În urmă cu 50 de ani, în data de 3 iulie 1971 Excelența Sa Martin Roos episcopul emerit de Timișoara a fost hirotonit la Rottenburg/ Neckar de către episcopul Carl Joseph Leiprecht, pentru Dieceza de Rottenburg-Stuttgart. Originar fiind din Satchinez, jud. Timiș, Pr. Episcop Martin a rămas atașat de meleagurile natale și în anii slujirii preoțești din Germania, astfel încât după schimbările din decembrie 1989 s-a întors în Dieceza de Timișoara, în anul 1990 Excelenţa Sa Sebastian Kräuter, episcop de Timişoara numindu-l director al cancelariei episcopale. A fost consacrat ca păstor al Diecezei de Timişoara în 28 august 1999, în ziua sf. Augustin, de către nunţiul apostolic de atunci, dr. Jean-Claude Perisset, arhiepiscop titular de Iustiniana Prima, co-consacratori fiind dr. Gyulay Endre, episcop de Szeged-Csanád şi Johannes Kreidler, episcop auxiliar de Rottenburg-Stuttgart, titular de Edistiana. Din 2011 Excelența Sa Martin Roos este doctor honoris causa al Facultății de Teologie din Fulda, Land-ul Hessen, Germania.
Episcopul Martin Roos a sfinţit 32 de preoţi, a consacrat doi episcopi, a sfinţit capele şi biserici, sub conducerea sa fiind restaurat complexul Maria-Radna şi s-a iniţiat restaurarea Domului Sf. Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică din Timişoara, proiect în care colaborează și în prezent. Este autorul mai multor volume legate de istoria Diecezei de Cenad / Timişoara, despre Maria Radna, Sf. Gerhard, despre Catedrala (Domul) romano-catolică din Timișoara şi istoria Banatului.
Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la hirotonirea întru preot (jubileul de aur), în data de 3 iulie 2021 începând cu ora 11.00 Msgr. Martin Roos episcop em. de Timișoara a celebrat o Sf. Liturghie de mulțumire în capela Ordinariatului Episcopal, la are au participat și au concelebrat ES Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, Msgr. Johann Dirschl, vicar general, părintele canonic Nikola Lauš, cancelar episcopal, Pr. László Bakó, secretar episcopal, Pr. Gábor Benedek Márton preot cooperator la Parohia Romano-Catolică Timișoara I Cetate, din partea Episcopiei Romano-Catolice de Szeged-Csanád ES Endre Gyulay, episcop emerit și Msgr. Lajos Kondé, vicar episcopal, din partea Episcopiei Romano-Catolice din Becicherecul Mare (Zrenjanin) ES László Német SVD, episcop diecezan, Zoltán Sándor diacon permanent  și Pr. Pastyik Róbert, iar din partea Episcopiei Romano-Catolice din Oradea ES László Böcskei episcop diecezan și Msgr. József Fodor vicar general.
Sfântul Părinte Papa Francisc i-a transmis episcopului emerit Martin Roos, cu ocazia jubileului sacerdotal, o scrisoare de felicitare, alături de salutul și de binecuvântarea sa apostolică.