Cu prilejul sărbătorii Sf. Fecioare Maria de pe Muntele Carmel, sâmbătă, 16 iulie 2022 a avut loc pelerinajul membrilor Mişcării Ecleziale Carmelitane din Dieceză la Maria Radna. La Sf. Liturghie celebrată de către Pr. Nikola Lauš, canonic catedral, directorul cancelariei episcopale, au participat și alți credincioși din mai multe comunități. Au concelebrat Pr. dr. Zoltán Toman, Pr. Andreas Reinholz, canonic și paroh de Maria Radna, Pr. József Hajdú, paroh emerit, Pr. Valentin Danciu, preot greco-catolic din Timișoara și Pr. Vereș Mihai, preot greco-catolic emerit.
În omilia sa Pr. Nikola Lauš a subliniat faptul că în cadrul acestei Sf. Liturghii cei prezenți se vor ruga atât pentru pacea din lumea întreagă, cât și pentru pacea sufletească. „Astăzi, în această sărbătoare ne rugăm și tindem spre o puritate deziderată a credinței noastre. Să avem o credință fermă, credință care din păcate lipsește din lumea noastră de astăzi. Însă ea poate fi redescoperită, ea poate fi trăită, ea poate fi dăruită fiecăruia dintre noi, dacă noi ne vom ajuta și vom învăța de la Sf. Fecioară Maria cum să ne trăim vocația și cum să ne trăim viața noastră de copii ai lui Dumnezeu. Iar apropierea de Sf. Fecioară Maria ne va conduce întotdeauna la o intimitate mai mare cu Dumnezeu. Devoțiunea față de Mama Cerească ne sporește credința, dragostea și dezvoltă un spirit de adorare mai mare față de Domnul“ – a spus Pr. Lauš.
După Sf. Liturghie cei prezenți au participat la o prelegere ținută de Pr. Valentin Danciu, preot greco-catolic, după care a urmat o Adorație Euharistică în bazilică.
În după-amiaza aceleiași zile a avut loc vizita E.S. Matthias König, episcop auxiliar al Arhidiecezei de Paderborn (Germania) și însoțitorilor Excelenței Sale în sanctuarul marian de la Radna, unde înaltul oaspete a fost întâmpinat de Pr. Nikola Lauš canonic, directorul cancelariei episcopale, Pr. dr. Zoltán Toman, Pr. Andreas Reinholz, canonic și paroh de Maria Radna și de Pr. Ioan Cădărean, custode al muzeului și al claustrului din Radna, paroh de Lipova.
Istoria acestui loc renumit de pelerinaj al Diecezei de Timișoara a fost prezentată de către parohul locului, după care cei prezenți s-au rugat în fața Icoanei Miraculoase. În drum către Timișoara Episcopul auxiliar s-a oprit la Zăbrani, unde a vizitat biserica romano-catolică cu hramul Înălțarea sf. Cruci, lăcaș care aniversează anul acesta 150 de ani de existență. Duminică, 17 iulie 2022, onoratul oaspete a celebrat sf. Liturghie în limba germană, la ora 10.00, în biserica sf. Ecaterina din Timișoara I. Cetate, iar ulterior întreaga delegație a vizitat Domul, mai precis șantierul catedralei, aflată într-un amplu proiect de restaurare și renovare. Acesta a fost prezentat în detaliu de Pr. Nikola Lauš. Luni la ora 9.30, episcopul Matthias König s-a întâlnit cu Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara. În continuare, în următoarele zile va vizita comunitatea Surorilor Franciscane din Caransebeș și comunitățile croate (carașovene) din Clocotici, Nermed, Carașova, din jurul Reșiței.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara