Papa Francisc continuă să primească terapie cu oxigen în aceleași condiții ca în timpul spitalizării — oxigen cu debit mare administrat prin canule nazale pe timpul nopții, cu o reducere treptată a terapiei cu oxigen pe parcursul zilei.
Sf Liturghie și muncă
La fel ca în spital, unde Papa Francisc a concelebrat Sf. Liturghie în capela de la etajul zece, el vizitează acum capela de la etajul al doilea al Casei Santa Marta pentru a concelebra Sf. Liturghie.
De asemenea, Papa Francisc continuă să desfășoare activități legate de muncă, conform capacității limitate menționate anterior. De fapt, buletinul de la prânz al Biroului de Presă al Sfântului Scaun a anunțat numirea Arhiepiscopului Ignazio Ceffalia ca Nunțiu Apostolic în Belarus și a Monsignorului Francesco Ibba ca Apărător al Legăturii Matrimoniale la Tribunalul Rota Romana.
Nu au fost furnizate detalii precise cu privire la programul Papei Francisc pentru zilele următoare sau pentru evenimente viitoare, precum diversele celebrări ale Jubileului sau celebrările din Săptămâna Mare. După cum au subliniat medicii, recuperarea Sf. Părinte este monitorizată îndeaproape, iar aceștia așteaptă „îmbunătățirile clinice”.
Biroul de Presă al Sfântului Scaun a menționat: „Unele decizii sunt în curs de examinare și vor fi luate pe baza îmbunătățirilor care vor avea loc în săptămâna următoare.”
Cateheza scrisă pentru Audiența Generală
Mâine, miercuri, 26 martie, Audiența Generală nu va avea loc, la fel ca în ultimele săptămâni.
În schimb, textul pregătit al catehezei Papei Francisc va fi distribuit în formă scrisă, așa cum s-a procedat pe tot parcursul acestei luni și în fiecare miercuri, începând cu 14 februarie.
Același lucru probabil se va întâmpla și duminică, pentru rugăciunea Angelus, deși se așteaptă în continuare actualizări. În acest moment, se estimează că mesajul Papei Francisc va fi transmis de Biroul de Presă al Sfântului Scaun.
Papa Francisc, a precizat Biroul de Presă, nu primește vizitatori în acest moment și s-a întâlnit doar cu cei mai apropiați colaboratori în ultimele două zile. Nu au fost anunțate planuri cu privire la vizitele programate ale șefilor de stat și guvern.
Reflecțiile doctorului Sergio Alfieri
Relatările indică faptul că Papa Francisc este fericit să fie acasă. Atât Dr. Alfieri, cât și Dr. Carbone au menționat anterior că Papa Francisc și-a recăpătat starea de spirit pozitivă odată ce sănătatea sa s-a îmbunătățit. A trecut peste cea mai periculoasă fază a bolii, iar cele mai severe infecții au fost depășite, conform celor confirmate în conferința de presă de la Spitalul Gemelli.
În timpul acelei conferințe, Dr. Alfieri a dezvăluit că Papa Francisc a trecut prin două momente critice în care viața sa a fost în pericol.
Într-un interviu acordat astăzi ziarului italian Corriere della Sera, Dr. Alfieri a reamintit că cel mai grav moment a avut loc în după-amiaza zilei de 28 februarie, când starea Papei Francisc s-a agravat din cauza unei crize de bronhospasm.
„Pentru prima dată,” a spus el, „am văzut lacrimi în ochii unor oameni din jurul său — oameni care, așa cum am înțeles pe parcursul acestei spitalizări, îl iubesc cu adevărat ca pe un părinte. Cu toții eram conștienți de faptul că situația se agravase și că exista un risc real ca să nu supraviețuiască.”
„A trebuit să decidem,” a declarat el, „dacă să ne oprim și să-l lăsăm să ne părăsească pentru totdeauna sau să continuăm cu toate medicamentele și terapiile posibile, în ciuda riscului ridicat de a deteriora alte organe. În cele din urmă, am ales să luptăm,” a explicat medicul, adăugând că decizia finală a fost luată chiar de Papa Francisc.
Dorința Papei Francisc pentru transparență
Papa Francisc a insistat să fie pe deplin informat despre sănătatea sa încă din prima zi. „Ne-a cerut să-i spunem adevărul și a dorit ca adevărul despre starea sa să fie împărtășit,” a declarat Dr. Alfieri.
În ceea ce privește actualizările scrise transmise presei despre starea Papei, Dr. Alfieri a afirmat că informațiile medicale au fost comunicate secretarilor Papei, care au adăugat detalii suplimentare.
„Nimic,” a spus el, „nu a fost vreodată modificat sau ascuns. Are în jurul său oameni care sunt ca o familie, mereu alături de el.”
Sursa: www.vaticannews.va/en