În organizarea Parohiei Romano-Catolice Timișoara VII Freidorf, a cărei filială este comunitatea din Peciu Nou și a Parohiei Greco-Catolice din Peciu Nou, vineri, 29 octombrie 2021 începând cu ora 15.00 a avut loc în cimitirul din această localitate devoțiunea Via Crucis – Calea Sf. Cruci. Rugăciunile au fost rostite în limbile română, maghiară și germană.
Au participat credincioși romano- și greco-catolici din Peciu Nou, care s-au rugat împreună în semn de comuniune de credință. La începutul devoțiunii, Pr. Simon Ciubotariu a vorbit în limbile română și germană despre semnificatia acțiunii, reînnodarea unei vechi tradiții de rugăciune și cinstire a Patimilor Mântuitorului. La rugăciunea finală, cei doi preoți s-au rugat și pentru cei decedați, respectiv pentru sănătate în aceste vremuri încercate, precum și pentru bună înțelegere.
Domnul Gabriel Drăgan, primarul comunei, a ținut, la sfârșit, o scurtă cuvântare. Tema a fost buna înțelegere și colaborarea interconfesională, sprijinul primariei pentru conservarea sau revitalizarea oricărei tradiții religioase și culturale locale.
La inițiativa Pr. Vasile Chindriș, preot paroh greco-catolic în Peciu-Nou, în legătură cu devoțiunea Calea Sf. Cruci și cu momentul de rugăciune din 31 octombrie, s-au așezat și aprins aproximativ 450 de lumânări pe mormintele credincioșilor romano-catolici germani din cimitirul comunal. Acțiunea este una deja de tradiție, ea începând în urmă cu 5 ani. În toți acești ani ea fost coordonată de Primaria comunei Peciu Nou. Începând cu acest an, partener permanent pentru această acțiune sponsorizată de Heimatortsgemeinschaft (HOG) Neupetsch-Ulmbach, este parohia greco-catolică din localitate.

Articol realizat după informații comunicate de dl. Dorin Imbrescu
Foto: Dorin Imbrescu
Prelucrare redacțională: Biroul de Presă al Diecezei de Timișoara