S-a creat o nouă prăjitură maghiară, preparat pe care participanții îl pot gusta la Congresul Euharistic Internațional de la Budapesta, a anunțat site-ul web al CEI.
La fel ca și cu ocazia Congresului Euharistic Internațional din 1938, cofetarii maghiari s-au implicat și de data aceasta în pregătirile CEI, pentru a face și mai memorabilă seria evenimentelor.
În cinstea evenimentului mondial catolic, la inițiativa doamnei Éva Vojtek, Asociația Maghiară a Industriei de Cofetărie a anunțat un concurs pentru crearea prăjiturii Congresului. Concursul a fost precedat de negocieri îndelungate, în cadrul cărora consiliul profesional i-a cerut părerea și Excelenței Sale Balázs Bábel arhiepiscop mitropolit din Kalocsa-Kecskemét. Înaltul ierarh a ajutat pregătirea competiției prin definirea aspectelor ecleziastice.
Concurenții au primit sarcina să-și creeze prăjiturile îndeplinind mai multe criterii. Una dintre principalele cerințe a fost ca ingredientele folosite de cofetari pentru realizarea gustului specific, distinctiv al produsului, să apară și în Sf. Scriptură.
De exemplu smochine, curmale, rodii, mure, migdale, nuci, fistic, fasole sau ulei de măsline. Totodată, dată fiind natura evenimentului, cofetarii trebuie să țină cont și de faptul ca prăjitura să poată fi ambalată individual și depozitată fără frigider.
Concursul a fost monitorizat din partea CEI de către Pr. Kornél Fábry, secretar general, care a făcut parte și din juriul, alături de reprezentanți renumiți ai industriei cofetăriei maghiare: József Auguszt (Codetăria Auguszt, Budapesta), Balázs Erdélyi (Asociația Maghiară a Industriei de Cofetărie, Budapesta), Szilvia Pass (Cofetăria Aranyalma, Székesfehérvár), Pál Sulyán (Cofetăria Sulyán, Veresegyház), Éva Vojtek (Publicația „Cukrászmester Magazin“, Budapesta).
Cei șapte cofetari care au ajuns în finală au primit, de asemenea, o serie de sfaturi utile de la membrii consiliului cu privire la materialele folosite, decor, denumire și ambalare.
„Membrii juriului au primit o sarcină serioasă din partea concurenților, deoarece fiecare prăjitură a fost o adevărată curiozitate. Fiecare produs a abordat subiectul în mod diferit, astfel încât luarea deciziei a fost și mai dificilă“, a declarat Balázs Erdélyi, președintele Asociației Industriei de Cofetărie din Ungaria.
Realizatorul prăjiturii câștigătoare este cofetarul Zsolt Karl. Potrivit evaluării juriului, el a combinat bine tradițiile de cofetărie maghiare cu ingredientele biblice. Prăjitura realizată dintrun aluat dospit, pufos, fraged cu o umplutură bogată de fructe a îndeplinit toate criteriile și, în opinia juriului, poate prezenta tradițiile de cofetărie maghiară și oaspeților sosiți din străinătate.
În prăjitura câștigătoare, pe lângă aroma de portocale apar și migdale, smochine, curmale, prune, caise și miere. Cu sprijinul Fondului Național de Cooperare, cu participarea Fundației „Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.“, la Sf. Liturghie de deschidere a Congresului, aproape 1.300 de copii care cor participa la Prima Sf. Împărtășanie vor primi „Prăjitura CEI“.
Începând cu 3 septembrie prăjitura oficială a Congresului se va putea găsi în cât mai multe cofetării. Totodată cofetăriile solicitante se angajează ca pe durata CEI o singură dată vor oferi în mod caritabil această prăjitură credincioșilor care vor participa la o Sf. Liturghie întro biserică aflată în vecinătatea lor.
Președintele Asociației Maghiare a Industriei de Cofetărie a declarat: „Unul dintre obiectivele competiției a fost ca prin prăjitura câștigătoare să comemorăm Congresul Euharistic, totodată sperăm, ca prăjitura câștigătoare se va putea găsi de acum încolo în oferta cofetăriilor maghiare timp de mulți ani. Desigur, acest lucru va fi decis de către consumatori, ei vor fi juriul final.“

Sursa text și foto: www.iec2020.hu
Traducere: Biroul de Presă al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara