Solemnitatea Sf. Gerhard, 24 septembrie, este o zi cu însemnătate deosebită în calendarul romano-catolic din Dieceza de Timișoara, un eveniment special pentru preoții și credincioșii de pe aceste meleaguri, când în străvechea reședință episcopală, în biserica din Cenad, în cadrul Sf. Liturghii solemne sute de pelerini îl comemorează pe primul episcop martir al acestei dieceze.
Pentru anul 1030 Analele de la Bratislava menționează consacrarea Sf. Gerhard ca episcop, Sf. Ștefan rege al Ungariei încredințându-i conducerea diecezei de Cenad nou întemeiate. Acea episcopie, care după câteva secole de existență a fost împărțită în trei părți distincte, îl avea ca sfânt ocrotitor pe primul ei episcop martir. Însă ziua 24 septembrie este ziua de cinstire a primului episcop de Cenad și pentru cele trei dieceze urmașe și surori: Dieceza de Szeged-Csanád în Ungaria, Dieceza de Becicherecul Mare/ Zrenjanin în Serbia și Dieceza de Timișoara în România.
În biserica din Cenad, adunați în jurul altarului, sarcofagul de piatră care a servit pentru o vreme drept loc de odihnă rămășițelor pământești ale sf. Gerhard, și în acest an au participat la Sf. Liturghie preoți și pelerini din Diecezele de Szeged-Csanád și Timișoara. În cuvântul său de salut, celebrantul principal, Excelența Sa Martin Roos, episcop emerit de Timișora i-a rugat pe cei prezenți să îi poarte în rugăciunile lor și pe credincioșii din Dieceza de Becicherecul Mare (Zrenjanin), care acum nu au putut participa la această sărbătoare. „Cenad este leagănul credinței noastre, de aceea acest loc este sfânt pentru noi. Mă bucur, că în această zi putem sărbători împreună, putem să comemorăm împreună viața, lucrarea și martiriul Sf. Gerhard“ – a spus Episcopul emerit de Timișoara, care l-a salutat în special pe Pr. Lajos Kondé, vicar episcopal al Diecezei de Szeged-Csanád, respectiv preoții și pelerinii sosiți din dieceza învecinată, cu precădere din Battonya și Kiszombor. Episcopul Roos a subliniat și fidelitatea credincioșilor și a clerului față de sf. Gerhard, fidelitate dovedită prin prezența numeroasă, în ciuda pericolelor actuale. A fost prezent și părintele-paroh greco-catolic din Cenad, care a fost salutat cordial de episcopul celebrant și care a concelebrat la Sf. Liturghie. Un cuvânt de salut a fost adresat și primarului comunei, dl. Andrei Codruț Tița, care a fost prezent la sf. Liturghie alături de soție și de alți aleși locali. Cei prezenți au fost întâmpinați cordial și de către Pr. Tamás Bene, parohul comunității din Cenad.
În omilia rostită în limbile română și germană, Pr. Daniel Dumitru, paroh al Parohiei de Timișoara II. Fabric a subliniat: „An de an Dieceza de Timișoara îl sărbătorește cu mare solemnitate și bucurie prin pelerinaj și rugăciune la 24 septembrie pe primul ei păstor: Sf. Gerhard, episcop și martir, o personalitate cenăzeană de talie europeană. Azi dorim și noi să ne lăsăm conduși de el spre orizontul lui Dumnezeu. În această sărbătoare lucrul la care trebuie să ne gândim cel mai mult este ca fiecare dintre noi suntem chemați să fim sfinți. Toți suntem chemați la sfințenie, dar trebuie fiecare în parte să decidă dacă merge sau nu spre sfințenie.“
În predica în limba germană, Pr. Dumitru a accentuat rolul de semănător al credinței avut de sf. Gerhard, rolul de misionar, pe care și noi, până în ziua de azi, îl avem și trebuie să îl practicăm în mod activ pentru a dărui mai departe credința noastră, pentru a o răspândi între semenii noștri azi și în viitor. Ca oameni ai acestei regiuni, ca oameni legați de meleagurile noastre, care ne iubim dieceza, parohiile, bisericile și comunitățile, trebuie să fim profund înrădăcinați și în credință, în iubirea lui Dumnezeu.
Predica în limba maghiară a fost rostită de către Pr. Árpád Király decan, paroh de Arad-Șega, care a subliniat și el fundamentarea diecezei pe doi sfinți mari: Sf. rege Ștefan și Sf. Gerhard, dar mai ales pe credință și pe cinstirea acordată Sf. Fec. Maria, Maica lui Dumnezeu.
Animator cântece al Sf. Liturghii a fost dl Emil Dumitresc, cantorul bisericii Millennium din Timișoara-Fabric împreună cu familia și cu membrii corului bisericesc din Cenad.
La sfârșitul Sf. Liturghii Excelența Sa Martin Roos episcop emerit a mulțumit preoților și credincioșilor pentru prezență și și-a exprimat speranța ca pelerinii să se întoarcă acasă la fel de sănătoși precum au sosit. În biserică au fost respectate normele pentru prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus, purtarea măștii și distanțarea fizică era obligatorie. De asemenea, episcopul Roos a adus și cuvântul de salut al E.S. Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, care anul acesta nu a putut fi prezent la pelerinajul de la Cenad.
În final toți cei prezenți au fost invitați de către Pr. Tamás Bene în curtea parohiei la o agapă frățească.
În duminica ce a urmat sărbătorii sf. Gerhard, parohia a sărbătorit conferirea Primei Sf. Împărtășanii unei grupe de 15 copii pregătiți de Pr. paroh Tamás Bene. Duminica viitoare vor primi Sf. Euharistie, pentru prima dată în viața lor, alți 15 copii din filiala Cherestur.

Biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara