Acesta pare să fie motto-ul miilor de pelerini ce anual, cu ocazia zilelor de 15 august și 8 septembrie, vizitează Sanctuarul Marian de la Maria Radna.
Și anul acesta, Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a adunat, la fel ca în fiecare an, sute de credincioși, veniți din diferite zone ale țării.
Sfânta Liturghie Pontificală a fost celebrată, începând cu ora 11:00, în limbile română-maghiară-germană, de E.S. MSGR. Jenő Schönberger, Episcop de Satu-Mare, E.S. MSGR. Stanislav Hočevar, Arhiepiscop de Belgrad, E.S. MSGR. Böcskei László, Episcop de Oradea și E.S. MSGR. József Csaba Pál, Episcop de Timișoara. De asemenea, a fost prezentă și doamna Regina Lochner, consul al Republicii Federale a Germaniei. Liturghia a debutat cu salutul solemn al Preasfințitului Episcop de Timișoara: ”Este o mare bucurie și cu multă iubire salutăm această mulțime care este aici, cu toții, copiii Mariei. Am venit la mama noastră care este acea femeie curată și în privința voinței sale – care nu a dorit să facă decât voința lui Dumnezeu. Întotdeauna a avut în inima și în faptele ei voința lui Dumnezeu. Noi suntem aici să îi cerem ajutorul ca și noi să putem face voința lui Dumnezeu. Mă bucur foarte mult că sunteți prezenți din diferite zone ale țării. Cerem ajutorul și mijlocirea ei, și prin exemplul vieții sale să putem și noi să îl urmăm pe Isus Cristos cu inima curată.”
Sfânta liturghie a continuat cu Lecturile, Psalmul și Evanghelia zilei. E.S. MSGR. Jenő Schönberger, Episcop de Satu-Mare și-a început omilia prin a mulțumi pentru invitație Preasfințitului Episcop de Timișoara, József Csaba Pál. În cadrul omiliei, episcopul de Satu-Mare a menționat că: ”Sunt aici, împreună cu voi, ca pelerin, în acest minunat sanctuar de la Maria Radna. Cei care s-au rugat aici, au simțit întotdeauna binecuvântarea lui Dumnezeu și a Sfintei Fecioare Maria. Sărbătorim ziua de naștere a Mariei pentru că ne obligă iubirea față de ea, pentru că niciodată nu a fost părăsit cel ce a alergat sub ocrotirea ei. Ea ne învață să fim ascultători în toate față de Dumnezeu, prin abadonarea întregii noastre persoane.”
Făcând referire la învățăturile Conciliului Vatican II, episcopul a mai transmis că: ”Adevărata devoțiune nu stă într-un sentiment, ci ea purcede din credință adevărată, ce ne îndeamnă la iubirea filială față de Maria. Prin harul credinței, Isus Cristos se naște în viața noastră, în gândurile și sufletele noastre. În acest fel, ne facem părtași la maternitatea Mariei. Cei care împlinesc voința Tatălui ceresc, îi sunt frate, soră și mamă. Dacă ne dorim o trăire sinceră și autentică, atunci viața noastră va deveni un proces neîncetat de sfințire, prin luptă continuă împotriva păcatului.”
Un alt gând pe care episcopul de Satu-Mare l-a mai transmis a fost acela că: ”Viața și destinul Mariei se fac văzute în viața și destinul Bisericii. Urmând exemplul Sfintei Fecioare, misiunea Bisericii și, deci, a noastră, este de a-l aduce pe Cristos în lume, mai aproape de oameni. Maria vrea să îndrepte pașii noștri pentru a putea crește în dragoste față de Isus. De aceea este indispensabilă rugăciunea.”
În încheierea omiliei sale, episcopul, făcând referire la Constituția dogmatică despre Biserică – Lumen Gentium – a menționat că: ”În iubirea ei maternă, Maria are grijă de fiii ei, care sunt pe cale, până vor fi duși în patria fericită. De aceea Sfânta Fecioară este invocată sub titlul de apărătoare, sprijinitoare, mijlocitoare, ajutătoare.”
Sfânta Liturghie a continuat cu sfințirea darurilor și Sfânta Împărtășanie, la care au participat majoritatea credincioșilor prezenți. În acele momente, cei prezenți au avut oportunitatea de a așeza înaintea Domnului toate grijile, nevoile, neputințele, oboseala și truda lor dar și bucuriile, satisfacțiile și împlinirile personale.
În încheierea Sfintei Liturghii, E.S. MSGR. József Csaba Pál, Episcop de Timișoara, a mulțumit confraților episcopi, preoților dar și tuturor credincioșilor, pentru prezența lor, mărturisind că: ”Am trăit această zi cu multă iubire și recunoștință, alături de întregul popor al Mariei.”
Reluând câteva impulsuri esențiale transmise în cadrul omiliei sale, de PS Episcop de Satu-Mare, Jenő Schönberger, episcopul de Timișoara a transmis că: ”Maria devine o poartă prin care Isus a venit la noi și prin noi Isus trebuie să ajungă la foarte mulți oameni.”
Din dorința de a afla motivația pentru care mii de credincioși vin, anual, în Sanctuarul de la Maria Radna, am întrebat câțiva dintre cei prezenți despre cum simt ei această zi de sfântă sărbătoare. Astfel, cineva a spus că: ”Vin din Arad și acolo particip la sfintele liturghii duminicale la Biserica locului. Însă, doresc ca în fiecare an, pe 8 septembrie, să vin la Basilica de la Maria Radna, pentru că aici simt o mare pace și liniște sufletească. De asemenea, mă impresionează vocea și aranjamentul coral al doamnei cantor și organist, Andreea Bodroghi.”
O altă persoană a transmis că: ”Sunt din Timișoara și vin de foarte mult timp și în fiecare an, la Basilica de la Maria Radna. Aici simt o energie deosebită în suflet.”
Un domn, sosit tot din Timișoara a menționat că :”Aici, în acest loc, simt că Dumnezeu este cel mai aproape de sufletul meu.”
Cu mare recunoștință bunului Dumnezeu, ne bucurăm că am putut trăi această zi de sărbătoare alături de Preasfânta Fecioară Maria, dar și unii alături de ceilalți, uniți într-un singur glas de rugăciune!
Thabitta Kozilek

Foto: Basilica Maria-Radna, Adi Ardelean, Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye