Biserica romano-catolică din cartierul arădean Șega, sfințită în cinstea Sfintei Tereza de Lisieux, și-a sărbătorit duminică, 1 octombrie hramul. La invitația preotului paroh al locului, canonicul Árpád Király, Sfânta Liturghie solemnă de hram a fost celebrate de Excelența Sa László Böcskei, episcop de Oradea.

„Să-l iubim pe Cristos din toată inima!“ – Cu aceste cuvinte ale Sfintei Tereza de Lisieux, Arhidiaconul de Mureș, parohul Árpád Király l-a salutat pe E.S. László Böcskei, episcopul de Oradea, subliniind că acest citat i-a unit pe toți preoții, credincioșii și copiii prezenți în această zi specială. „În anii 2002, 2005 și 2008, actualul episcop de Oradea a vizitat mica noastră biserică, în calitate de Vicar General, pentru a administra Sacramentul Mirului și pentru a-i întări cu darurile Duhului Sfânt pe mulți dintre tinerii care se află și astăzi aici. Astăzi este o zi specială pentru parohia noastră, deoarece sărbătorim 150 de ani de la nașterea Sfintei Tereza de Lisieux, 100 de ani de la beatificarea ei și 55 de ani de la înființarea parohei noastre“ – a spus parohul locului în salutul adresat Episcopului de Oradea.

            În introducerea sa, László Böcskei, episcop de Oradea, a relatat că poartă în suflet multe amintiri și experiențe din această mică comunitate. De asemenea, a cerut mijlocirea Sfintei Tereza pentru întreaga parohie, pentru ca aceasta să poată continua să lucreze împreună și să trudească atât de bine pentru slava lui Dumnezeu. De asemenea, și-a exprimat recunoștința față de bunul Dumnezeu pentru că l-a putut înlocui în această frumoasă sărbătoare pe episcopul Iosif, care este deja prezent la Roma pentru reuniunea sinodală prin care reprezintă țara noastră.

În predica sa, E.S. László Böcskei, episcopul diecezan de Oradea, s-a adresat cu încredere credincioșilor și preoților adunați în biserică. „Această comunitate dorește să urmeze munca de o viață a Sfintei Tereza cea Mică, în special în căutarea Extraordinarului. Câte lucruri trecem cu vederea în căutarea extraordinarului. Trăim într-o lume impersonală, fără să îndrăznim să îi ascultăm pe ceilalți, fără să îndrăznim să ne așezăm unul lângă celălalt și să purtăm o conversație sinceră. Dar cât de diferită ar fi lumea dacă am putea face asta?“, a spus episcopul László în omilia sa. „A deveni adult nu ar trebui să însemne a fi înrădăcinat în copilărie, ci spiritul copilăriei ar trebui păstrat în devenirea adultului. Întreaga viață a Sfintei Tereza a fost înrădăcinată într-o relație trăită cu Dumnezeu, la care a reușit să rezoneze în fiecare moment al vieții sale. Sfânta Tereza a trăit într-o relație personală și directă cu Tatăl, căruia s-a dăruit cu totul, iar acest lucru a ridicat-o la o simplitate exemplară. Trebuie să trăim în fiecare zi în simplitatea lui Dumnezeu și în această simplitate putem atinge adevărata fericire“, i-a încurajat Episcopul de Oradea pe credincioșii și preoții prezenți.

Sfânta Liturghie a fost concelebrată de preoți din Arhidecanatul de Mureș și de preoți din Dieceza de Oradea. Invitați din parohiile din Arad, Oradea și Ungaria, cinstitori ai Sfintei Tereza de Lisieux, au dorit să sărbătorească împreună cu comunitatea parohială din Arad-Șega. Muzica Sfintei Liturghii a fost asigurată de domnul cantor din Arad-Șega, László Álmási și de corul local.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhidecan Árpád Király i-a mulțumit Episcopului László Böcskei pentru că a dat curs invitației de a sărbători hramul împreună cu credincioșii din Arad-Șega și părintelui János Kapor, paroh de Chișineu-Criș, pentru că a pregătit credincioșii pentru acest eveniment deosebit printr-un exercițiu spiritual timp de trei zile.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara
📸 Gergő Kovács Photography