„1024: A murit papa Benedict./ 1030: Gerhard este consacrat episcop./ 1031: Emeric, fiul regelui Ștefan a murit.“ – iată câteva înscrieri din Annales Posonienses (Analele de la Bratislava), care din punctul de vedere al istoriei Diecezei de Timișoara menționează un eveniment crucial: consacrarea lui Gerhard întru episcop și întemeierea Diecezei de la Morisena, numit ulterior de Cenad, a cărei succesoare, pe teritoriul României, este acum Dieceza noastră. Gerhard a fost un călugăr benedictin originar din Veneția, care a pornit în pelerinaj către Țara Sfântă, dar o furtună pe mare l-a oprit din drum. Astfel, a ajuns pe teritoriul vechiului Regat Maghiar, unde în anul 1030 a fost trimis pe aceste meleaguri și numit ca primul episcop al noii dieceze de Morisena / Cenad. Vechea episcopie, după aproape nouă secole de existență a fost împărțită în trei părți distincte, azi situate în România, Ungaria și Serbia. Iar ziua de 24 septembrie, sărbătoarea Sf. Gerhard, este ziua de cinstire a primului episcop de Cenad, martir al credinței, pentru cele trei dieceze urmașe și surori: Dieceza de Szeged-Csanád în Ungaria, Dieceza de Becicherecul Mare/ Zrenjanin în Serbia și Dieceza de Timișoara în România.
Conform tradiției, Sf. Gerhard a fost comemorat deja în seara zilei de 23 septembrie în cadrul unei vespere pontificale celebrate în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică de Timișoara. Partea muzicală a fost asigurată de domnul Róbert Bajkai-Fábián, organistul Catedralei. Atât vecernia, cât și Sf. Liturghie celebrată marți, 24 septembrie la Cenad, vechiul sediu episcopal au fost prezidate de Excelența Sa Giampiero Gloder arhiepiscop, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. Au concelebrat Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, Excelența Sa Martin Roos, episcop emerit de Timișoara, și membrii Capitlului Catedral. La Sf. Liturghie celebrată în biserica din Cenad pe altarul care cândva servea drept sarcofag pentru relicviile Sf. Gerhard au mai concelebrat Excelența Sa Anton Coșa, episcop diecezan de Chișinău, Pr. Lajos Kondé, vicar episcopal, preposit mare al Capitlului Catedralei Diecezei de Szeged-Csanád și un număr de aproximativ 50 de preoți sosiți din Dieceza de Timișoara și din Dieceza de Szeged-Csanád, Ungaria. Împreună cu pelerinii care au umplut băncile bisericii au sosit la Cenad doamna Regina Lochner, Consul al Republicii Federale Germania la Timișoara, domnul Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan, un grup numeros de elevi ai Liceului Teologic Romano-Catolic „Gerhardinum“ însoțiți de cadre didactice și de Pr. Zoltán Kocsik, directorul acestui institut de învățământ care poartă numele Sf. Gerhard. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de corul Liceului Gerhardinum condus de prof. Iustin Călin. La Sf. Liturghie au participat și un grup de tineri purtând frumoasele porturi populare ale etniilor conlocuitoare în Cenad: române, maghiare, germane și sârbe.
În cuvântul său introductiv rostit în limbile maghiară, română și germană la începutul Sf. Liturghii, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan i-a salutat pe înalții oaspeți și pe cei prezenți. Mesajul Evangheliei în această sărbătoare a fost vestit de Pr. Tamás Bene, parohul acestei comunități.
În omilia rostită în limbile română și maghiară, E.S. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic a subliniat trei elemente caracteristice vieții Sf. Gerhard: viața primului nostru păstor a fost întotdeauna călăuzită de Domnul, episcopul a fost cu totul dedicat vestirii Evangheliei lui Cristos, respectiv viața sfântului Gerhard a aparținut în întregime Domnului, până la dăruirea totală de sine. „Știm că, la 24 septembrie 1046, un grup de oșteni ai unui pretendent la tronul Ungariei, un păgân, l-au prins într-o ambuscadă și l-au ucis, aruncându-l apoi în Dunăre. În acest fel, Sfântul Gerard și-a pecetluit cu martiriul opera sa de evanghelizare pe aceste meleaguri, mărturisind până la sfârșit iubirea sa față de Cristos și de Biserică, în mod concret față de această Biserică. Să fim recunoscători Sfântului nostru Patron pentru mărturia de credință pe care ne-a lăsat-o, să-l invocăm în bucurie și în dificultăți, să-i cerem ca și viața noastră să fie mereu călăuzită de Dumnezeu și să fie o mărturie vie a Evangheliei sale“, a reflectat Nunțiul Apostolic.
La sfârșitul Sf. Liturghii, Episcopul Diecezan i-a oferit arhiepiscopului Giampiero Gloder și episcopului Anton Coșa câte o medalie de argint reprezentându-l pe Sf. Gerhard și un exemplar al volumului-album bilingv intitulat Ecumenism în Reșița și Banatul Montan, editat în limbile română și germană de domnul Erwin Josef Țigla.
După binecuvântarea finală, toți cei prezenți, preoți, pelerini, tineri și copii au fost invitați în curtea parohiei la o agapă frățească. Sf. Liturghie a fost transmisă pe pagina de Facebook al Diecezei de Timișoara.

Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara