Cursul planificat pentru trei ani pentru formarea adulților laici din Dieceza de Timișoara, care vor să crească în credință și să slujească în parohia lor, se apropie de final. Toate întâlnirile de până acum s-au desfășurat online, prin intermediul platformei Zoom. Invitatul întâlnirii de vineri, 13 mai a.c. a fost Pr. Lajos Jávorka, preot din Ungaria al mișcării Focolare, care acum slujește la Roma. Prelegerea sa a avut ca temă formarea comunității.
Cursul a fost deschis de către Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal pentru pastorație, după care Pr. Veniamin Pălie paroh de Reșița – Maria Zăpezii a rostit o rugăciune.
Prelegerea Pr. Lajos Jávorka a avut cinci puncte esențiale: 1. Ce ma întâmpină într-un anumit loc? 2. Care ar putea fi planul lui Dumnezeu cu mine? 3. Ce se poate face, mai exact ce pot face eu? 4. Formarea comunității parohiale. 5. Un exemplu concret.
– Biserica va fi o biserică comunitară dacă este formată din mai multe comunități mici și active, deschise către ceilalți. Aceasta este valabilă și pentru o parohie – a spus vorbitorul care a subliniat: Biserici și clădiri sunt aproape peste tot, în multe locuri există și programe, dar o comunitate vie se găsește mai rar. – Nu ar trebui să ne plângem de ce nu există o comunitate, ci mai degrabă să ne concentrăm asupra a ceea ce putem face noi? Noi astăzi suntem trimiși de Isus așa, cum apostolii au fost trimiși în trecut.
În continuare Pr. Jávorka a împărtășit mai multe experiențe personale din parohiile unde a slujit până acum. – Cea mai importantă sarcină este să formăm comunitatea, să trăim în comunitate cu toții: părinți, cateheți, tineri, grupuri de rugăciune. Trebuie să găsim oportunități pentru ca fiecare persoană să spună ce îi aduce bucurie sau unde întâmpină greutăți. Acestea sunt așa-numitele cercuri: Cum ești? Adică, cum ești în interiorul tău, ce simți, de ce suferi, de ce te temi? De asemenea, se recomandă organizarea unor momente de sărbătoare, cum ar fi zilele de naștere, zile onomastice, nașterea unui copil. Chiar și o tabletă de ciocolată este suficientă pentru a crea o atmosferă plăcută. Ajutați-i pe ceilalți membri ai grupului, fiți deschiși și către celelalte grupuri din parohie, dar este bine ca o persoană să fie activă doar în unul sau două grupuri.
În cele din urmă, Pr. Lajos Jávorka a menționat ca exemplu de urmat pe Sf. Fecioară Maria, care vorbește puțin, dar cuvintele ei sunt pline de iubire. În concluzie, vorbitorul a spus: – Nu are rost să ne enervăm, fiindcă Dumnezeu ne trimite într-un loc anume, pentru că este nevoie de noi acolo. Iar noi să facem tot ceea ce Dumnezeu așteaptă de la noi.
Pentru discuțiile în grupuri restrânse invitatul cursului a formulat trei întrebări: Unde este comunitatea mea, unde învăț viața comunitară? Ce pot face pentru comunitatea mea? Cum reușesc să fac față eșecurilor și criticilor?
La final Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral a prezentat programul cursurilor viitoare. Vinerea viitoare, 20 mai invitatul cursului va fi Pr. István Szénégető, paroh de Târgu Mureș, conducătorul Biroului pentru pastorația famililor din Arhiepiscopia de Alba Iulia.
Întâlnirea s-a încheiat cu binecuvântarea Excelenței sale Iosif Csaba Pál, episcop diecezan.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara