Duminică, 30 iunie a.c. Biserica parohială Preasfânta Treime din Lugoj, venerabilă casă a lui Dumnezeu marcată de îndelunga slujire a fiilor sfântului Francisc de Assisi, a fost locul în care cu mic cu mare, de aproape și de departe, catolici și creștini de alte confesiuni au luat parte la Primiția nou-sfințitului preot al diecezei noastrem Francisc Lisi, originar din Orșova, dar care de deja de mai mulți ani activează în Lugoj. Pr. Lisi a celebrat cu o zi înainte o Primiție și la Orșova, în Biserica parohială Neprihănita Zămislire (cunoscută și ca biserica arhitectului Fackelmann), în prezența Pr. Dr. Davor Lucacela, parohul locului, a Pr. Mihai Sima, paroh emerit de Orșova, a Pr. Mihai Simon, paroh de Băile Herculane și a tuturor celor dragi, cehi, români, maghiari și germani din comunitatea sa de origine.
Sfânta Liturghie a început la Lugoj cu procesiunea preoților și asistenței, din curtea din față a vechii mănăstiri a minoriților. Corul parohial, condus de doamna organistă Monika Bati, a încadrat în mod excepțional celebrarea, de la primele acorduri ale Introitus-ului și până la binecuvântarea finală. În biserică, procesiunea celebranților a fost așteptată de Excelența Sa Ioan-Călin Bot, episcop greco-catolic de Lugoj, de clerul diecezan, romano- și greco-catolic, așezat în primele bănci și de reprezentanții comunităților ortodoxe, reformate, evanghelice-lutherane, neoprotestante, dar nu în ultimul rând a celei mozaice. Numeroase surori, din mai multe congregații prezente pe teritoriul diecezei, au participat la Primiția Părintelui Lisi, alături de tineri și credincioși, așa cum se participă la un moment de har sau la un pelerinaj.
Părintele Francisc Lisi a concelebrat, pentru prima dată la altarul bisericii din Lugoj, alături de cei doi confrați nou-sfințiți: Pr. Ovidiu Virag și Pr. Marian Branko Duma, dar și de Msgr. László Wonerth, canonic emerit, paroh de Lugoj, de Pr. Veniamin Pălie, canonic, arhidiacon al Banatului Montan, paroh de Reșița I., de Pr. Marin Matieș, decan de Severin, paroh de Caransebeș, fiind asistat de colegul său din anii de seminar, diaconul permanent Peter Baum.
Încă de la începutul Sfintei Liturghii, primițiantul a fost salutat cu multă emoție de Msgr. Wonerth, care a subliniat că așteptarea zilei de față a fost una lungă atât pentru credincioși, cât și pentru noul preot, însă cu toții îl primesc cu brațele deschise și îi urează „Bine ai venit, Feri!“ În fața altarului, un aranjament care conținea nisip, un toiag, Sfânta Scriptură, o pereche de sandale, vase simbolice de lut pentru apă și vin, o pâine și o lumânare albă, simbolizau și ele drumul formativ, peste ani și continente al primițiantului. Un membru al comitetului bisericesc a dat citire cuvântului de salut al comunității, rememorând o serie de momente atât din viața părintelui Lisi, dar și din deja frumoasa perioadă de colaborare a sa, ca diacon, la Lugoj.
Lecturile, în maghiară, germană – iar Evanghelia în limba română – au fost citite de un membru al comunității, o ministrantă și de diaconul permanent Peter Baum. Un moment simbolic a fost acela în care, după Evanghelie, Pr. Lisi a explicat ceea ce va face în cele ce urmeză: în parcursul său la Sfânta Preoție, un rol important l-a avut și grupul ecumenic local, spiritul de iubire, de înțelegere, de rugăciune și nu în ultimul rând de fraternitate, care l-au întărit și condus cu mai multă hotărâre pe drumul Preoției. Astfel, Pr. Lisi a spălat, în cele ce au urmat, picioarele a doisprezece bărbați, printre care P.S. Ioan, episcopul de Lugoj, preoți greco-catolici și ortodocși, pastori reformați de alte confesiuni, laici tineri sau mai în etate.
Predica a fost rostită de diaconul permanent Peter Baum, care a rememorat parcursul comun, până la un moment dat, al studiilor și formării teologice, dar mai ales a subliniat natura împăciuitoare, echilibrată a colegului Francisc Lisi, care mereu a fost cel care le-a fost tuturor alături, la bine și la greu, în rugăcine și în clipele de destindere, cu gânduri bune și un chip luminos.
Părintele Lisi, mulțumind la sfârșitul Sfintei Liturghii tuturor celor care l-au ajutat pe drumul său, s-a îndreptat mai întâi spre Dumnezeu cel Atotputernic, apoi s-a adresat părinților, mamei, dar și tatășui plecat la cele veșnice, fratelui și familiei acestuia, rudelor, prietenilor și celor mai puțin prieteni. Binecuvântarea de primițiant a acordat-o mai întâi mamei, fratelui și familiei, dar și întregii comunități prezente. Pr. Ovidiu Virag și Pr. Marian Branko Duma i s-au alăturat și ei, dând la rândul lor binecuvântarea lor de primițianți, căci nu degeaba spune înțelepciunea din vechime a creștinilor catolici din Banat: pentru binecuvântarea unui primițiant merită să rupi o pereche de încălțări.
După Sf. Liturghie a urmat o fotografie de grup cu toți preoții prezenți și cu asistența, cu surorile, iar apoi toți cei prezenți au fost invitați la o agapă în curtea parohiei.

Text&Foto: Dr. Claudiu Călin