În data de 17 septembrie a.c. la Maria Radna a avut loc întâlnirea pelerinilor din Voivodina, și Timișoara, împrejurimile orașului, Reșița, Zimandu Nou, Zimand Cuz și Arad.
Prima oprire a oaspeților dragi din Voivodina a fost la biserica parohială din Timișoara – Iosefin, unde au fost întâmpinați de preotul paroh Zsolt Szilvágyi și de credincioșii din Timișoara.
De acolo cu toții au pornit împreună către locul de pelerinaj de la Maria Radna, unde au fost întâmpinați de membrii grupurilor din Zimandu Nou, Zimand Cuz și Arad.
Cele două grupuri s-au întâlnit în urmă cu câțiva ani la Medjugorje și de atunci, ori de câte ori se ivește ocazia, se întâlnesc fie în Voivodina fie la Timișoara.
Programul zilei a început cu o Sf. Liturghie de mulțumire celebrată de preotul paroh Ferenc Vrecko din Zenta, preotul József Széll din Dieceza de Subotica, preotul paroh Csaba Miklós din Mailat și preotul paroh Zsolt Szilvágyi din Timișoara-Iosefin.
La începutul omiliei sale, Pr. Zsolt le-a adresat un salut tuturor celor prezenți: – „Bine ați venit acasă! Bine ați venit cu toții la Fecioara Maria, care își primește întotdeauna copiii acasă. De asemenea, Mama noastră cerească vrea să ne hrănească sufletele, încercând să ne conducă la „izvorul adevărat al hranei”, Isus Cristos. Ea ne încurajează să participăm la Sfânta Spovadă, la Sfânta Împărtășanie, să citim și să trăim Sfânta Scriptură.“
Din Evanghelie s-a citit parabola semănătorului, care are un mesaj important: oamenii sunt chemați să semene semințe bune în sufletele celorlalți, pentru ca aceștia să dea roade bune. Părintele Zsolt a folosit o analogie foarte frumoasă despre speranță: „Agricultorii, în fiecare an se duc la semănat, fiind conștienți de faptul, că recolta poate fi lovită de grindină sau de secetă, dar ei totuți speră într-o recoltă bună“. Sf. Fecioară Maria dă speranța semănătorului în situațiile care par fără rezolvare: ea ne ascultă, ne îndrumă spre sursa de hrană spirituală și ne învață să facem binele.
În după-amiaza zilei Părintele canonic Andreas Reinholz, paroh de Radna, le-a prezentat oaspeților biserica, după care a urmat Devoțiunea Calea Sf. Cruci. Programul spiritual s-a încheiat cu o adorație euharistică condusă de Pr. József Széll.
A fost o mare bucurie pentru pelerinii din Dieceza noastră să-I întâmpine pe frații de la Zenta, care sunt oricând bineveniți, în speranța că sămânța bună pe care Maica Domnului a sădit-o în sufletele lor va da roade.
Pelerinii mulțumesc și pe această cale Pr. Ioan Cădărean, responsabilul administrativ al mănăstirii și al muzeului și echipei sale pentru ajutorul acordat în organizare, ospitalitate și masă, precum și organizatorilor pentru munca lor perseverentă.

Ágota Erdei