În urmă cu șase ani dr. Imogen Tietze a început organizarea unui șir de cursuri în Mănăstirea Ordinului Salvatorian din Timișoara-Elisabetin, având ca temă Sf. Scriptură, mai precis Noul Testament. Cu prilejul Anului Sf. Scripturi, proclamat de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, pentru Dieceza de Timișoara, am rugat-o pe d-na dr. Tietze să ne împărtășească câteva gânduri legate de acest curs.

– Ce parte a Sf. Scripturi ați parcurs până în prezent în cadrul acestor cursuri?
– Cursul biblic care îl conduc aici în Mănăstirea Ordinului Salvatorian, în acest an, a ajuns la a șasea ediție. Am început cu Evanghelia după Matei, apoi cu cele după Marcu, Luca și Ioan, după care am continuat cu Apocalipsa Sf. Apostol Ioan. Deși aceasta este ultima carte a Bibliei, fiind la începutul pandemiei SARS-COV-2, când tuturora le-a fost frică de ceea ce se va întâmpla, am considerat că din actuale motive sanitare este bine să parcurgem această parte. În acest an, în cadrul cursului vorbim despre scrisorile Sf. Paul. Cum în afara scrisorilor Sf. Paul mai sunt și alte scrisori, ele vor constitui tema cursului din anul viitor. Cursul durează jumătate de an, adică vor fi șase întâlniri, la câte o întâlnire pe lună, din octombrie până în martie. Am organizat așa, fiindcă vara oamenii au treburi prin grădină, este și perioada concediilor, și atunci nu vin. Fiecare întâlnire începe sâmbătă de la ora 10.00 și durează până după-amiaza, la ora 16.00. Este destul de mult timp, unii chiar sunt de părere că este prea mult, însă eu totuși consider că este bine așa, fiindcă putem intra mai profund în temă, ne obișnium mai mult unul cu celălalt, și este inclus și prânzul. Sunt persoane care vin la toate șase întâlnirile, respectiv care au venit până acum la toate cursurile. Participanții sunt de vârstă medie, majoritatea sunt de între 50-60 de ani. De obicei sunt oameni care sunt implicați în activitățile parohiilor, care merg regulat la biserică și vor să afle mai mult despre Cuvântul lui Dumnezeu. Aici, au ocazia să cunoască destul de bine un anumit text sau scrisoare și este important să vadă și să înțeleagă, ce scrie în ele. Totodată mai este important și faptul, de a nu se apropia de text cu părerea gata formată. Evident, în cadrul cursului avem timp să citim doar anumite părți ale Evangheliilor. De obicei textele sunt grupate în jurul anumitor teme, de exemplu: ucenicie, minunile lui Isus, pildele lui Isus, patimile și învierea lui Isus din Evanghelia respectivă. În cadrul acestui curs, de fiecare dată citim câte o scrisoare a Sf. Paul. Discuțiile nu sunt la nivel foarte înalt, folosind limbajul teologic, fiindcă eu doresc ca cei care participă să înțeleagă mai bine și la rândor lor să poată da explicații celor care nu au citit aceste scrisori și au ei înșiși întrebări. Toate cursurile, dar mai ales acesta despre scrisorile Sf. Paul, este practic un curs de cateheză, despre adevărurile de bază ale credinței noastre. Asta multora le place și ar putea fi un îndemn și pentru ceilalți doritori să participe fiindcă abordăm teme cum ar fi: Ce înseamnă învierea, ce înseamnă Preasf. Treime, cine este Duhul Sfânt, cine este Isus? Sunt teme importante, pe care mulți le-au învățat doar la orele de reglie înainte de prima împărtășanie, dar la nivel de adult nu. Iar acest curs este o șansă să aducem în discuție și aceste teme de credință.

– Cum se desfășoară acest curs?
– După cum am amintit mai sus, cursul începe la ora 10.00. Din cauza pandemiei sunt două feluri de programe: unele cu prezență fizică și altele online, pe platforma Zoom. În varianta cu prezență fizică, de la ora 10.00 le prezint participanților tema actuală, textul redactat. Urmează activități în grupuri mici, unde membrii grupurilor răspund la câteva întrebări și discută pe baza textului. Urmează plenul, unde se prezintă rezultatul discuțiilor. Este inclus și prânzul, care este important pentru ca cei prezenți să se cunoască mai bine între ei. După prânz continuăm cu discuții, iar cursul se încheie cu o rugăciune în jurul orei 15.00-16.00. În perioada de pandemie cursurile s-au mutat pe platforma Zoom, unde programul a început tot la ora 10.00 și s-a terminat până la prânz.

– În general câți se înscriu la aceste cursuri?
– Se înscriu în jur de 20 de persoane, dar nu toți au timp să și participe. Regulat vin aproximativ 10-15 persoane. Discuțiile întrun grup așa de mic pot fi mai profunde, cu toate că eu m-aș bucura dacă ar fi mai mulți interesați.

– Ați menționat de faptul că tema următorului curs o vor constitui celelalte scrisori din Noul Testament. Mai aveți și alte planuri pentru cursanți?
– Da, aș dori un curs despre Vechiul Testament, măcar câteva texte de bază, ca să fim conștienți că și Vechiul Testament este valabil pentru noi. Câteva lucruri despre Avram, Moise, David. În total vor fi atunci opt cursuri în opt ani.

– Dacă cineva începe să citească acum Sf. Scriptură și nu este încă familiarizat cu limbajul și structura ei, ce l-ați sfătui?
– Să înceapă cu Evangheliile, fiindcă este o parte mai ușor de parcurs, decât celelalte părți ale Bibliei. Dacă totuși vrea să o citească începând cu Vechiul Testament, să înceapă cu Geneza. Este o valoare să citim Biblia de la început până la sfârșit, dar dacă cineva face asta fără nicio pregătire anterioară sau fără măcar să audă părți din ea în cadrul Sf. Liturghii în biserică, nu va înțelege mult. De aceea eu nu aș recomanda asta în cazul persoanelor care până acum nu au citit-o deloc. Cine totuși dorește, pentru început, l-aș sfătui să citească Noul Testament, și din cele patru evanghelii prima să fie Evanghelia după Marcu. Totodată este important să conștientizăm: Biblia nu vrea să ne dea informații despre stiințele naturii și nu este un reportaj despre viața lui Isus. Sf. Scriptură tot timpul vrea să ne transmită câte ceva despre credință, intenția Evangheliștilor fiind mereu propovăduirea credinței.

– Vă mulțumim mult pentru interviu și pentru timpul acordat!

(Interviu realizat de Biroul de Presă al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara)