Continuând șirul parohiilor în care anul acesta s-a administrat Sf. Mir, în Dieceza de Timișoara, în prima duminică a lunii iulie Excelența Sa Iosif Csaba Pál a vizitat Parohia Vinga, comunitate alcătuită în marea majoritate de credincioși bulgari, dar și maghiari, unde 34 de tineri s-au pregătit timp de mai multe luni pentru acest moment. La Sf. Liturghie au concelebrat pr. Piry Radulov, parohul locului, pr. Ovidiu Virag, preot nou-sfințit, pr. Sebastian Mirciov, paroh de Dudeștii Vechi și pr. Maći Kalapiš, paroh emerit.
Episcopul a fost salutat de către un membru al comunității și de pr. Piry Radulov. – „Vă salutăm astăzi cu bucurie să în numele acelora, care vor primi Sf. Mir. Bine ați venit în comunitatea noastră! Ne bucurăm cu toții pentru această ocazie de a primi din mâinile Dumneavoastră cele șapte daruri ale Sf. Duh.“ – a spus parohul acestei comunități. Două tinere îmbrăcate în frumoasele costume populare bulgare l-au salutat pe Păstorul diecezei cu un buchet de flori, ca „un simbol de iubire filială“. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de corul bisericesc local. Evanghelia a fost vestită de pr. Ovidiu Virag.
„Dragi tineri care așteptați să fiți miruiți, știți voi ce săvârșește Duhul Sfânt venind în voi?“ – a adresat întrebarea candidaților în cadrul ritualului mirungerii Episcopul Diecezan, la care ei au răspuns: – „Știm. Duhul Sfânt vrea să ne sfințească și să ne întărească ca să ne mărturisim credința cu statornicie și ca să putem trăi așa, cum ne învață această credință.“
În omilia rostită, Episcopul de Timișoara le-a vorbit tinerilor despre Duhul Sfânt, a treia persoană a Preasfintei Treimi: „Dacă familia nu se roagă împreună, este pe calea de a-și pierde identitatea creștină. Este bine, ca să avem o relație vie cu Duhul Sfânt. Să ascultăm de îndemnurile Lui. Limbajul Duhului Sfânt sunt credința și iubirea. Așa, cum credința îi ajută pe oameni și le dă putere, necredința smulge puterea. Omul credincios are încredere în Dumnezeu. Cele două turnuri ale acestei frumoase biserici să ne ajute ca să ne ridicăm privirea spre Dumnezeu, fiindcă de la El vine înțelepciunea, puterea și ajutorul“ – a afirmat Părintele Episcop.
În cadrul Sf. Liturghii, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, a invocat prin rugăciunea sa revărsarea Duhului Sfânt asupra tinerilor candidați, care, însoțiți de naș sau nașă, s-au prezentat pentru ungerea pe frunte, cu Sfânta Crismă, însoţită de cuvintele: „Primeşte pecetea darului Duhului Sfânt“.
La sfârșitul Sfintei Euharistii, cei miruiți i-au adresat cuvinte de mulțumire Episcopului Diecezan și i-au dăruit și o copie a icoanei Sf. Fecioare Maria aflată în biserica de pelerinaj din Maria Ciclova.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara