În cadrul Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor și tinerii aparținând unui număr de cinci confesiuni și comunități creștine din Timișoara, alături de preoții, pastorii și reprezentanții acestor culte, s-au rugat împreună în seara de 25 ianuarie a.c. în biserica evanghelică-lutherană din orașul de pe Bega, programul spiritual fiind condus de motto-ul: „Învăţaţi să faceţi binele, căutaţi judecata“ (Is 1,17).
Au fost prezenți tineri și preoți romano-catolici, greco-catolici, ortodocși români, evanghelici-lutherani și reformați, care s-au rugat împreună pentru unitatea creștinilor. La invitația organizatorilor, Pastorul Zsombor Kovács parohul acestei biserici și a comunității evanghelice-lutherane au răspuns prin prezența lor Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan romano-catolic, Pr. Răzvan Oprișa, vicar foraneu/ protopop greco-catolic de Timișoara și pastorul Sándor Demeter, paroh al bisericii reformate Timișioara-Cetate. Cadrul muzical a fost asigurat de corurile, respectiv tinerii diferitelor culte.
În mesajul său, legat de cuvintele profetului Isaia, părintele Zsombor Kovács a vorbit despre ce este binele și ce este răul, ce înseamnă a face bine sau a face rău: „Răul este ceea ce nu îi place lui Dumnezeu sau ce nu este după voia Lui. Dacă veți fi indeciși vreodată, dragi tineri, puneți-vă o singură întrebare: ce a spus Isus despre acest lucru? Și El, care este Calea, Adevărul și Viața, vă va arăta calea pe care va trebui să o urmați“ – a spus parohul evanghelic, care și-a încheiat omilia citându-l pe preotul ortodox dr. Cristian Muntean: „Să rămânem mai încrezători în biruinţa binelui asupra răului, să căutăm calea mântuitoare a fiecăruia dintre noi şi să-L urmăm pe Cristos pentru că urmându-L pe El, urmăm Binele la «nivel absolut»“.
La finalul serii de rugăciune fiecare reprezentant al confesiunilor prezente a împărtășit binecuvântarea sa celor prezenți, iar tinerii au mulțumit fiecăruia pentru prezență și pentru că s-au putut ruga împreună pentru unitatea în credință. Totodată doi tineri reprezentanți ai Grupului Ecumenic de Inițiativă a Tinerilor din Timișoara i-au invitat pe toți cei prezenți la Festivalul Ecumenic de Tineret care se va desfășura în perioada 1-7 mai 2023, un festival ce se dorește a fi tineresc, creștinesc și organizat în sprit de unitate în cadrul proiectului Timișoara, Capitala Culturală Europeană. De asemenea s-a stabilit ca în anul 2024, întâlnirea ecumenică a tinerilor să fie găzduită de biserica reformată Timișoara-Cetate.

Biroul de presă
al Episcopiei Timișoara