În Analele din Bratislava, din anul MXXX/1030, consacrarea lui Gerard ca episcop este menționată printr-o însemnare scurtă și concisă: «Gerardus episcopus ordinatur» – Gerard este consacrat episcop. Tot atunci a fost întemeiată și «Biserica de pe Mureș» (Moresenae Ecclesiae), episcopia cunoscută ulterior sub numele de Cenad, fondată de regele Ștefan al Ungariei. Nicio altă dată nu este menționată în sursele istorice medievale, după cum se poate citi în ghidul redactat pentru seria de expoziții pregătitoare a sărbătoririi jubileului de 1000 de ani a vechii Dieceze de Cenad. Vernisajul seriei de expoziții Millennium Csanadiense va avea loc miercuri, 14 mai a.c., de la ora 11, în Domul Sfântul Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara. Expoziția va prezenta, în fiecare an, până în 2030 – anul jubileului – câte o etapă din istorie, ilustrând trecutul și prezentul vechii Episcopii de Cenad, precum și ale celor trei dieceze, înființate separat pe teritoriul acesteia după 1920: Dieceza de Timișoara, Dieceza de Szeged-Csanád și Dieceza de Becicherecul Mare/Zrenjanin. Astfel, expoziția este organizată de cele trei dieceze surori. În ceea ce privește pregătirile, i-am solicitat un interviu E.S. Iosif Csaba Pál, episcop diecezan.
– Părinte Episcop, cum s-a născut ideea expoziției?
– A privi înapoi în istorie este important, deoarece fiecare copac are rădăcini din care se hrănește pentru a crește înalt și a da roade. Totodată, rădăcinile sunt cele care mențin copacul drept. Noi dorim să privim înapoi la istoria noastră într-un mod care să arate cum credința noastră poate da roade în vremurile de acum. Expoziția, care se va deschide în luna mai, prezintă primii cinci sute de ani ai Diecezei de Cenad, de la întemeierea sa până la începutul dominației turcești. Istoricii consemnează doar evenimentele, dar noi, creștinii, privim și la ceea ce Dumnezeu a transmis sau a făcut prin diferitele evenimente, pentru ca această credință să se păstreze până în zilele noastre. Suntem recunoscători tuturor celor care au trăit Evanghelia de-a lungul secolelor și ne sunt exemple până azi.
– Această serie de expoziții se referă la trecut, dar transmite un mesaj și prezentului și viitorului. Care este misiunea și îndatorirea credincioșilor creștini care trăiesc astăzi aici și cum pot ei să aibă grijă în continuare de moștenirea Sfântului Gerard?
– Ne pregătim pentru jubileul de o mie de ani al Bisericii lui Isus Cristos, din Cenad. Spun acest lucru pentru că totul vine de la Isus. El i-a insuflat spiritul misionar călugărului de origine venețiană Gerard, devenit ulterior episcop, pentru a porni către Orient și, în cele din urmă, pentru a veni aici, în această regiune, ca să propovăduiască Evanghelia – într-un ținut unde structura Bisericii creștine nu se dezvoltase încă. După ce a devenit învățătorul fiului regelui Ștefan – băiatul care, mai târziu, a fost canonizat ca Sfântul Emeric și pe care astăzi îl cinstim în Biserică – Gerard s-a retras în pădurile din Bakony, dedicându-și viața, ca pustnic, Celui care l-a chemat la viața sacerdotală. Întărit prin rugăciune, Gerard a putut, ulterior, ca episcop consacrat, să preia conducerea Diecezei de Cenad, la cererea regelui Ștefan. Și, în cele din urmă, și-a dat viața pentru credința sa, devenind astfel primul sfânt al Diecezei noastre. Putem fi recunoscători lui Isus pentru că a binecuvântat această regiune cu doi sfinți care au întemeiat Dieceza: Sfântul Ștefan și Sfântul Gerard. Este important să fim conștienți că, de-a lungul a aproape o mie de ani, nu fără încercări istorice, Dumnezeu a fost cel care a chemat, iar și iar, preoți, călugări și laici pentru a construi împărăția Sa. Așadar, istoria noastră ne arată că suntem, de fapt, martorii lucrării lui Dumnezeu prin ochii credinței, iar aceasta trebuie să ne inspire și să ne întărească în trăirea credinței noastre în prezent, pentru ca și noi să putem avea spiritul misionar pe care l-a avut Sfântul Gerard. Poate că nici nu trebuie să mergem într-o țară îndepărtată pentru a trezi credința în oameni, deoarece avem nevoie de preoți și laici cu spirit misionar chiar aici. Auzim adesea că suntem din ce în ce mai puțini și că numărul comunităților scade treptat. Sfântul Gerard și-a dedicat o parte din timpul său educației unei singure persoane, moștenitorului tronului, oferindu-i o formare atât de temeinică, încât prințul Emeric a dus o viață frumoasă, curată, demnă, iar ulterior a fost chiar canonizat. Fie că suntem puțini sau mulți, este esențial să avem acest spirit misionar, pentru a-i conduce pe oameni la Isus, Cel care trăiește astăzi printre noi și care are un plan pentru fiecare dintre noi și pentru Dieceza noastră.
– Ce alte evenimente sunt planificate în lunile și anii următori pentru a marca acest jubileu?
– În data de 20 septembrie, tinerii din Diecezele de Timișoara, Szeged-Csanád și Becicherecul Mare / Zrenjanin se vor întâlni în Cenad, la vechea reședință episcopală. Acesta este un eveniment ce construiește o punte între trecut și prezent, reflectând viața și credința tinerilor de astăzi. Materialul pregătit pentru expoziția planificată anul viitor va include, de asemenea, evenimente actuale, ilustrând tot ceea ce Isus Cristos face astăzi pentru tineri, familii, credincioși laici, preoți și pentru Dieceza noastră. În perioada de pregătire, avem în vedere și alte evenimente, precum un pelerinaj la Veneția și Murano, locul de naștere și mormântul Sfântului Gerard.
– Vă mulțumim pentru timpul acordat.
Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara