Un grup de 20 de teologi a încheiat evaluarea a 107 rapoarte sinodale ale Conferințelor Episcopale naționale și ale Bisericilor Catolice Răsăritene după aproape două săptămâni de întâlniri la Roma, potrivit unui comunicat de presă al secretariatului general al Sinodului. Teologilor, care s-au întâlnit între 4 și 14 iunie, li s-a cerut să ofere o analiză a rapoartelor, care va ajuta oficialii sinodali să redacteze „Instrumentum Laboris 2” al Sinodului dedicat sinodalității – documentul care va ghida activitatea celei de-a doua sesiuni a Sinodului din octombrie. Analiza efectuată de teologi nu a fost făcută publică.
Sinodul privind sinodalitatea, aflat în desfășurare, se concentrează pe studierea diverselor întrebări legate de modul în care ar trebui să funcționeze Biserica. Unele dintre întrebări se concentrează asupra rolului femeilor, incluziunii, femeilor diaconi și apropierii de cei care se luptă cu atracția față de persoanele de același sex. Parohiile au organizat sesiuni de ascultare în Postul Mare, care au fost consolidate în rapoartele naționale analizate de teologi. Potrivit comunicatului de presă, temele cel mai des menționate sunt formarea sinodalității, funcționarea organismelor participative, rolul femeilor, apropierea de tineri, atenția față de săraci, inculturarea, transparența și o cultură a responsabilității. Alte teme suplimentare sunt cateheza, inițierea creștină și colaborarea între Biserici.
„Rapoartele relatează adesea experiența unor persoane care au făcut o adevărată convertire personală”, a declarat secretarul general al secretariatului general al Sinodului, Cardinalul Mario Grech, într-o declarație după încheierea analizei teologilor. „Altele, însă, sunt ale unor persoane care continuă să experimenteze confuzie, îngrijorare sau anxietate”, a continuat prelatul. „În special, există teama că ceea ce se trimite nu este luat în serios sau că ideologiile și grupurile de interese ale credincioșilor pot exploata calea sinodală pentru a-și impune propria agendă”.
Mons. Grech a precizat că sesiunea din octombrie nu va fi „despre o problemă sau alta”, ci se va concentra pe „sinodalitate” și „despre cum să fim o Biserică misionară pe drum”. Sesiunea, a adăugat el, „va invoca ajutorul Duhului Sfânt și pe cel al fraților și surorilor pentru a discerne voința lui Dumnezeu pentru Biserica Sa și nu o oportunitate de a impune propria viziune despre Biserică”. Din grupul de teologi au făcut parte Episcopi, preoți, persoane consacrate și laici. Opt dintre teologi erau europeni, dintre care cinci italieni. Au fost trei teologi din Africa și trei din America de Sud. Doi teologi au fost din America de Nord, dintre care unul din Statele Unite; doi au fost din Asia; și doi din Australia.
„Poporul sfânt al lui Dumnezeu a fost pus în mișcare pentru misiune datorită experienței sinodale”, a declarat Cardinalul Jean-Claude Hollerich SJ, care este raportor general al Sinodului. „În rapoarte au fost oferite răspunsuri entuziaste și creative, precum și unele cu rezistență și îngrijorare”, a spus el. „Majoritatea rapoartelor arată însă bucuria călătoriei care a dat o nouă viață multor comunități locale și a provocat, de asemenea, schimbări semnificative asupra modului lor de a trăi și de a fi Biserică. Semințele Bisericii sinodale sunt deja încolțite!” După ce consiliul ordinal va evalua analiza teologilor, membrii acestuia vor redacta documentul „Instrumentum Laboris” propriu-zis și îi vor oferi proiectul Papei Francisc pentru aprobarea finală.
Mons. Riccardo Battocchio, secretarul special al adunării, a declarat într-un comunicat că documentul „va arăta diferit de cel precedent”, care a ghidat reuniunea sinodală anterioară, deoarece va fi mai concentrat. „Dacă pentru prima sesiune a fost important să scoatem în evidență temele ample care vor fi abordate; documentul de lucru pentru sesiunea din octombrie intenționează în schimb să evidențieze unele noduri care trebuie dezlegate pentru a răspunde la întrebarea «Cum să fim o Biserică sinodală în misiune?», preluând drumul parcurs până acum și propunând argumente fundamentate teologic împreună cu unele propuneri concrete pentru a ajuta discernământul încredințat membrilor adunării”, a spus Mons. Battocchio.
Sursa: www.catholica.ro
Foto: www.vaticannews.va