„Ce înseamnă ‘a face sinod’? Înseamnă a merge împreună – SINODO. În limba greacă înseamnă ‘a merge împreună’ și a merge în aceeași direcție.” Astfel a evidențiat papa Francisc în Mesajul video conținând intenţia de rugăciune pentru luna octombrie a acestui an.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș

Vatican News – 4 octombrie 2022. Difuzat prin intermediul Rețelei mondiale de rugăciune a Sfântului Părinte, Mesajul propune o reflecție asupra necesității de a avea o Biserică deschisă tuturor.
Pontiful explică în mesaj că sinodalitatea este “ceea ce Dumnezeu așteaptă de la Biserica mileniului al treilea”, astfel încât aceasta “să-și recapete conștiința că este un popor în călătorie” care trebuie să meargă împreună.
“O Biserică cu acest stil sinodal este o Biserică a ascultării, care știe că a asculta înseamnă mai mult decât a auzi” – spune Sfântul Părinte, explicând: “Aceasta înseamnă să ne ascultăm unii pe alții în diversitatea noastră și să deschidem ușa celor din afara Bisericii. Nu este vorba de colectarea de opinii și nici de crearea unui parlament. Sinodul nu este un sondaj de opinie; este vorba de ascultarea protagonistului, care este Duhul Sfânt, este vorba de rugăciune. Fără rugăciune nu va exista sinod”.
“Să profităm de această ocazie pentru a fi o Biserică a apropierii, care este stilul lui Dumnezeu: apropierea” – îndeamnă papa Francisc în Mesajul conținând intenția de rugăciune pentru luna octombrie. “Și” – continuă pontiful – “să mulțumim întregului popor al lui Dumnezeu care, prin ascultarea sa atentă, parcurge un drum sinodal”.
“Să ne rugăm ca Biserica, fidelă Evangheliei și curajoasă în proclamarea ei, să trăiască din ce în ce mai mult sinodalitatea și să fie un loc de solidaritate, fraternitate și primire” – se mai spune în încheierea Mesajului conținând intenția de rugăciune încredințată de papa Francisc apostolatului rugăciunii, în luna octombrie a acestui an.

Sursa: www.vaticannews.va/ro