Sâmbătă, 8 octombrie, cu prilejul sărbătorii Sfintei Fecioare Maria, patroana Ungariei, nava centrală și spațioasă a bazilicii Maria Radna s-a umplut din nou cu pelerini. De această dată, credincioșii maghiari in mai multe parohii ale Diecezei de Timișoara și din Ungaria au sosit la cel mai cunoscut sanctuar marian din această regiune. La invitația Excelenței Sale Iosif Csaba Pál episcop diecezan, Sfânta Liturghie a fost celebrată de Excelența Sa Zsolt Marton, episcop de Vác, concelebrând un grup numeros de preoți.
În cuvântul său de salut Episcopul de Timișoara a urat bun venit tuturor celor prezenți, subliniind în special efortul pelerinilor care au sosit din Makó și Szeged pe jos și cu bicicleta.
Mulțumind pentru cuvintele de salut, Excelența Sa Zsolt Marton, episcop de Vác, a relatat că de mult timp intenționa să accepte invitația Episcopului de Timișoara de a celebra Sf. Liturghie la Maria Radna, dar situația pandemică din ultimii doi ani i-au împiedicat deplasarea la acest sanctuar. Totodată,  locul de pelerinaj îi este cunoscut, deoarece a vizitat deja de două ori această basilică.
În omilia sa, celebrantul principal a menționat: – „Pelerinajul ne transformă, ne schimbă. Consider un dar faptul că acum câteva zile am fost într-unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din dieceza noastră de Vác, la Máriabesnyő. Și această biserică s-a construit într-o perioadă asemănătoare ca și Maria Radna, și are rang de basilica minor, la fel, ca și acest sanctuar. Pot spune așadar, că am venit de la Maria la Maria. Rugăciunea noastră cea mai frumoasă către Maica Domnului este Salutul Îngerului, adică Ave Maria. În latină se rostește: Sancta Maria, mater Dei – Sfânta Maria, Maica lui Dumnezeu. Noi, ungurii, ne rugăm un pic altfel: Sfânta noastră patroană, Fecioară Maria, Maica lui Dumnezeu. Simțim că avem o relație mai strânsă cu Fecioara Maria, fiindcă ea este patroana, ocrotitoarea noastră.”
La finalul Sf. Liturghii Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, i-a oferit medalia Sf. Gerhard Excelenței Sale Zsolt Marton, episcop de Vác, mulțumindu-i pentru prezența sa și pentru gândurile frumoase și pline de semnificație exprimate în omilie.
La orga bazilicii în această sărbătoare au cântat d-na Andreea Bodroghi, cantor al bazilicii Maria Radna, dl. Géza Gábor Gáspár, cantor din Deta și dl. Mihály Hajas din Pecica.
Pelerinajul s-a încheiat cu devoțiunea Calea Sf. Cruci la stațiunile din spatele bazilicii. Sfânta Liturghie a fost transmisă pe paginile de Facebook ale Episcopiei de Timișoara și bazilicii Maria Radna.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara