După cum am relatat deja pe site-ul nostru, în zilele de 4 și 5 septembrie 2023 Episcopia Romano-Catolică de Timișoara a organizat o întâlnire pentru referenții, responsabilii și colaboratorii birourilor destinate diverselor domenii de pastorație (Birourile pentru Pastorația Familiilor și a Adulților, Centrul Diecezan de Tineret, Biroul Media, responsabilii pentru persoanele consacrate, pentru vocații, pentru mișcările ecleziale etc.), în vederea planificării noului an pastoral 2023/2024, desemnat de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, drept an al Misiunii. Gazda evenimentului a fost Liceul Teologic Romano-Catolic Gerhardinum din Timișoara. „Să mergem acolo, unde Isus ne trimite astăzi“ – cuvintele citate în titlu provin din prelegerea Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, susținută la întâlnirea pastorală de anul trecut. Cu această ocazie fiecare oficiu și-a elaborat propriul program, care este disponibil pentru parohii pe site-urile și pe rețelele de socializare ale birourilor sau în format tipărit.

Planul pastoral al Centrului Diecezan de Tineret prezintă o gamă largă de activități. Ca în fiecare an, și acum există programe deja bine cunoscute, cum a fost cursul de formare din noiembrie anul trecut în Casa „Marienheim“ pentru colaboratorii activi în pastorația tineretului, aprinderea lumânărilor de pe coroana de Advent și Sfintele Liturghii „Rorate“, în luna ianuarie rugăciunea ecumenică a tinerilor în cadrul Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, serbările carnavalului, devoțiunea Calea Sf. Cruci în Postul Mare la Liceul Gerhardinum, pelerinajul ministranților din luna iunie la Maria Radna, taberele de vară pentru diferite grupe e vârstă. În același timp, există și o serie de evenimente noi, cum ar fi întâlnirea candidaților la Sf. Mir la Maria Radna în luna mai, întâlniri ale tinerilor din diferite decanate, întâlniri ale tinerilor croați, maghiari, cehi și bulgari în diferite parohii, și o dată pe lună (în a treia joi a lunii) Adorația Euharistică în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică din Timișoara, care a fost redeschisă anul trecut după o mai lungă perioadă de renovare.
Pentru studenți se organizează programe în limba maghiară și română în cadrul comunităților universitare TEKMEK (Grupul Studenților Creștini Maghiari din Timișoara) și JUBILATE, precum și în cadrul Colegiului Universitar «Vino și vezi». Prelegerile, Adorațiile Euharistice, Lectio Divina, Sf. Liturghii, film și cineforum sunt evenimente lunare regulate, dar pe lângă acestea se mai organizează zile de reculegere spirituală în Postul Mare, devoțiunea Calea Sf. Cruci, seri de divertisment și carnaval.

Despre programele Biroului pentru Pastorația Familiilor a relatat Pr. Valentin Macedon Hiticaș, paroh de Reșița-Govândari, responsabil diecezan: „Următorul eveniment va avea loc la sfârșitul lunii ianuarie, când se va organiza o întâlnire a colaboratorilor și voluntarilor din domeniul pastorației familiilor la Casa Kolping din Rusca Montană. La jumătatea lunii ianuarie a avut loc ultima parte a acțiunii „Pentru familii mai fericite!“ – Educație pentru viața de familie, prima parte fiind organizată anul trecut, în luna noiembrie. La eveniment au sosit participanți din Diecezele de Timișoara, de Satu Mare și de Oradea. O noutate va fi formarea animatorilor de grup pentru familii, care va avea loc în lunile aprilie, mai și iunie. Ne-am dori ca în mai multe parohii să se înființeze grupuri de familii, care să se implice tot mai mult în viața comunității. Dar pentru aceasta avem nevoie de una sau două familii care să ia inițiativa și să organizeze întâlnirile. Aceste cursuri sunt organizate pentru ele. Și în acest an se va organiza la Maria Radna «Festivalul Familiilor» și mai multe tabere. Team-ul pentru pastorația familiilor a început deja să organizeze programele «Săptămânii Căsătoriei» din luna februarie, astfel că vom încerca să colaborăm cu cât mai multe parohii. Mai multe informații despre programele viitoare se pot obține pe pagina web și pe pagina Facebook a Oficiului pentru Pastorația Familiilor.

Activitățile Biroului pentru Pastorația Adulților sunt prezentate de către Pr. Zsolt Szilvágyi vicar pastoral: „În urmă cu doi ani s-a încheiat formarea credincioșilor adulți laici, iar din luna ianuarie a anului trecut am organizat mai multe întâlniri și cursuri de formare pentru membrii diferitelor grupuri – lectori și preoratori, acoliți, animatori de grup și alte slujiri – care vor continua și în anul pastoral 2023/2024. Unul dintre cele mai ample evenimente ale noastre au fost Zilele Pastorale Diecezane de anul trecut, la care pe lângă laici au participat un număr mare de preoți din Dieceza noastră. Prin prelegeri și activități în grupuri mici, am încercat să aprofundăm tema anului pastoral: Misiunea. Acest proiect va continua și în acest an, deoarece considerăm că este important să reactivăm spiritul misionar în comunitățile noastre, să îi facem pe credincioși să conștientizeze că Misiunea nu este doar îndatorirea preoților, ci a tuturor celor botezați, care au primit chemarea de a-i apropia pe semenii lor de Dumnezeu. În acest spirit, în luna februarie vom organiza o zi de reculegere spirituală în post, care, de asemenea, va avea ca temă Misiunea. În noiembrie anul trecut și în ianuarie anul acesta, absolvenții cursului au primit în cadrul a două prelegeri informații despre noile metode de evanghelizare.
Tema anului pastoral, misiunea, este și în centrul calendarului de perete din acest an, care atrage atenția fiecărei familii și a credincioșilor asupra mai multor programe: „Apostolii dădeau mărturie cu multă putere despre învierea Domnului Isus şi ei toţi se bucurau de mult har.“ (Faptele Apostolilor 4,33).

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara