Biserica romano-catolică din Dudeștii Noi, o filială a parohiei din Billed, a fost supusă unor lucrări de renovare ample în ultimii ani. După finalizarea lucrărilor, lăcașul de cult urmează să fie binecuvântat de Msgr. Johann Dirschl, vicar general al Diecezei de Timișoara, în cadrul Sfintei Liturghii de sâmbătă, 28 octombrie, la ora 11.00. Potrivit președintelui HOG Neu-Beschenowa, Karin Müller-Franzen, Liturghia festivă din biserica Sfântul Vendelin va fi urmată de o sărbătoare în Casa de Cultură. Aproximativ douăzeci de foști locuitori germani din Dudeștii Vechi sunt așteptați să participe la sărbătoare: „Toată lumea vine cu cea mai mare bucurie și convingere!“, spune Karin Müller-Franzen, din partea asociației germanilor din Dudeștii Vechi, azi rezidenți în Germania.

Proiectul s-a bucurat de sprijinul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara și a fost derulat de Primăria și Consiliul Local Dudeștii Noi. Contractul de finanțare a fost deja semnat în vara anului 2017 pentru un proiect de aproximativ șapte milioane de lei. Partea cea mai mare, 85% din costuri, a fost asigurată prin fonduri europene prin programul Regio, 13% prin fonduri de la stat, iar două procente din bugetul local. Inițial, lucrările ar fi trebuit să fie finalizate în 2021. În luna august, însă, mai trebuiau efectuate lucrări de restaurare a obiectelor de artă din biserică, a relatat Eva Sarga, șeful echipei de restaurare de la acea vreme. De exemplu, doar pentru a scoate la iveală culoarea originală a tencuielii, sub cinci sau mai multe straturi, a fost nevoie de mai mult de un an, a declarat specialista. Unele lucrări au fost realizate chiar și într-un atelier din București.

Îngrijirea pastorală a catolicilor din Dudeștii Noi este asigurată de părintele Bonaventura Dumea din Billed, care ține slujbe regulate în biserica mare din mijlocul comunității.

Astrid Weisz
Publicată în: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, an 31/no. 7682, București, vineri, 13 octombrie 2023 p. 5