În cadrul Festivalului Ecumenic de Tineret, desfășurat la Timișoara între 1-7 mai, eveniment organizat de tinerii mai multor confesiuni religioase din oraș, a continuat seria de evenimente.

            Vineri seara, 5 mai a.c., tinerii au organizat un concert intitulat “Dare to shine” și prezentat în sala Operei Naționale din Timișoara. În cadrul concertului tinerii au pus în scenă, printr-o coregrafie deosebită, întrebarea privitoare la ceea ce înseamnă pentru un tânăr Lumina lui Dumnezeu. Tinerii au redat într-un mod artistic bulingul, frustrările, eșecurile și problemele cu care se confruntă un tânăr în această viață. Cadrul muzical al acestui eveniment a fost asigurat de Corul Ecumenic de Tineri condus de Iustin Călin, iar scenografia și regia artistică a fost asigurată de d-na Kedves Emőke, regizor al Teatrului Maghiar de Stat Csiki Gergely, din Timișoara.

            Sâmbătă, 6 mai a.c., au continuat programele, deja de dimineață, oferite de formația internațională Gen Verde, care a început proba cu tinerii implicați în concertul de seară, de la Filarmonica Banatul Timișoara, alți tineri aflându-se la Casa Adam Müller-Guttenbrun, sediul Forumului Democrat al Germanilor din Banat. Aceștia din urmă au participat la workshop-uri creative, cu tema: „Principalele frământări ale tinerilor” (alcool, droguri, pornografie), workshop-uri organizate de Acțiunea Catolică din România și coordonată de dna. Codruța Fernea.

            După-masă a fost organizată o dezbatere în sala Aula Magna a Universității de Vest, Timișoara, care a fost arhiplină de tineri și credincioși care doreau să asculte dialogul invitaților. Această masă rotundă a avut drept temă: “Mâini întinse spre Cristos” – la ea partipând pr. Constantin Necula, preot ortodox si profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu și pr. Francisc Doboș, preot paroh al Parohiei Preasfânta Inimă a lui Isus din București, discuția fiind moderată de către dl. Claudiu Arieșan.

            Cei doi invitați au fost salutați cu căldură de către E.S. Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, care a menționat că cei doi preoți sunt prezenți pentru a oferi o lumină nouă, care să îi conducă pe ascultători mai aproape de Dumnezeu. Pr. Constantin Necula și Pr. Francisc Doboș au răspuns la întrebările pregătite de către tineri: despre credință, despre ecumenism, echilibrul de zi cu zi pentru un tânăr creștin, sănătatea sufletească și mentală a unui tânăr, frici și superstiții, păstrarea în permanență a unei stări de lumină și liniște sufletească, probleme personale, probleme de familie.

            În paralel cu simpozionul „Mâini întinse spre Cristos” a mai avut loc un eveniment în Domul Romano-Catolic Sf. Gheorghe din Timișoara pentru tinerii Diecezei de Timișoara, care în acest an se pregătesc pentru primirea Sf. Mir. La început pr. Tiberiu Szabó, responsabil diecezan pentru tineret, și-a exprimat marea bucurie de a fi în această după-masă împreună. Apoi tinerii organizatori și E.S. Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, le-a transmis participanților, în salutul său, că i s-a umplut inima de bucurie văzând în aceste zile atâția tineri bucuroși prin Timișoara, dar și când a intrat în Catedrală, văzându-i pe cei prezenți într-un număr atât de mare, bucuria i-a fost pe măsură. După aceasta s-a rostit o rugăciune, împreună, pentru tineri și pentru Dieceză. În cadrul acestei întâlniri, doi tineri au dat mărturie despre prezența lui Dumnezeu în viața lor, după care au urmat dezbateri în grupuri mici pe aceeași temă. Seara s-a încheiat cu un concert susținut de formația Internațională Gen Verde, la care s-au reunit tinerii participanți la Festivalul Ecumenic al Tinerilor, precum și tinerii Diecezei, care se pregătesc pentru Sf. Mir, prezenți în Timișoara în acea zi. Concertul a fost un real succes aducând bucurie nu doar tinerilor, ci și fiecărei persoane prezente în Sala Filarmonicii Banatul din Timișoara.

Duminica dimineața, la ora 10.00, s-a celebrat o Sf. Liturghie în Domul Romano-Catolic Sf. Gheorghe din Timișoara, de către E.S. Iosif Csaba Pál episcop Diecezan de Timișoara. A concelebrat Msgr. Johann Dirschl, vicar general, asistând și pr. Chiosa Nicolae, inspector școlar, preot ortodox din Reșița. Episcopul i-a îndemnat pe toți cei prezenți să ofere această Sf. Liturghie ca mulțumire pentru săptămâna ce a trecut, pentru toate harurile și bucuriile pe care le-au primit fiecare în această săptămână. Totodată această Sf. Liturghie a constituit o încheiere a Festivalului Ecumenic de Tineret. La Liturghie a participat de asemenea formația Internațională Gen Verde, cărora episcopul le-a mulțumit din suflet pentru concertul dat cu o seară înainte, pentru mesajul puternic pe care l-au dat tinerilor despre cum trebuie să fie perseverenți în Cristos. De asemenea le-a mulțumit pentru toate programele organizate în această săptămână. Episcopul diecezan a vorbit despre contopirea noastră cu voința lui Dumnezeu, căci se mai întâmplă când lucrurile nu se așază în totalitate precum ne-am fi dorit. De asemenea a menționat importanța iertării „căci și Tatăl ne iartă, de aceea trebuie să exersăm iertarea și noi. Trebuie să ne punem în voința lui Dumnezeu, căci și credința noastră aceasta o cere, iar credința în comunitate, în Biserică o pot trăi cel mai bine. Aici pot să lucrez cu frații mei pentru societate. Doresc să-mi trăiesc credința în comunitate! – asta trebuie să îmi doresc” a spus Excelența Sa Iosif Csaba Pál. Rugăciunea Credincioșilor a fost rostită în mai multe limbi ale lumii de către membrii Formației Internaționale Gen Verde. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de către Corul Harmonia Christi, îndrumat de Iustin Călin.

            După Sf. Liturghie s-a inaugurat „Zarul Păcii” în grădina casei Adam Müller-Gutenbrun. Acest zar simbolizează iubirea lui Dumnezeu, iubirea față de cealaltă persoană și desigur unitatea noastră a tuturor în Isus Cristos, indiferent de confesiune. Pe acest zar sunt mai multe citate biblice ca de exemplu: „Ce ție nu-ți place altuia nu-i face!”, trebuie să exersăm toate acestea, căci cu toții suntem frați.

            Pentru finalul acestei săptămâni tinerii au mai pregătit un concert asigurat de formația “CrossYounity” de la Marghita, jud. Oradea, care a fost organizat la Casa Tineretului. La început Pr. Sándor Demeter, pastor al comunității reformate din Timișoara-Cetate a rostit o rugăciune, după care a dat cuvântul lui Botond Levente Andrási, un tânăr de confesiune reformată. Acesta a vorbit despre dificultățile sale, deoarece se poate deplasa cu un scaun cu rotile și nu s-a putut integra atât de bine în grupul de la școală sau din alte comunități, ca alți copii. Dar chiar dacă este într-un scaun cu rotile s-a sprijinit pe Dumnezeu și a încercat să se adapteze acestei situații de handicap. Dumnezeu i-a arătat calea pe care trebuie să meargă mai departe chiar dacă este diferit față de ceilalți tineri. „Dacă Dumnezeu nu mi-ar fi dat acest handicap nu aș fi avut posibilitatea de a experimenta atâtea comunități unde sunt acceptat așa cum sunt. Dacă nu eram așa, probabil nu mă puteam integra în comunitățile mele, dar cred cu tărie că Dumnezeu ne dă întotdeauna ceea ce avem nevoie… Pentru mine este o binecuvântare că Dumnezeu așa m-a făcut cum sunt și de aceea am amintit acest handicap al meu și sper că ați reușit că trebuie să acceptăm voința lui Dumnezeu în viața noastră.”

            După aceasta E.S. Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara și promotorul acestei săptămâni a luat cuvântul care a spus: „Această săptămână a fost menită pentru a ne întâlni cu faptul că suntem diferiți, de diferite confesiuni, de diferite limbi, dar ne leagă credința și iubirea lui Dumnezeu. Să fim ca niște licurici, care duc lumina lui Cristos în lume.” După aceasta a invitat pe șcenă Formația “CrossYounity”, care prin cântecele lor au dat mărturie.

            Dorim să aducem mulțumiri tuturor celor care s-au implicat activ în organizarea Festivalului Ecumenic de Tineret, tuturor confesiunilor religioase care au îmbrățișat această idee, tuturor care au găzduit acest eveniment, celor care au venit să coordoneze workshopurile și nu în ultimul rând participanților la evenimente. Bunul Dumnezeu să îi răsplătească însutit pentru tot efortul lor!

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara