„Sunt foarte bucuros să fiu alături de voi, care oferiți un serviciu valoros vieții Bisericii, ajutându-mă să îndeplinesc misiunea care mi-a fost încredințată” – sunt cuvintele de bun venit adresate de papa Leon al XIV-lea responsabililor și funcționarilor din cadrul Secretariatului de Stat, primiți în audiență joi, 5 iunie 2025, în Sala Clementină din Palatul Apostolic.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș

Vatican News – 5 iunie 2025.
„Mă liniștește să știu că nu sunt singur și că pot împărtăși cu dumneavoastră responsabilitatea ministerului meu universal” – a mai spus pontiful, amintind că istoria Secretariatului de Stat își are originile în secolul al XV-lea, evidențiind lărgirea misiunii acestei instituții odată cu apariția noilor cerințe, atât în sfera eclezială cât și în relațiile cu statele și organizațiile internaționale.

Papa a dorit să sublinieze că aproximativ jumătate dintre cei care lucrează în cadrul Secretariatului de Stat sunt credincioși laici, dintre care mai bine de 50 sunt femei, atât laice cât și persoane consacrate.

Întrupare și catolicitate; o mare comunitate care lucrează alături de Papă
„Această evoluție” – a precizat pontiful – „a făcut ca Secretariatul de Stat să reflecte, în prezent, chipul Bisericii în sine. Este o mare comunitate care lucrează alături de Papă: împreună împărtășim întrebările, dificultățile, provocările și speranțele Poporului lui Dumnezeu prezent în întreaga lume. Facem acest lucru exprimând mereu două dimensiuni esențiale: întruparea și catolicitatea”.
Cu referire la aceste două dimensiuni, papa Leon a evidențiat că, prin întruparea noastră în timp și în istorie, Biserica este chemată să urmeze această cale caracterizată de dimensiunea întrupării, astfel încât „bucuria Evangheliei să poată ajunge la toți și să fie mediată în culturile și limbajele actuale”. În același timp – a continuat – „încercăm să menținem întotdeauna o viziune catolică, universală, care ne permite să apreciem diferitele culturi și sensibilități. În acest fel, putem fi o forță motrice care se străduiește să țeasă comuniune între Biserica Romei și Bisericile locale, precum și relații de prietenie în comunitatea internațională”.
Pontiful a explicat că, în ultimele decenii, aceste două dimensiuni – întruparea și viziunea universală – „au devenit din ce în ce mai constitutive pentru activitatea curială”, precizând că întruparea „ne trimite la concretețea realității și la temele specifice și particulare tratate de diferitele organe ale Curiei”; în vreme ce universalitatea, „reamintind misterul unității multiforme a Bisericii, solicită apoi o lucrare de sinteză care poate ajuta acțiunea Papei”, veriga de conjuncție și sinteză fiind tocmai Secretariatul de Stat.

Rolul de coordonare al Secretariatului de Stat
În discursul din cadrul audienței acordată joi, 5 iunie, responsabililor și funcționarilor Secretariatului de Stat, papa Leon al XIV a dorit să evidențieze rolul de coordonare avut de această instituție, cu secțiunile care o alcătuiesc și cu sarcinile definite de pontif „foarte solicitate” care, uneori,  „nu pot fi bine înțelese”.
De aceea, Sfântul Părinte a dorit să-și exprime apropierea și, mai presus de toate, gratitudinea sinceră, mulțumindu-se celor care lucrează în cadrul Secretariatului de Stat pentru cunoștințele puse la dispoziția Bisericii, pentru munca lor, „aproape întotdeauna ascunsă și pentru spiritul evanghelic care o inspiră”.

Un loc nepoluat de ambiții sau antagonisme
De asemenea, pontiful i-a îndemnat pe cei care lucrează în cadrul Secretariatului de Stat să mențină acel loc nepoluat de ambiții sau antagonisme, făcându-l în schimb să fie o adevărată comunitatea de credință și caritate, „de frați și fii ai Papei” care se dedică cu generozitate pentru binele Bisericii (cf. Discurs către Curia Romană, 21 septembrie 1963).

Sursa: www.vaticannews.va/ro

În prezent în serviciul Secretariatului de Stat al Sf. Scaun, la Roma, din Dieceza de Timișoara se află pr. Dr. Zoltán Toman.