Relatorul general al Sinodului, Cardinalul Jean-Claude Hollerich, a prezentat cea de-a treia parte a Instrumentum laboris (IL), „Locurile de dialog ecumenic și interreligios”, în timp ce participanții au început reflecția asupra ultimului modul al Adunării Generale.
De Christopher Wells
Adunarea Generală a Sinodului a intrat în cea de-a treia săptămână, iar Cardinalul Jean-Claude Hollerich a încurajat participanții să nu cedeze oboselii.
În introducerea sa la cel de-al patrulea modul – cu privire la cea de-a treia și ultima parte a Instrumentum laboris – relatorul general a subliniat necesitatea de a se angaja în muncă „cu aceeași decizie și energie” care a caracterizat Adunarea până acum.
O Biserică înrădăcinată în locuri și culturi
Cardinalul Hollerich a remarcat faptul că acest modul este axat pe „Locuri”, cu ideea fundamentală că „Biserica nu poate fi înțeleasă fără a fi înrădăcinată într-un loc și într-o cultură (IL, 80).
Explicând cu atenție fiecare secțiune a acestei părți a IL, cardinalul Hollerich a remarcat că acum, mai mult decât în trecut, ideea de loc (spațiu) „are mult mai puțină conotație spațială și geografică decât în trecut, nu în ultimul rând din cauza globalismului și a noii realități digitale. Cardinalul le-a cerut participanților la sinod să analizeze ce înseamnă acest lucru pentru misiunea Bisericii și cum ar trebui să „regândim” formele organizaționale ale Bisericii.
Următoarele paragrafe, a spus cardinalul Hollerich, se referă la relațiile stabilite între locuri și culturi, și în special între diferitele Biserici locale, inclusiv Bisericile Catolice Orientale. În cadrul Bisericii, aceste relații au caracterul unui schimb reciproc de daruri. El a remarcat, de asemenea, relațiile care există între Bisericile locale și Biserica universală, precum și în cadrul fiecărei Biserici locale.
Serviciul Papei
În cele din urmă, a spus Cardinalul, acest ultim modul este stabilit pentru a lua în considerare „serviciul în vederea unității al Episcopului Romei”, Papa. Cardinalul Hollerich a declarat că îl interpretează pe Papa Francisc ca invitându-i pe participanții la Sinod să abordeze acest schimb în spiritul „parrhesiei” sau al francheții, cu scopul de a oferi sfaturi cu privire la modul de a face serviciul Papei și al Curiei Romane „mai eficient astăzi”. Papa, a spus el, „are dreptul să știe ce gândim cu adevărat, bazându-se pe viețile și nevoile oamenilor lui Dumnezeu din locurile din care venim.”.
Experiența trăită de participanții la sinod
Deși subiectele acestui modul ar putea părea tehnice sau de interes doar pentru cunoscători, cardinalul a spus că speră ca forumurile teologico-pastorale de miercuri, deschise tuturor, să ajute la înlăturarea acestei impresii.
În concluzie, cardinalul Hollerich și-a exprimat convingerea că acest modul, ca și cele anterioare, angajează „experiențele trăite” de participanții la Adunarea Generală. „Mi se pare”, a spus el, „că aceasta este cea mai corectă perspectivă în care să ne situăm pentru a face față lucrării care ne așteaptă”.
Sursa: www.vaticannews.va/en
Foto: www.vaticannews.va/hu