Cetatea Vaticanului – E. Asmarandei
25 mai 2025 – Vatican News. ”Sunt încă la începutul slujirii mele în mijlocul vostru și, înainte de toate, aș vrea să vă mulțumesc pentru afecțiunea pe care mi-o arătați, în timp ce vă rog să mă susțineți cu rugăciunile și apropierea voastră”, a spus papa Leon al XIV-lea la alocuțiunea de la rugăciunea ”Regina Coeli” (Bucură-te, regina cerului), duminică, 25 mai a.c., de la fereastra Palatului Apostolic din Vatican, în prezența a mii de romani și pelerini.
”În tot ceea ce Domnul ne cheamă”, a continuat pontiful, ”atât pe calea vieții, cât și pe calea credinței, uneori ne simțim insuficienți. Totuși, Evanghelia acestei duminici (cf. Ioan 14,23-29) ne spune că nu trebuie să privim la propriile noastre puteri, ci la milostivirea Domnului care ne-a ales, cu siguranța că Duhul Sfânt ne călăuzește și ne învață totul”.
”Apostolilor care”, a mai spus papa Leon, ”în ajunul morții Învățătorului, sunt tulburați și îngrijorați întrebându-se cum vor putea continua și mărturisi Împărăția lui Dumnezeu, Isus le anunță darul Duhului Sfânt, cu această promisiune minunată: ”Dacă cineva mă iubeşte, va păzi cuvântul meu; Tatăl meu îl va iubi şi vom veni la el şi ne vom face locuinţă la el” (v. 23). Astfel, Isus îi eliberează pe ucenici de orice preocupare și îngrijorare și le poate spune: ”Să nu se tulbure inima voastră, nici să nu se teamă!” (v. 27). Dacă rămânem în iubirea Lui, El Însuși locuiește în noi, viața noastră devine un templu al lui Dumnezeu și această iubire ne luminează, își face loc în modul nostru de a gândi și în alegerile noastre, până a se extinde și spre ceilalți, iradiind toate situațiile existenței noastre”.
”Iată”, a subliniat papa, ”acest sălaș a lui Dumnezeu în noi este tocmai darul Duhului Sfânt, care ne ia de mână și ne face să experimentăm, chiar și în viața de zi cu zi, prezența și apropierea lui Dumnezeu, făcându-ne lăcașul său. Este frumos că, privind la chemarea noastră, la realitățile și persoanele care ne-au fost încredințate, la angajamentele pe care le îndeplinim, la slujirea noastră în Biserică, fiecare dintre noi poate spune cu încredere: chiar dacă sunt fragil, Domnul nu se rușinează de umanitatea mea, ci mai degrabă vine să locuiască în mine. El mă însoțește cu Duhul său, mă luminează și mă face instrument al iubirii sale față de ceilalți, față de societate, față de lume”.
”Pe baza acestei făgăduințe”, a conchis Sfântul Părinte, ”să umblăm în bucuria credinței, ca să fim un templu sfânt al Domnului. Să ne angajăm să ducem iubirea sa pretutindeni, amintindu-ne că fiecare soră și fiecare frate este locuința lui Dumnezeu și că prezența sa se revelează mai ales în cei mici, în săraci și în cei care suferă, cerându-ne să fim creștini atenți și plini de compasiune. Să ne încredințăm cu toții mijlocirii Preasfintei Fecioare Maria. Prin lucrarea Duhului, ea a devenit ”sălaș consacrat al lui Dumnezeu”. Împreună cu ea, și noi putem experimenta bucuria de a-l primi pe Domnul și de a fi un semn și un instrument al iubirii sale”.
La încheierea rugăciunii ”Regina Coeli”, papa Leon al XIV-lea a invocat binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.
După rugăciunea ”Regina Coeli”
”Ieri, la Poznan (Polonia), Stanislau Kostka Streich, preot diecezan ucis din ură față de credință în 1938, a fost beatificat pentru că munca sa în favoarea săracilor și a muncitorilor i-a deranjat pe adepții ideologiei comuniste. Fie ca exemplul său să-i încurajeze în mod special pe preoți să se dedice cu generozitate Evangheliei și pentru frații lor”, a continuat papa Leon la saluturile de după rugăciunea marină ”Regina Coeli”.
”Tot ieri”, a evidențiat pontiful, ”a fost memoria liturgică a Preasfintei Fecioare Maria, Ajutorul Creștinilor și celebrarea Zilei de Rugăciune pentru Biserica din China, instituită de papa Benedict al XVI-lea. În bisericile și în sanctuarele din China și din întreaga lume, rugăciunile au fost înălțate către Dumnezeu ca semn de grijă și afecțiune față de catolicii chinezi și comuniunea lor cu Biserica universală. Mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria să le obțină lor și nouă harul de a fi martori puternici și bucuroși ai Evangheliei, chiar și în mijlocul încercărilor, pentru a promova mereu pacea și armonia”.
Gândul papei s-a îndreptat către cei care suferă din cauza războiului, spunând că, ”rugăciunea noastră îmbrățișează toate popoarele care suferă din cauza războiului; invocăm curaj și perseverență pentru cei angajați în dialog și în căutarea sinceră a păcii”.
”Acum zece ani, papa Francisc a semnat enciclica Laudato si’, dedicată îngrijirii casei noastre comune. A avut o răspândire extraordinară, inspirând nenumărate inițiative și învățându-i pe toți să asculte dublul strigăt al Pământului și al săracilor. Salut și încurajez mișcarea Laudato si’ și pe toți cei care duc mai departe acest angajament”, a spus Sfântul Părinte.
În final, papa Leon al XIV-lea i-a salutat pe ”toți din Italia și din multe alte părți ale lumii, în special pelerinii din Valencia și pe cei polonezi, cu o binecuvântare pentru cei din Polonia care participă la marele pelerinaj la sanctuarul marian de la Piekary Śląskie. Salut credincioșii din Pescara, Sortino, Paternò, Caltagirone, Massarosa Nord, Malnate, Palagonia și Cerello, precum și pe cei din parohia ”Preasfintelor Inimi ale lui Isus și a Mariei” din Roma. Îi salut cu afecțiune pe tinerii care au primit Sfântul Mir, din arhidieceza de Genova, pe cei din San Teodoro, din dieceza de Tempio-Ampurias, pe cicliștii din Paderno Dugnano și pe bersaglierii din Palermo”.
Sursa: www.vaticannews.va/ro