Săptămâna Mare, adică săptămâna premergătoare Solemnității Sf. Paște începe cu Duminica Floriilor – duminică, în care ne amintim de intrarea Domnului nostru Isus Cristos în orașul Ierusalim. Conform Sf. Scripturi, Isus a fost întâmpinat cu entuziasm și bucurie de către locuitorii orașului „…mulţimea numeroasă şi-a întins hainele pe drum; alţii tăiau ramuri din copaci şi le aşterneau pe drum. Mulţimile care mergeau înaintea lui şi cele care îl urmau strigau: «Osana! Fiul lui Davíd! Binecuvântat cel ce vine în numele Domnului! Osana în înaltul cerurilor!»“ (Mt 21, 8,9) Totodată, în cadrul Sf. Liturghii celebrate în Duminica Floriilor se citesc Patimile Mântuitorului, semnificând faptul, că prin intrarea sa în Ierusalim, Isus Cristos de fapt face primii pași către Golgota.
În Duminica Floriilor la ora 11.30 Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara a celebrat Sf. Liturghie în biserica parohială „Sfinții Îngeri Păzitori“ din Iratoș (jud. Arad). A concelebrat Pr. László Bakó, parohul acestei comunități. Partea muzicală a Sf. Liturghii a fost susținută de corul bisericii.
Sf. Liturghie a început în fața bisericii cu sfințirea ramurilor. Înainte de intrarea în biserică, E.S. Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, a spus: „Fraţilor preaiubiţi, în timpul postului de patruzeci de zile ne-am pregătit inimile prin pocăinţă şi fapte de iubire iar azi ne-am adunat să începem cu întreaga Biserică celebrarea misterului pascal, al morţii şi învierii Domnului nostru Isus Cristos, mister pentru îndeplinirea căruia el a intrat în cetatea sa, Ierusalim.“
Deoarece în acest an suntem călăuziţi de Evanghelia după Sf. Matei, după ce preoții și credincioșii au intrat, în procesiune, în biserică, s-a citit pasajul din această Evanghelie, care descrie intrarea lui Isus în Ierusalim, patimile și moartea Mântuitorului nostru.
În omilia sa Episcopul Diecezan a subliniat: „În timp ce ascultam și meditam patimile Domnului nostru Isus Cristos, m-au impresionat trei lucruri: învățătura lui Isus, vorbele lui Isus și relația sa cu suferința. Am auzit că Isus nu a răspuns la acuzații. Există momente în viață în care tăcerea este răspunsul. Isus tace, nu strigă, nu-și revendică propriul Său adevăr. Am putut observa, de asemenea, ce spune Isus atunci când vorbește. În niciun caz nu se apără. Comportamentul lui Isus este o lecție rofundă pentru noi toți.“
La finalul Sf. Liturghii Episcopul Diecezan a fost salutat și de membrii Comitetului Bisericesc.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara