Sâmbătă, 20 ianuarie a.c. biserica parohială greco-catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Oravița a fost gazda celei de-a treia seri de rugăciune ecumenică, ocazie care i-au reunit pe Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara, Excelența Sa Ioan-Călin Bot, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj și Preasfințitul Lucian Mic, episcop ortodox al Caransebeșului, fiind totodată prezenți și decani/protopopi și preoți aparținând celor trei confesiuni, oficialități locale din Oravița și domnul Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan. Cadrul muzical a fost asigurat de corul acestei biserici.
Celebrarea ecumenică a fost deschisă, la ora 17:00, cu salutul E.S. Ioan Călin Bot episcop greco-catolic de Lugoj: „Cristos în mijlocul nostru! – Este și va fi! Sunt foarte bucuros și emoționat și vă spun „Bun venit”, în primul rând Preasfințitului Părinte Lucian și Preasfințitului Părinte Iosif, tuturor cucernicilor părinți, domnului primar, oficialităților care îl însoțesc pe dânsul și tuturor credincioșilor. Ne găsim în Octava mondială de rugăciune pentru unitatea bisericilor. Aceasta este deja a treia seară în care ne întâlnim. Suntem în această parohie înființată în 1864 și păstorită de părintele protopop și consilier Leontin Ovidiu Cozmuța. O biserică construită în 1887, cu ajutorul credincioșilor care au girat cu casele, terenurile sau gospodăriile lor pentru a se împrumuta cu bani, ca să construiască biserica.“
Cuvântul de învățătură al acestei seri ecumenice de rugăciune i-a aparținut Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara: „Să ne lăsăm conduși de Dumnezeu, de Cuvântul Lui. Motto-ul acestei săptămâni de rugăciune ecumenică este: «Să-l iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău…, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi!». Acesta este esența Evangheliei. Pentru astăzi Comitetul Ecumenic din Burkina Faso a ales textul din scrisoarea Sf. Paul către romani. Fragmentul ales îl citesc acum: «Să nu datoraţi nimic nimănui, decât să vă iubiţi unii pe alţii, pentru că cel care îl iubeşte pe altul a împlinit deja Legea! De fapt: „Să nu săvârşeşti adulter! Să nu ucizi! Să nu furi! Să nu pofteşti!” şi orice altă poruncă sunt cuprinse în cuvântul acesta: „Să-l iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi!”. Iubirea nu face niciun rău aproapelui. Aşadar, plinătatea Legii este iubirea.» Este un text eliberator. De exemplu: nu trebuie să îl schimb pe celălalt. Îl respect și îl accept pe celălalt, îl iubesc așa, cum este. Iubirea adevărată despre care vorbește Apostolul este înțeleaptă. Dacă într-adevăr îi iubim pe ceilalți, vom căuta cu înțelepciune, ce anume putem face pentru ei, spre binele lor și spre binele societății.“

În cuvântul său. PS Lucian a menționat: „Cu mare bucurie am revenit aici la Oravița, de data aceasta în biserica greco-catolică. Am fost împreună și în biserica romano-catolică aici, la Oravița. Poate anul viitor ne vom reuni în octava de rugăciune într-o biserică ortodoxă. Avem aici în Oravița trei biserici ortodoxe, două mai vechi și una mai nouă. Ne-am gândit în urmă cu doi ani, aici la Oravița, să organizăm împreună cu Preasfințitul Iosif și cu Preasfințitul Ioan o procesiune și să aducem la Ciclova Montană cele trei icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului. La Ciclova Montană avem icoana Maicii Domnului în biserica romano-catolică. Să aducem și noi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Călugăra iar Preasfințitul Ioan să aducă icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Scăiuş. Și, sub acoperământul Maicii Domnului, în vara acestui an, să organizăm, din dragoste pentru Dumnezeu și pentru Maica Domnului, această procesiune între cele două biserici din Ciclova Montană și Călugăra. Adunându-ne toți în iubirea lui Dumnezeu. Și toți în cor să spunem Maicii Domnului: Nu lăsa, Măicuță,/ Să pierim pe cale/ Căci noi suntem fiii/ Lacrimilor tale!”
„În încheiere asociem acestui eveniment un moment semnificativ și vrednic. Domnul Primar urmează să dea o distincție unei personalități vrednice, domnul Erwin Josef Țigla, președintele Forumului German din Banatul Montan.” – a dat cuvântul E.S. Ioan Călin Bot episcop de Lugoj primarului și reprezentantului Primăriei din Oravița, care a dat citire hotărârii adoptate cu această ocazie:
„Primăria Orașului Oravița, Consiliul Local Oravița prin hotărârea numărul 2/15.01.2024
Se acordă titlul de Cetățean de Onoare domnului Josef Erwin Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din România, filiala județeană Caraș-Severin, pentru eforturile săvârșite în continuarea tradițiilor noastre istorice și valorilor cultural-spirituale, cinstirea jertfei martirilor rezistenței anticomuniste din Țara Cărașului, promovarea reușitelor comunității umane și inițiativelor administrației locale al orașului Oravița, în România și în Europa. Cu înaltă prețuire, primar Dumitru Ursu.”
Despre activitatea domnului Josef Erwin Țigla a vorbit E.S. Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara. La rândul său, domnul Țigla a mulțumit primarului și Consiliului Local pentru această distincție și pentru încredere.
La final, câteva cadouri simbolice au fost înmânate confraților episcopi, de către Excelența Sa Ioan-Călin Bot.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara

Foto: Biroul de presă, photos.google.com