Cu prilejul Solemnităţii Ridicării Fericitei Fecioare Maria cu trupul şi cu sufletul la Cer, la Bazilica Maria-Radna au sosit din nou mulți pelerini, care au avut ocazia să participe la Sf. Liturghii romano-catolice și greco-catolice celebrate în limbile slovacă, croată, română, maghiară și germană sau la devoțiunea sf. Rozariu.
Primii care au sosit la Maria-Radna, pentru a o cinsti pe Sfânta Fecioară în preajma sărbătorii Ridicării ei cu trupul şi cu sufletul la Cer, au fost credincioșii slovaci din diecezele de Timișoara, Oradea și Satu Mare. Sâmbătă, 12 august 2023, credincioșii slovaci au sosit din nou în pelerinaj la Maria Radna pentru a cere protecția cerească a Fecioarei Maria pentru familii, bolnavi și tineri. Celebrantul principal al Sfintei Liturghii, care a început la ora 11.00, a fost episcopul de Oradea, E.S. László Böcskei.
În seara zilei de 14 august, în ajunul marii solemnități mariane, au fost celebrate două sf. Liturghii, una în limba croată, de Pr. Canonic Nikola Lauš, directorul cancelariei diecezane și una în limba română, de Pr. Ioan Cădărean, paroh de Lipova și Neudorf, custode al muzeului și complexului monastic din Radna. În continuare a urmat devoțiunea sf. Rozariu, în limbile română, maghiară și germană, condus de credincioși din diecezele de Timișoara și de Oradea, devoțiune urmată de procesiunea cu Icoana Miraculoasă, cu lumânări aprinse, în piața din fața bazilicii. Procesiunea s-a încheiat cu binecuvântarea euharistică.
În ziua de 15 august, programul sf. Liturghii, dar și al ocaziilor pentru sf. Spovadă și al rugăciunilor ridicate de credincioși, personal sau în grupurile sosite, a început la ora 7.30 cu sf. Liturghie în limba croată, celebrată de Pr. Canonic Nikola Lauš, directorul cancelariei diecezane. A asigurat cadrul muzical al celebrării dl. Boris Rankov (Vinga/Alba Iulia). La ora 9.00 sf. Liturghie în limba maghiară a fost celebrată de Pr. Zoltán Kocsik, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic „Gerhardinum“ din Timișoara. Sf. Liturghie solemnă de la ora 11.00 a fost celebrată în limbile română, germană și maghiară de Pr. Zoltán Toman, preot diecezan care acum slujește la Roma, în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântul Scaun. Au concelebrat Pr. Canonic Andreas Reinholz, paroh de Radna și Pr. Mihai Vereș, paroh emerit greco-catolic. Au fost prezenți Péter Baum și Mihály Kiss diaconi permanenți. Animator pentru cântece a fost corul bazilicii condus de d-na Andreea Bodroghi, organist.
La ora 13.00, bazilica s-a umplut din nou, pentru Sf. Liturghie în limba română, care a fost concelebrată de Pr. Ioan Cădărean, paroh de Lipova și Neudorf, custode al muzeului și complexului monastic din Radna, împreună cu Pr. Petru Muțiu, paroh de Făget și Bulci. Credincioșii greco-catolici s-au reunit și ei la Maria-Radna pentru a o cinsti pe sf. Fecioară și pentru sf. Liturghie. Aceasta a fost celebrată de patru preoți-parohi din jud. Arad, celebrantul principal fiind părintele Radu Vorindan, protopop de Arad și paroh în Parohia Arad – Naşterea Preacuratei Fecioare Maria. Cântul liturgic a fost asigurat de Pr. Petru-Cristian Bonţe, paroh de Zăbrani.
În omilia sa Pr. Zoltán Toman a menționat: – „Ce anume ne sfătuiește Mama noastră? Astăzi am auzit în Evanghelie primul lucru, pe care îl spune: «Sufletul meu îl preamărește pe Domnul!». A preamări înseamnă «a face mare», a mări. Maria îl mărește pe Domnul; nu problemele, care nu-i lipseau în acel moment, ci pe Domnul. Bucuria se naște din prezența lui Dumnezeu care ne ajută, care este aproape de noi. Pentru că Dumnezeu privește la cei mici, îi privește și îi iubește pe cei mici. Maria se recunoaște mică și preamărește «lucrurile mari» pe care Domnul le-a făcut pentru ea. Noi ne amintim să-L lăudăm pe Dumnezeu? Îi mulțumim pentru lucrurile mari pe care le face pentru noi?”
În următoarele zile, săptămâni și luni Bazilica Maria Radna îi așteaptă în continuare cu porțile deschise pe toți cei care doresc să se întâlnească cu Sf. Fecioară Maria, să-i ceară sprijinul, mijlocirea aici, la acest loc de pelerinaj cu un trecut de peste 500 de ani.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara