La 16 iunie 2024, parohia Palota a sărbătorit 200 de ani de la punerea pietrei de temelie a propriei biserici parohiale. În cadrul Liturghiei festive, E.S. László Böcskei, Episcop de Oradea, a subliniat că cu această ocazie trebuie să ne plecăm în fața strămoșilor noștri și să ne amintim de așezarea pe aceste meleaguri și de familiile care au păstrat această frumoasă moștenire. Piatra de temelie a Bisericii Sfântul Anton de Padova din Palota a fost pusă la 9 noiembrie 1824. A fost construită conform planurilor inginerilor italieni, după modelul bazilicii din Padova, Italia, care a fost construită peste mormântul sfântului Anton, sfântul minunilor, sfântul ordinului franciscan. Păstorul diecezei de Oradea a subliniat că azi nu a fost marcată doar o celebrare a bisericii, un hram al bisericii, ci și o celebrare a credinței pe care soția contelui Ioan Frimont, Maria, a trăit-o în așteptarea ajutorului, harului și binecuvântării lui Dumnezeu. Datorită legământului pe care l-a încheiat cu Creatorul, ea a fost salvată și s-a construit biserica. De atunci, casa Domnului îi invită pe oameni să se adune împreună. Sămânța semănată atunci „continuă să lucreze și face din biserică un spațiu în care lumina, hrana spirituală și intelectuală, un dar de la Dumnezeu, este garantată”, a spus episcopul Böcskei.
Predicatorul de limbă germană al sărbătorii, episcopul emerit de Timișoara, Excelența Sa Martin Roos, a subliniat importanța unității, referindu-se la comunitățile locale de limbă germană, română și maghiară. Poate că suntem diferiți, dar unitatea în această credință este ceea ce întărește și ține împreună comunitatea, a spus episcopul emerit de Timișoara.
La eveniment a fost prezent și vicarul general al Eparhiei greco-catolice de Oradea Mare, Mihai Vătămănelu. La finalul celebrărilor a avut loc o procesiune cu Sfântul Sacrament.
În 1819, contele Johannes Maria Frimont a primit în posesie satul Palota și a devenit proprietarul acestuia. În același an, el a devenit comandant-șef al provinciei venețiene Padova, adâncind astfel devoțiunea față de Sfântul Anton. În 1821, regele Neapolelui a fost detronat în urma unei rebeliuni. Comandantului-șef Frimont i s-a ordonat să îi reprime pe rebeli. Bătălia decisivă a avut loc între Rietti și Antrodocco, unde calul său a fost împușcat și i s-a prăbușit sub picioare. Atunci comandantul a jurat să construiască o biserică dacă va fi salvat. A înăbușit rebeliunea și a fost ridicat la rangul de Prinț de Antrodocco de către rege. El i-a instruit pe constructorii italieni să „construiască interiorul bisericii sub forma unei cruci obișnuite, dar pe exterior pereții vor înfățișa figura celei mai prețioase medalii a mea, crucea trupelor, într-un model cu patru puncte care se extinde din centru spre exterior”.
Piatra de temelie a Bisericii Sfântul Anton de Padova din Palota a fost pusă la 9 noiembrie 1824, iar construcția acesteia a fost proiectată de inginerii italieni pe baza modelului bazilicii din Padova, care a fost construită peste mormântul Sfântului Anton, făcătorul de minuni. Este considerată una dintre cele mai frumoase biserici din regiune.
Sărbătorile aniversare au marcat, de asemenea, sfârșitul sărbătorilor tradiționale de hram al bisericii – Kirchweih – sărbătorită cu mult fast de către minoritatea germană locală din județul Bihor.

Sursa: www.facebook.com/nagyvaradi.egyhazmegye