Ma a római katolikus, görög katolikus, ortodox és anglikán egyház világszerte a Boldogságos Szűz Mária születésének napját – magyarul Kisboldogasszony napját – ünnepli. A Mária-kegyhelyeken hívek sokasága vett részt a szentmiséken, vagy zarándoklatokon. A Máriaradnai bazilikában hétfő óta, szinte óránként celebrálnak misét. A liturgiákat hagyományosan román, magyar, bolgár, horvát és német nyelven mutatják be. Egy közel 50 fős gyoroki bolgár csoport gyalogosan érkezett Mariaradnára, és térden állva vonult be a kegytemplomba.
A bánsági bolgárok hagyományos radnai zarándoknapja szeptember 6-a és 7-e, amikor a három nagyobb település és közösség – Óbesenyő, Vinga és Berestye – számára külön celebrálnak szentmisét. A lelki program részét képezte a keresztúti ájtatosság, valamint az immár hagyományosnak számító görög-katolikus liturgia és a keresztút a görög-katolikus zarándokok számára. Szokás továbbá, hogy a máriaradnai kegytemplom egész éjszaka nyitva marad, éjfélkor pedig szentmisét mutatnak be a roma hívek számára.
A horvát (krasován) hívek szeptember 7-én és 8-án zarándokolnak Radnára, közülük egy kisebb csoport gyalogosan indul Krassóvárról Radnára. Stanislav Hočevar belgrádi érsek két horvát nyelvű pontifikális szentmisét mutatott be: az elsőt szeptember 7-én 18 órakor, a másodikat szeptember 8-án 7.30 órakor.
A zarándoklat csúcspontja a szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján 11 órakor celebrált főpásztori szentmise, amely négy püspököt egyesített az oltárnál a csodatevő máriaradnai kegykép előtt: a főcelebráns Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök volt, koncelebrált Stanislav Hočevar belgrádi érsek, Pál József Csaba temesvári főpásztor és Böcskei László nagyváradi püspök, valamint a környező egyházmegyék (Szatmár, Nagyvárad, Temesvár, Gyulafehérvár, Iasi és Belgrád) többi papja. Az ájtatossgokat és a szentmiséket élőben közvetítette a Mária Tv, a máriaradnai plébánia és a bolgár kisebbség tagjai.
Délután és este román nyelvű szentmisékre, valamint 17 órától egyházzenei koncertre került sor. Reinholz Andreas helyi plébános becslései szerint idén is több mint 25 000 zarándok kereste fel a radnai kegyhelyet.

Astrid Weisz
Szerkesztés és fordítás: a Temesvári Püspökség sajtóirodája
(Eredeti cikk megjelent: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, 29. évf./ 7171 sz., Bukarest, 2021. szeptember 8., szerda, 5. old.)

Fotó: Basilica Maria-Radna, Adi Ardelean, Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye